reklam

03 Mayıs 2002 Cuma
Ana Sayfa
>
Haberler

Emlakbank'ın konutları Toplu Konut kredisi oluyor

TOKİ, 4 yıl aradan sonra, tekrar Toplu Konut Kredisi vermeye hazırlanıyor. 7.5 milyar liraya kadar, 10 yıl vadeli kullandırılacak kredilerin finansmanında, Emlakbank'tan devralınan konutların satışından sağlanacak kaynak da kullanılacak.

Toplu Konut İdaresi (TOKİ), durgunluk yaşanan inşaat sektörüne destek amacıyla, 4 yıl aradan sonra, konut inşaatları için yeni kredi açmaya hazırlanıyor. Yarım kalmış kooperatif inşaatlarının tamamlanmasına yönelik kredi açılmasına ilişkin hazırlanan iki tebliğ, görüş alınmak üzere Maliye Bakanlığı, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) ve Hazine Müsteşarlığı'na gönderildi.

Krediler, için ilk önce, TOKİ'nin, kredi geri dönüşlerinden sağlanan 200 trilyon liralık kendi kaynağı kullanılacak. Emlak Bankası'nın kapatılması sırasında TOKİ'ye devredilen konutların satışa sunulması ile sağlanacak kaynak da daha sonra kooperatiflere kredi olarak aktarılacak.

Görüş alınmasının tamamlanmasından sonra yayımlanacak ilk tebliğ uyarınca, daha önce TOKİ'den kredi kullanmış kooperatifler, inşaat seviyelerinin yüzde 50'ye ulaşması halinde, inşaat seviyesindeki her bir puanlık ilerleme için 150 milyon lira olmak üzere, konut başına 7.5 milyar liraya kadar tamamlama kredisi kullanabilecekler. Eski tebliğler uyarınca kredi kullanan bu kooperatifler, eski kredilerini durdurarak, yeni tebliğ hükümlerinden yararlanabilecekler.

TOKİ tarafından yayımlanacak ikinci kredi uyarınca da, daha önce toplu konut kredisi kullanmamış kooperatiflere, yüzde 50 inşaat seviyesine ulaşmaları halinde, yine 7.5 milyar liraya kadar kredi kullandırılabilecek.

Tebliğde deprem bölgesindeki konutlar için, asgari inşaat seviyesinin yüzde 35 düzeyinde olması öngörülüyor.

Her iki tebliğ uyarınca, 150 metrekareye kadar olan konutlar için 10 yıla kadar vadeli kullandırılacak kredilerin geri ödemesinde, taksitler, memur maaş katsayısı artışı tutarında artırılacak.

Tebliğlere, ilgili kurumların görüşü alındıktan sonra son şekli verilecek. Yetkililer, kredinin kullanılmasına aracılık edecek bankalar konusundaki görüşmelerin de sürdüğünü kaydettiler. Emlak Bankası'nın kapatılmasından sonra, Ziraat Bankası'nın toplu konut kredilerine aracılık edip etmeyeceği konusunda bir kesinlik sağlanmadı. Bankalar Kanunu'ndaki değişikliklerden sonra, bankaların, TOKİ'nin istediği, kredi geri dönüşleri konusundaki garantiyi vermede tereddütlü davarandığı belirtiliyor.

Halen Pamukbank'ın kredilere aracılık etmek konusunda istekli davrandığı, Vakıfbank ile de görüşmelerin sürdüğü kaydediliyor.

Toplu Konut Fonu'nun bütçeye devredilmesi ve TOKİ'ye bütçeden yeterince kaynak sağlanmaması nedeniyle, TOKİ, 1998 yılında kooperatiflere kredi kullandırımını durdurmuştu.
Hürriyet

 

Mayıs 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Mimarlar Odası Eski Genel Başkanı Oktay Ekinci 7 Mayıs Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk olacak...

Oktay Ekinci hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya, Diyalog'a katılmak için  buraya tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz