reklam

24 Nisan 2002 Çarşamba
Ana Sayfa
>
Haberler

Köprülere YİD çözümü aranıyor

İstanbul ve Çanakkale Boğazı’na yapılacak köprülerin finansmanı için, Yap-İşlet-Devret çözümü aranıyor. Karayolları Genel Müdürlüğü, alternatif finans modellerine karşılık, YİD yaklaşımına sıcak bakıyor.

Özkaynak yetersizliği nedeniyle bir süredir gerekli finansman bulanamadığı için yapımı askıya alınan üç önemli karayolu ulaşım projesi yeniden gündeme alınıyor. Karayolları Genel Müdürlüğü, ilk etapta İzmit körfez geçişi ile daha sonra İstanbul 3. Boğaziçi ve Çanakkale boğaz köprülerinin, bütçe dışı kaynaklardan karşılanması için girişimlerini hızlandırdı. Yaklaşık 2.5 milyar doları bulan İzmit körfez geçişi projesi konusunda, öncelikli olarak ‘Yap-İşlet-Devret’ modeline göre yeniden ihaleye çıkılması bekleniyor.

İKİ İHALE İPTAL EDİLMİŞTİ
Bu konuda daha önce açılan ve iptal edilen iki uluslararası ihalenin ardından, bölgede yaşanan deprem sonrasında İzmit Körfez geçişi projesinin yeniden etüd edilmesi bekleniyor.
İstanbul-Bursa-Balıkesir-İzmir otoyolunun başlangıcı olan İzmit körfez geçişi bölümü, İstanbul-Ankara otoyolunun İzmit Dilovası kesiminde yapılacak bir kavşaktan başlayacak. İzmit Körfezi’ni Karaburun-Dilburnu arasında 3 km uzunluğunda sabit bir yapı ile geçerek Orhangaziye ulaşacak. Toplam 44 km uzunluğunda olacak otoyolun körfez geçişinde 2x3 olmak üzere 6 şeritli otoyol inşa edilecek.

ÜÇÜNCÜ BOĞAZ KÖPRÜSÜ
Yine Karayolları Genel Müdürlüğünce programa alınan ve yapımı bütçe dışı kaynaklardan gerçekleştirilmesi öngörülen İstanbul 3. boğaz geçişiyle ilgili, güzergah tespit çalışmaları henüz netlik kazanmadı.
İlgili kuruluşlarla yapılacak çalışmalar ve yeni güzergahın tespitinden sonra, köprünün yapımı da öncelikli olarak “Yap-İşlet-Devret” modeline göre gündeme gelecek. Üçüncü Boğaz Geçişi yatırımının çevre ve bağlantı yolları ile birlikte yaklaşık 1 milyar dolara malolması planlanıyor.
Ancak ilgililer, İstanbul’un Anadolu ve Trakya yakaları arasındaki trafik sorununa çözüm getirecek İstanbul boğazı 3.karayolu geçişi projesi kapsamında, değişik alternatifler konusunda ön etüdler yapıldığını ve projenin ne zaman, nerede ve hangi finansman modeli ile yapılacağı hususunda henüz bir karar oluşmadığını belirttiler.
Çanakkale boğazında, Kilitbahir ve Sarıçay arasında, 2x3 şeritli ve tek kutu kesitli bir çelik köprü olarak projelendirilen köprünün de, “Yap-İşlet-Devret” modeline göre inşa edilmesi öngörülüyor.
Bazı İspanya firmalarının da ilgilendikleri Çanakkale Boğaziçi köprüsü, üç önemli viyadük ve çevre yolları bağlantısı ile otoyollarla birlikte toplam 13.7 kilometre uzunluğunda olacak.
Çanakkale ve Eceabat çevre yollarını da içine alan proje, Bağlantı ve çeveyolları ile birlikte yaklaşık 500 milyon dolara malolması planlanıyor.
NTVMSNBC

 

Nisan 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Tanju Özelgin 30 Nisan Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk olacak...

Tanju Özelgin ve çalışmaları hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya, Diyalog'da buluşmaya katılmak için  buraya tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz