reklam

19 Nisan 2002 Cuma
Ana Sayfa
>
Haberler

Talay'dan tarihi konservatuvarı geri verme sözü

2002 Yılı Aydın Doğan Ödülü, Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı'na verildi. Ödül törenine katılan Kültür Bakanı İstemihan Talay, halen Mamak Belediye Binası olarak kullanılan korservatuvarın tarihi binasının yeniden konservatuvara verilmesi ya da müze yapılmak üzere Kültür Bakanlığı'na devredilmesini planladıklarını söyledi.

Aydın Doğan Vakfı'nın bu yıl 6'ncısını Klasik Batı Müziği dalında verdiği ödül için önceki gün Atatürk Kültür Merkezi'nde tören düzenlendi. Törende Aydın Doğan Ödülü, Cumhurbaşkanı Vekili ve TBMM Başkanı Ömer İzgi tarafından, 15 milyar liralık ödül çeki ise Vakıf Başkanı Aydın Doğan tarafından Ankara Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Ali Doğan'a verildi. Tiyatro sanatçısı Can Gürzap'ın sunduğu gecede, Ömer İzgi, Kültür Bakanı İstemihan Talay, Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Orhan Birgit ile Ankara Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Ali Doğan birer konuşma yaptılar.

Konservatuvarın tarihçesinin anlatıldığı kısa film gösterisinin de yer aldığı törende, Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Korosu ve Senfoni Orkestrası, Türkiye'nin en genç şefi Mahir Çetiz ile şef İbrahim Yazıcı yönetiminde, Adnan Saygun, Beethoven, Çaykovski ve Mahir Çetiz'in yapıtlarını seslendirdi. Koroyu Ahter Destan yönetirken, son 5 yılın mezunlarından uluslararası ün sahibi Emre Elivar, konsere piyano ile solist olarak katıldı.

Can Gürzap, sunuş sırasında Ankara Devlet Konservatuvarı binasının 1984 yılında Mamak Belediyesi'ne verildiğini belirterek ‘‘Adnan Saygun'un kompozisyon derslerini verdiği salon şu anda belki Mamak Belediyesi'nin Fen İşleri Müdürlüğü, dünyaca ünlü tiyatro adamı Carl Ebert'in oyunculuk derslerini verdiği oda, şu anda belki çay içilen bir salon’’ dedi. Cüneyt Gökçer, Macide Tanır, İlhan Usmanbaş gibi isimlerin önce öğrenci sonra hoca olarak sahneye çıktıkları tiyatro salonunun artık nikah salonu olduğunu söyleyen Gürzap, ‘‘Lütfen bu tarihi binanın gerçek sahiplere verilmesini sağlayın’’ dedi. Gürzap'ın bu sözleri uzun süre ayakta alkışlandı. Ayağa kalkarak mikrofonu isteyen Kültür Bakanı İstemihan Talay, bir hafta önce Mamak Belediye Başkanı ile görüştüğünü ve belediyenin inşası devam eden binasının kısa bir sürede tamamlanacağı haberini aldığını söyledi. Talay, ‘‘O bina bittiği anda Bakanlar Kurulu kararıyla konservatuvar binası ya Ankara Devlet Konservatuvarı'na verilecek ya da müze şeklinde değerlendirilmek üzere Kültür Bakanlığı'na alınması, gerçekleşmesi planlanan bir hedeftir’’ diye konuştu. Ayten SERİN

Geceye katılanlar

Ödül törenine Cumhurbaşkanı Vekili ve TBMM Başkanı Ömer İzgi ile eşi Aysel İzgi, Devlet Bakanı Nejat Arseven, Devlet Bakanı Edip Safter Gaydalı, Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu, Çalışma Bakanı Yaşar Okuyan, Kültür Bakanı İstemihan Talay, DYP Genel Başkan Yardımcısı Ufuk Söylemez, İstanbul Milletvekilleri Aydın Ayaydın, Celal Adan, İstanbul Valisi Erol Çakır, Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan ve eşi Sema Doğan, Doğan Medya Grubu Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, Doğan Holding Genel Koordinatörü İmre Barmanbek, Doğan Holding Kurumsal İletişim Direktörü Begümhan Doğan, Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Y. Yılmaz, CNN Türk Genel Müdürü Nuri Çolakoğlu ve CNN Türk Genel Yayın Yönetmeni Ferhat Boratav, Hürriyet Gazetesi Yayın Danışmanı Doğan Hızlan, Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Orhan Birgit, Hürriyet Gazetesi Başyazarı Oktay Ekşi, Doğan Medya Grubu Yayın Konseyi Üyesi Doğan Heper, Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tunçalp Özgen, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şan Özalpve Konservatuvar Müdürü Prof. Ali Doğan, 1997'de vakfın ilk Aydın Doğan Ödülü'nü alan Yazar Adalet Ağaoğlu, gazeteciler Hasan Pulur, Taha Akyol, Derya Sazak, Güneri Civaoğlu, Kenan Akın, Necmi Tanyolaç, ressam Bedri Baykam, balerin Meriç Sümen, işadamı Bülent Eczacıbaşı ve İnan Kıraç'ın aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı. Törenin ardından bir kokteyl de verildi.

Belediye geri verecek
Ankara Devlet Konservatuvarı, 1936 yılında kuruldu. 1936 yılında ülkemize gelen Alman yönetmen Carl Ebert'in uzmanlığı altında opera ve tiyatro olmak üzere örgütlendi. Anadolu'da halk müziği araştırmaları yapan Bela Bartok'un önerisiyle 1937'de konservatuvar bünyesinde Halk Müziği Arşivi kuruldu. 1941'den günümüze, çağdaş Türk sanatını uluslararası podyumlara taşıyan berçok değerli isim yetiştirdi. 1982'de YÖK'e bağlanan konsvervatuvarın tarihi binası, 1984'e Mamak Belediyesi'ne devredildi.

Seçici Kurul
Aydın Doğan Klasik Batı Müziği Seçiciler Kurulu Prof. İlhan Usmanbaş'ın başkanlığında Prof. Filiz Ali, Remzi Buharalı, Rengim Gökmen, Doğan Hızlan, Prof. Ersin Onay ve Prof. Özer Sezgin'den oluştu. Seçiciler Kurulu 40 başvuruyu değerlendirdi ve ödülün Ankara Devlet Konservatuvarı'na verilmesini kararlaştırdı.


Finansal Forum

 

Nisan 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Bülent Erkmen 16 Nisan Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk oldu...

Bülent Erkmen ve çalışmaları hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya, Diyalog'daki buluşmayı okumak için  buraya tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz