reklam

24 Nisan 2002 Çarşamba
Ana Sayfa
>
Haberler

Ayrık sistem başlıyor

Başkan piriştina, yağmur suyu ile evsel atıkların ayrı kanallara akıtılmasını içeren "ayrık sistem" için 5.6 milyon dolar harcadıklarını söyledi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina, Büyük Kanal Projesi'nin yaz sonunda tamamen bitmesiyle evsel atıklarla yağmur suyunun ayrı kanallara akıtılmasını öngören ayrık sistem çalışmalarına hız vereceklerini söyledi. İzmir Körfezi'ne kirli su akışını önlemek amacıyla Büyük Kanal Projesi'nde bir takım değişiklikler yaptıklarını belirten Piriştina "20 yılda bitmesi öngörülen işi iki yılda tamamladık" dedi.

20 yıllık iş
Büyük Kanal Projesi'nin daha önce ayrık sisteme göre planlandığını belirten Piriştina şunları söyledi:
"Bu çok uzun bir zaman alacaktı. Projeyi revize ettik. Kanalizasyon sularının Körfez'e gitmesini önleyerek arıtmaya yönlendirdik. Ancak, yağmur suları da arıtmaya gidiyor. Bu da arıtmadaki parametreleri olumsuz yönde etkiliyor. Çalışmamızla İzmir, Büyük Kanal'a kavuştu ve Körfez kirlilikten kurtuldu. Yağmur sularının kanallarla denize gitmesi için çalışmalarımız devam ediyor. Bugüne kadar 5.6 milyon dolarlık yatırım yapıldı. Hiçbir zaman yatırımlar durmadı ama yavaşlatıldı. Yeraltı kanallarının tamamının yanı sıra yüzeysel sular için yapılan kanaletler de bu kapsamda değerlendirilebilir. Kanalizasyon sularının arıtmaya gönderilmesi için yapılan kanal çalışmaları yaz aylarına kadar tamamlanacak. Bu aşamadan sonra ayrık sistem çalışmalarını hızlandıracağız. Bölge bölge ayrık sistem için çalışma başlatacağız."
Daha önce Büyük Kanal Projesi evsel atıklarla yağmur sularının ayrı kanallara akıtılmasını öngören ayrık sisteme göre planlanmıştı. Projede yağmur sularını taşıyan kanallar Körfez'e akıtılırken, kanalizasyon sularının da arıtma tesisine gönderilmesi düşünülüyordu. Körfez'e kirli su akışının biran önce durdurulması amacıyla proje revize edildi. Kanalizasyon ve yağmur suları tek hata bağlanarak arıtma tesisine gidecek şekilde çalışma yapıldı.

Kemeraltı'nda gerçekleşiyor
* Büyükşehir Belediyesi tarafından sel baskınlarına karşı yürütülen dere ıslah çalışmaları toplam 61 derenin 25'inde tamamen biterken, bunlar ayrık sisteme göre düzenlendi. Önceleri dereye akan evsel atıklar döşenen kanallarla kolektöre bağlandı. Islahı tamamlanan 25 dereden akan yağmur suları denize verildi.
* Ayrık sistem çalışmasının bir örneği de Şirinyer Tansaş çevresinde Menderes ve İnönü Caddesi'nde gerçekleştirildi. Her yağmurda sel basan Tansaş ve çevresinde ayrık sistem çalışmaları halen daha devam ediyor.
* Bir diğer çalışma da Kemeraltı'nda gerçekleştiriliiyor. Yağmur sularının arıtmaya gitmeden direkt olarak denize dökülmesi sağlandı. Çalışmalar halen daha devam ediyor.
* Karşıyaka Girne Bulvarı'ndaki kanallarda ayrık sisteme göre yapıldı. Bugüne kadar ayrık sistem çalışmalarına 5-6 milyon dolar harcandı.
* Özellikle sağanak yağışlarda sıkça sorun yaşanan Zeki Müren Parkı'nda ayrık sistem çalışmaları halen devam ediyor.

Ayrık Sistem nedir?
Yağmur suları da kanalizasyon suları ile birlikte arıtmaya gidiyor, bu da arıtmadaki parametreleri olumsuz yönde etkiliyor. Büyükşehir'in devreye koyduğu Ayrık Sistem, yağmur suyu ile evsel atıkları, ayrı kanallara alıyor. Kanalizasyon suları arıtmaya giderken, yağmur suları doğrudan denize akıtıloyor. Böylece arıtmadaki yoğunluk giderilmiş oluyor.
Yeni Asır

 

Nisan 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Tanju Özelgin 30 Nisan Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk olacak...

Tanju Özelgin ve çalışmaları hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya, Diyalog'da buluşmaya katılmak için  buraya tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz