reklam

19 Nisan 2002 Cuma
Ana Sayfa
>
Haberler

Bankalara konut nefesi

Toplu Konut İdaresi (TOKİ), bankalar tarafından kullandırılan ipotekli konut kredilerini devralabilecek ve bu kredilere dayalı olarak menkul kıymet ihraç edebilecek.

TOKİ kaynaklarının kullanımına ilişkin yönetmelik dünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmeliğe göre TOKİ öncelikle şehit aileleri, maluller ile dul ve yetimlerine, belediyelere, kooperatif ve birliklere olmak üzere konut edinmek isteyen bütün tasarruf sahiplerine kredi de açabilecek. Esnaf ve sanatkarların yaptırdığı iş yerleri de kredilendirilebilecek. Bu konudaki geniş açıklama haftaya Devlet Bakanı Faruk Bal tarafından yapılacak.

TOKİ tarafından devarlınacak krediler miktar olarak, Sermaye Piyasası Kurulu'nca (SPK) onaylanmış gayrimenkul ekspertiz şirketleri tarafından belirlenmis olan konut ekspertiz değerinin yüzde 75'ini geçemeyecek.

Kredinin devralındığı tarih itibariyla vade bitimine en az 3 yıl, en fazla 10 yıl kalmış olması ve bu kredilerin, sabit veya değişken faizli ve Türk Lirası (TL) cinsinden kullandırılmış olması da gerekiyor.

İPOTEK ŞARTI

Devralınacak kredinin ait olduğu konut üzerinde 1'inci derecede ve 1'inci sırada ipotek tesisi ile teminat altına alınmış olması şartı da aranacak. TOKİ, ipotekli konut kredilerini devralacağı bankaya ilişkin değerlendirme kriterlerini, devralacağı toplam kredi miktarını ve devralacağı kredilerin konut başına asgari ve azami tutarlarını devralma dönemlerinde belirleyerek ilan edecek.

Bu krediler, banka tarafından konut alıcılarına kullandırıldıkları tarihlerdeki cari faiz oranlarından bağımsız olarak, devralma tarihinde geçerli piyasa faiz oranları dikkate alınarak belirlenecek fiyatlardan devralınacak. Devralınan kredilerin aylık geri ödemeleri, banka tarafından tahsil edilecek ve geri ödemelerde meydana gelecek aksamalara karşı banka, TOKİ'ye geri ödeme garantisi verecek.

TOKİ, devraldığı ipotekli konut kredilerinden oluşan alacak portföyü karşılığında, belirleyeceği koşullarda menkul kıymet ihrac edecek.
Hürriyet

 

Nisan 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Bülent Erkmen 16 Nisan Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk oldu...

Bülent Erkmen ve çalışmaları hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya, Diyalog'daki buluşmayı okumak için  buraya tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz