reklam

19 Nisan 2002 Cuma
Ana Sayfa
>
Haberler

Çevre projeleri onay bekliyor

Çevre alanındaki öncelikli projelerin hayata geçirilmesi için hükümette koordinasyon sorunu yaşanıyor.

Çevre Bakanı Fevzi Aytekin, Bakanlar Kurulu’na bir rapor sundu. Aytekin, DPT ve Hazine Müsteşarlığı’nın sözkonusu projeleri üç ay içinde onaylamaması halinde yurt dışından hibelerin kullanılamadan geri döneceğini söyledi.

Türkiye’de endüstriyel nitelikli atıkların arıtılmasına yönelik yeterli düzeyde alt yapı ve arıtma tesislerinin bulunmaması, önemli ölçüde çevre sorunlarına yol açıyor. Bu tesislerin yapımı için gerekli olan finansman kaynaklarının kısıtlı olması ve proje eksiklikleri de sorunların çözümünü zorlaştırıyor.

MALİYET 2,5 MİLYAR DOLAR
Çevre alanında öncelikli olarak gerçekleştirilmesine ihtiyaç duyulan projeler, hafta başında yapılan Bakanlar Kurulu’nun gündemindeydi. Kurul’a öncelikli projelerle ilgili bir rapor sunan Çevre Bakanı Fevzi Aytekin, hayata geçirilmesi gerekli görülen programların genel maliyetinin 2.5 milyar dolar olduğunu söyledi.
Raporda yer alan bilgilere göre önemli üç proje için İspanya hükümetinden 100 milyon doların üzerinde kredi sağlandı. Bu projelerin fizibilite çalışmasının tamamlandığını belirten Aytekin, yatırımların ihale aşamasında olduğunu söyledi. Ancak, bir noktaya da dikkat çekti.

ONAY BEKLENİYOR
Raporda yer alan bilgilere göre gerek bazı ülkelerden gerekse Avrupa Birliği fonlarında çevre projeleri için sağlanan uygun koşullu finansman kaynaklarının bir an önce yatırıma dönüştürülmesi için koordinasyon sorununun aşılması grekiyor. Bakan Aytekin bu projeler için Devlet Planlama Teşkilatı için Hazine Müsteşarlığı’nın çevre projelerine ilişkin projeleri bir an önce onaylamasını istedi. Aksi takdirde sağlanan hibeler ve krediler kullanılmadan geri dönecek.
Raporda yer alan bilgilere göre Türkiye’nin Avrupa çevre müktesebatı ile uyum maliyeti ise yaklaşık 27 milyar Euro olarak belirlendi.
NTVMSNBC

 

Nisan 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Bülent Erkmen 16 Nisan Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk oldu...

Bülent Erkmen ve çalışmaları hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya, Diyalog'daki buluşmayı okumak için  buraya tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz