reklam

17 Nisan 2002 Çarşamba
Ana Sayfa
>
Haberler

Zeugma Mozaikleri görücüye çıktı

Gaziantep’in Nizip İlçesi Fırat Nehri kıyısındaki antik kentden acil kurtarma kazıları sırasında çıkarılan ve restorasyon çalışmaları tamamlanan 7 mozaik daha sergilenmeye başlandı.

Roma’da bulunan CCA (Centro Conservasyona Academi-Konservasyon Akademi Merkezi) Başkanı Dr. Roberto Nardi başkanlığındaki restorasyon ekibinde İtalyan ve Türk olmak üzere 25 dolayında restoratör var. Kurtarma çalışmaları devam ederken restorasyon yöntemi olarak Romalı ustaların kullandıkları yöntemler kullanılıyor.

Gaziantep’in Nizip İlçesi Fırat Nehri kıyısındaki Zeugma antik kentinden acil kurtarma kazıları sırasında çıkarılan ve restorasyon çalışmaları tamamlanan 7 mozaik daha sergilenmeye başlandı. Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında Gaziantep Müzesi’nde düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan Müze Müdür Vekili Mehmet Önal, merkezi Roma’da bulunan CCA (Centro Conservasyona Academi-Konservasyon Akademi Merkezi) Başkanı Dr. Roberto Nardi başkanlığındaki restorasyon ekibinin, çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi. Ekipte İtalyan ve Türk olmak üzere 25 dolayında restoratör bulunduğunu belirten Önal, “Zeugma’da acil kurtarma kazısı sırasında çıkarılan eşsiz mozaiklerden 700 metrekarelik bölümü, ‘Restore Projesi’ne alınmıştı. Bu proje doğrultusunda mozaiklerin tamamı 2002 sonuna kadar restore edilerek teşhire hazır hale getirilecektir” dedi. Mozaiklerden Kahvaltı Sofrası, Galatya-Europa, Eros, Gaia, Dionysos-Telete, Euprates, Satyros-Antipe, Akhileus’un Traia savaşına götürülüşü, Eros Psikhe ve Perseus Andromede’nin restore edildiğini kaydeden Önal, “Ayrıca geometrik desenli 10 mozaiğin restorasyonu da tamamlandı” diye konuştu. İtalyan restorasyon ekibi CCA tarafından Mars heykelinin restorasyon ve konservasyonuna yönelik çalışmaların sürdüğünü anımsatan Önal, şöyle devam etti: “Acil kurtarma kazısı sırasında çıkarılan duvar resimleri, Ankara Üniversitesi Başkent Meslek Yüksekokulu resteratörleri tarafından restore edildi. Duvar resimleri teşhire hazır, sergileme için vitrin düzenlemesi yapılıyor.’


ROMALI USTALARIN YÖNTEMİ KULLANILDI
Zeugma antik kentinten çıkartılan eşsiz mozaikleri, ekibiyle birlikte restore eden dünyaca ünlü restoratör Dr. Roberto Nardi ise toprak altında kalmaktan kurtarılan mozaiklerin, o dönem ustalarının tekniği kullanarak restore edildiğine dikkati çekti. “Aynı teknik ve yöntemle eşsiz eserlere yeniden hayat verdik. Çok mutluyuz” diyen Nardi, sözlerini şöyle tamamladı: “Gaziantep Müzesi’nde yapacağımız daha çok iş var. Restorasyon işi, sabır ve uzun zaman ister. Sergilenecek 7 mozaikle birlikte, 17 mozaik restore edildi. Daha birçok mozaik için çalışmaları sürdürüyoruz. Antakya ve Gaziantep müzelerindeki mozaikler biraraya getirilse, dünyaca ünlü Tunus Müzesi’ndeki eşsiz mozaikler geride kalır. Bu mozaiklerin sergilenmesi için uygun bir teşhir yeri gerekiyor.”
NTVMSNBC

 

Nisan 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Bülent Erkmen 16 Nisan Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk oldu...

Bülent Erkmen ve çalışmaları hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya, Diyalog'daki buluşmayı okumak için  buraya tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz