reklam

11 Nisan 2002 Perşembe
Ana Sayfa
>
Haberler

Kemerburgaz köylüleri topraklarını geri istiyor

1924 yılında “Lozan mübadili” olarak kendilerine tapulu arazi verilen Kemerburgaz köylüleri, bir kanun değişikliği ile 832 dönümlük arazinin orman alanı yapılması üzerine Maslak’taki Orman Bölge Müdürlüğü önüne yürüdü.

1924 yılında Atatürk tarafından verilen tapulu arazileri bir bir ellerinden alınan “Lozan mübadili” Kemerburgaz köylüleri, dertlerini anlatabilmek için yollara döküldü. Kemerburgaz Cumhuriyet Meydanı’nda toplandıktan sonra araçlarla Maslak’taki Orman Bölge Müdürlüğü önüne gelen 100 kişilik bir grup, “Köylü milletin efendisidir” ve “Biz sadece adalet istiyoruz” yazılı pankartlar açtı ve “Bakan istifa” şeklinde slogan attı.

Grup adına bir basın açıklaması yapan Eyüp Ziraat Odası Başkanı Halit Anıtaş, Yunanistan’dan 1923 yılında İstanbul’a göç ettiklerini, kendilerine Kemerburgaz’da yer tahsis edildiğini ve bu yerler için de tapu verildiğini bildirdi. Yapılan kadastro çalışmaları sonucu 832 dönüm arazinin orman arazisi olduğuna karar verilerek tapularının ellerinden alınmaya çalışıldığını öne süren Anıtaş, bu uyuşmazlığı Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan’a ilettiklerini bildirdi. Ormanları keserek ekili alan açmadıklarını ve ormanı korumak için “gönüllü bekçilik” yaptıklarını ifade eden Anıtaş, son 1–2 yıl içerisinde orman görevlilerinin, tapulu alanlarını ekmelerine izin vermediklerini, hayvan yetiştiriciliği ve arıcılık yapmalarına müsaade etmediklerini öne sürdü. Anıtaş ve gruptan bazı kişiler, daha sonra konuya ilişkin hazırladıkları dilekçeyi Orman Bölge Müdürlüğü’ne verdi.

Grupta, 10 yaşında Selanik’ten İstanbul’a göç eden ve “Devletin verdiği tapulu arazilerimizi hukuka aykırı alamazsınız” yazılı pankart taşıyan 90 yaşındaki Ayşe Şabak da yer aldı. Şabak, Atatürk tarafından kendilerine verilen tapuyu basın mensuplarına gösterdi.

Bu arada hayvan yetiştiriciliği ve arıcılıkla uğraşan Coşkun Kılıç da, konvoyla Maslak’a gelişleri sırasında İl Jandarma Komutanlığı’na bağlı ekip tarafından önlerinin kesilmesi üzerine, ayakkabılarını çıkararak ve eski elbiselerini göstererek tepki verdi.

Bir süre Maslak’tan Levent istikametine olan yolun 2 şeridini trafiğe kapatan grup, polisin uyarısı üzerine yolu yeniden trafiğe açtı.

Tapulu arazi ormana dönüştü

Her şey 1923 yılında Yunanistan’daki Türk köylüsünün tüm varlıklarının sahile dökülmesiyle başladı. Makedonya köylüsü, bölgenin en faal ve üretici unsuruydu. Ancak tüm servetlerini Yunanistan’da bırakıp göç etmek zorunda kalmışlardı. Ardından Türkiye ve Yunanistan arasında “mübadele anlaşması” yapıldı. Mübadele sonucunda Anadolu’ya nakledilen 500 bine yakın Müslüman’dan yardıma muhtaç olanların iaşelerinin temini, sosyal ve ekonomik şartlarına uygun iskân mıntıkalarına yerleştirilerek üretici bir hâle getirilmeleri için Atatürk tarafından 1924 yılında Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde tapularıyla birlikte tarım arazileri verildi. Kemerburgaz da bu bölgelerden sadece biriydi. Ancak 1987 yılında 6831 sayılı Orman Kanunu’nun 93 maddesine göre bu tapulu araziler muhafaza ormanı sınırları içerisine alındı. Ardından mahkeme süreci başladı. Ortaya çıkan ihtilafla ilgili yetkili mahkemelerin kararının Yargıtay’ca onanması sonucu Kemerburgaz köylülerinin tapulu arazileri devlet ormanı haline geldi.

Gerekli tebligatların yapılmasının ardından tutuklamalar başladı. 75 yaşındaki Mehmet Budak ilgili kanuna muhalefet ettiği gerekçesiyle tam 13 ay hapis yattı. Budak, hâlâ neden hapis yattığını bile bilmiyor. Bildiği tek şey elindeki tapusu. Yürüyüşe geçen Kemerburgaz köylüleri, seslerini biraz daha duyurabilmeye çalışıyor.
Zaman

 

Nisan 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Bülent Erkmen 16 Nisan Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk oldu...

Bülent Erkmen ve çalışmaları hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya, Diyalog'daki buluşmayı okumak için  buraya tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz