reklam

29 Nisan 2002 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Köy evinden gecekonduya

Göç, yalnızca göç edenlerin değil kentlilerin de ekonomik, sosyal ve kültürel dengelerini altüst ediyor. Sosyolog Mehmet Barut ''Göç edenlerin başarı hırsı daha yüksek oluyor ve kentin belli bölgelerinde kısa sürede egemenlik kuruyorlar. Bu durumda kentliler de yer değiştirmeyi tercih ediyor'' diyor.

Büyük umutlarla köylerini bırakıp kentlere göç edenler, yaşam standartlarını da, kaderlerini de beraberlerinde getiriyorlar. Köylerinde tek katlı evlerde oturanlar, kentlere göç ettiklerinde de gecekondularda yaşıyorlar. Göç, kentli nüfusun da yaşam standardını olumsuz etkiliyor; yerleşik nüfus, göç nedeniyle yer değiştiriyor, kentte işlenen suçlar artıyor, işsizlik oranı yükseliyor.

Çözümü giderek ağırlaşan sosyal, ekonomik, kültürel ve psikolojik sorunlara yol açan zorunlu göç, Türkiye'nin çözülemeyen sorunlarının başında geliyor. Göç, yalnızca göç edenlerin değil kentlilerin de ekonomik, sosyal ve kültürel dengelerini altüst ediyor. Mersin Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Mehmet Barut , göç alan kentlerde suç oranlarının yükseldiğini, işsizliğin arttığını ve buna bağlı olarak kontrol edilemeyen kayıt dışı bir ekonomi oluştuğunu anlattı.

Kentteki yerleşik yaşam ile göç alan yerlerin birbirinden ayrıldığına dikkat çeken Barut, ''Yerleşik gruplar, göç nedeniyle yer değiştirmek zorunda kalıyor. Göç edenlerin başarı hırsı daha yüksek oluyor ve kentin belli bölgelerinde kısa sürede egemenlik kuruyorlar. Bu durumda kentliler de yer değiştirmeyi tercih ediyorlar'' diye konuştu. Barut, göç sonrasında beklenen kültürel, sosyal ve ekonomik gelişmenin gerçekleşmediğine dikkat çekerek, bunun nedenini yoğun göç alan kentlerdeki yönetimlerin göçe karşı hazırlıksız olmasına bağladı. Barut, göç edenlerin yeni yaşam koşullarına uyum sağlaması için imkân yaratılmadığını belirtti. Barut, ''Ekonomik yoksullaşma, kültürel yoksullaşmayla birleşiyor ve beklenen modern yaşam olanaklarına ulaşılamıyor. Devam eden aidiyet ilişkileri, toplumsal bütünleşmenin önüne geçiyor'' dedi.

Göç Edenler Sosyal Yardımlaşma ve Kültür Derneği'nin (GÖÇ- DER) hazırladığı ''Zorunlu Göç Raporu'' nda da köylerdeki, su-elektrik gibi altyapı eksikliklerinin, kaçak yapılaşma nedeniyle göç edenlerin peşini büyük kentlerde de bırakmadığını ortaya koydu. Göç-Der'in, aralarında Mehmet Barut'un da bulunduğu uzmanlara hazırlattığı rapor, 2 bin 139 haneye tek tek gidilerek ve 17 bin 845 kişiyle yüz yüze görüşülerek iki yılda tamamlandı.

Göç sonrası aile üyelerinin ancak yüzde 18.1'i düzenli gelir getiren bir işte çalışırken yüzde 82.9'u işsiz. Bu durum, kentsel yaşamla bütünleşme olanaklarının yok denecek kadar az olduğunu gösteriyor. Düzensiz, mevsimlik ve belirsiz işlerde çalışma sosyal güvenlikten mahrumiyeti getirirken, aile üyelerinin yalnızca yüzde 4.9'unun sosyal güvenceye sahip olduğu ortaya çıkıyor.
Cumhuriyet

 

Nisan 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Tanju Özelgin 30 Nisan Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk oldu...

Tanju Özelgin ve çalışmaları hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya, Diyalog'da gerçekleşen  buluşmayı okumak için  buraya tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz