reklam

6 Nisan 2002 Cumartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Pazaryeri SİT oldu

Antik Roma Yolu (Altınyol) üzerinde bulunan Eşrefpaşa Pazaryeri kaldırılacak ve bu bölgede Roma Dönemi'nin canlandırılacağı Arkeoloji Parkı oluşturulacak.

Konak Belediyesi'nce koruma amaçlı imar planı çalışmaları yürütülürken, İzmir 1 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından da "Antik Smyrna Kenti'nin" sınırları belirlendi. Kentin arkeolojik ve kentsel SİT alanları tespit edildi.
Bu çalışma çerçevesinde Antik Roma Yolu (Altınyol) üzerinde bulunan Eşrefpaşa Semt Pazarı'nın en kısa zamanda kaldırılmasına karar verildi. Ayrıca, söz konusu alan 1. Derece Arkeolojik SİT ilan edildi. Konak Belediyesi'nin hazırlattığı koruma amaçlı imar planlarını tamamlayıcı niteliği olan Eşrefpaşa Semt Pazarı ile ilgili kararla, Kemeraltı Bölgesi'nde bulunan alanlarla ilgili projelerin uygulanması için önemli adım atıldı.

İzmir 1 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun, Antik Roma Yolu (Altınyol) üzerinde kurulan semt pazarını 1. Derece Arkeolojik SİT ilan etmesinin ardından hazırlanan projeyle sözkonusu alanda Roma dönemini yansıtan mimari bir görüntü yaratılacak.

Binalar yıkılacak
Proje kapsamında İpek Yolu tesisleri yıkılacak. Bir kısmı hala görülebilen tarihi "Roma Yolu" yeniden canlandırılırken, Roma tapınağı biçiminde kafeteryalar, panayır alanları yapılacak. İzmirliler, bu tarihi mekana kapalı ve yarı açık tarihi tünellerden geçerek, "zamanda yolculuk" yaşayacak. "Manzara seyir balkonları" oluşturularak, İzmirlilere, kent manzarasını izleme şansı sunulacak.

Plan tamamlandı
Konak Belediyesi'nce hazırlatılan "Kemeraltı Koruma Amaçlı İmar Planı" tamamlandı. Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Planlama Bölümü 1.5 yıldır sürdürdüğü çalışmalarını bitirerek planları, Konak Belediyesi'ne teslim etti. Anıtlar Yüksek Kurulu, Konak ve Büyükşehir Belediye Meclisi'nde onaylandıktan sonra Kemeraltı Koruma Amaçlı İmar Planı çerçevesinde projeler uygulanmaya başlayacak.

Projede neler var?
Kermes Alanı
Karşı taraftaki nikah salonuna bir alt geçit ile bağlanan bu mekan, eskiden de varolduğu düşünülen bir sıra dükkan ile tanımlanacak. Konak güzergahına giden yolun kenarında bulanan havuzdan alana ulaştırılacak su elemanları ile hem yüksek istinat duvarları gizlenecek hem de mekannda serinlik sağlanacak.

Tarihi Roma Yolu
Bir kısmı hala korunan tarihi Roma Yolu yeniden canlandırılacak. Manzarası nedeniyle, yolun bir kısmında yer yer oturma bankları olan sütunlar, diğer tarafında ise stoalı bir yol oluşturulacak.

Panayır Alanı
İkiçeşmelik ulaşım hattının şimdiki güzergahının altına alınmasıyla Arkeoloji Parkı ile Cici Park'ın direkt bağlantısını kuracak yeni açıtk mekan üzerinde panayır alanı oluşturulacak.

Zaman Tüneli
Alan içinde tarihi eserlerin yer aldığı yer yer açık yer yer de kapalı olarak düzenlenecek tünellerle ziyaretçilere zaman tünelinde geziyormuş hissi uyandırılacak.

Manzara Seyir Balkonu
Mustafa Gülüm Parkı'nın deniz manzarasına sahip olmasını nedeniyle bu alan manzara çekim noktası olarak değerlindirilecek. Oluşturulacak balkonla insanlara, manzara seyretme olanağı sunulacak.

Roma Tapınağı
İzmirlilere arkeoloji parkını gezerken başka ihtiyaçlarını karşılama imkanı da yaratılacak. Bu amaçla Roma Tapınağı biçiminde kafeterya yapılacak.

Sütunlu geçit
Mustafa Gülüm Parkı ile Roma Yolu sütunlu bir geçit ile bağlanacak. Yolun bitiminde ise süpriz bir mekanla karşılaşılacak. Mekanda oluşturulacak yarı açak sergi alanları ve tamamen yeşil bir örtü ile kapalı tüneller içerisinde arkeolojik eserler sergilenecek.

Kentin çehresini değiştirecek
Konak Belediye Başkanı Erdal İzgi, Koruma Amaçlı İmar Planı'nın İzmir'in çehresini değiştireceğini belirtti. İzgi, "Kurulun kararlarına saygılıyız. Şimdi yeni bir pazar yeri arayışına girdik. Eşrefpaşa Semt pazarı 50 bin kişinin ihtiyacını karşılıyordu. Şu anda bir alternatif alan yok. Ancak Roma dönemini yansıtacak bu proje mutlaka uygulanacak diye bir şart yok. Daha farklı bir uygulamayla da yapılabilir" dedi.
Yeni Asır

 

Nisan 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Bülent Erkmen 16 Nisan Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk oldu...

Bülent Erkmen ve çalışmaları hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya, Diyalog'daki buluşmayı okumak için  buraya tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz