reklam

12 Nisan 2002 Cuma
Ana Sayfa
>
Haberler

TKİ konut kredileri için hazırlıklarını tamamladı

Konut Müsteşarı Emin Haluk Ayhan, Toplu Konut İdaresi'nin (TKİ) konut kredileri için hazırlıklarını tamamladığını söyledi.
Ankara'da dün yapılan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Küçük ve Orta Ölçekli İnşaat Sektör Kurulu toplantısında konuşan Konut Müsteşarı Emin Haluk Ayhan ise TKİ'nin konut kredileri için bütün hazırlıklarını tamamladığını belirtirken ipoteğe dayalı menkul kıymet ihracı sistemini çalıştıracaklarını ancak vade kısmını çok uzun tutamayacaklarını bildirdi. Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Ertem de, Toplu Konut İdaresi'nde birikmiş olan 200 milyon dolarlık kaynağın bir an önce piyasaya verilmesini istedi.

1993 yılında fonun bütçeye alınmasıyla fon içindeki kaynaklarının giderek azaldığını ifade eden Ayhan, 2002 yılında bu fona aktarılan kaynağın 60-65 trilyon lira düzeyinde olduğunu belirterek, "Bu sene Toplu Konut İdaresi, kredi için bütün hazırlıklarını tamamladı. Yönetmelikleri hazırlanmak üzere gözden geçiriliyor. Yakın bir zamanda belirlenen kredi miktarı başlatılacaktır" diye konuştu. İnşaat ve konut sektöründe en önemli konunun finansman olduğunu anlatan Ayhan, yeni finansman metotları geliştirilirken ellerindeki en önemli aracın kamu arazileri olduğunu ifade etti.

"İnşaat canlanabilir"

Türkiye'nin canlanmasının inşaat sektörüne bağlı olduğuna işaret eden Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Küçük ve Orta Ölçekli İnşaat Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Ertem, Konut Müsteşarlığı'nın işlevsel olması halinde inşaat sektörünün yüzde 60'ını oluşturan konut sahasında beklenen hareketlenmenin gerçekleşeceğini kaydetti.

Planlaması ve altyapısı bitirilmiş arsa maliyetlerinin konut maliyeti içindeki oranının yüzde 20'yi geçmemesi gerektiğine değinen Ertem, "Mayısta inşaat sezonu açılıyor. TKİ'de birikmiş olan parayı biran önce sektöre aktararak, özellikle yarım kalmış konutların bitirilmesi sağlanmalı" diye konuştu.

Afet İşleri Genel Müdürlüğü'nce oluşturulan ve kentlerin jeolojik yapısını inceleyip onaylayan Kurul'da sadece 1 tane inşaat mühendisi bulunmasını eleştiren Ertem, öte yandan inşaat izni alabilmek için imzadan harçtan, vergiden ve kurumlar arasında dolaşmaktan inşaat yapmaya güçlerinin kalmadığını anlattı.

Türkiye'nin bugün itibariyle 500 bin sağlıklı konut gereksinimi bulunduğunu bildiren Ertem, her yıl en kötümser ihtimalle 100 bin konut yapmak gerektiğini vurgularken, bu 100 bin konutun yapımında da 250 bin işçinin istihdam edileceğini duyurdu.

TOBB'un istekleri

- SSK prim oranlarında belirlenen asgari ücret üzerinden prim kesintisi yapılmalı.

- İşsizlik sigortasının, 15 günlük bildirim süresi inşaat sektörüne uygun düşmediği için bu konuda düzenleme yapılmalı

- İnşaat yapımcılığı, müteahhitlikten ayrılmalı

- Karne yerine iş bitirme belgesi uygulaması değiştirilmeli, tüm inşaat işlerinde karne sistemi uygulanmalı

- İnşaat maliyetleri düşürülmeli

- Banka kredileri ucuz ve uzun vadelerle konuta aktarılmalı

- Yapı Denetim Yasası işler hale getirilmeli

- Emlak vergi oranları düşürülmeli

- Yüzde 5'lik stopaj oranları yüzde 2-2,5 oranına çekilmeli

- Rayiç ve birim fiyatları enflasyonist koşullara göre yeniden düzenlenmeli
Dünya

 

Nisan 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Bülent Erkmen 16 Nisan Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk oldu...

Bülent Erkmen ve çalışmaları hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya, Diyalog'daki buluşmayı okumak için  buraya tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz