reklam

06 Mayıs 2002 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Bu yıl Haliç'te yüzülecek

* Dalan'ın bir sloganı vardı. Dalan'ın gözleri gibi olacaktı boğaz. Dalan mavisi... Haliç kurtuluyor mu?

Haliç dünyanın en önemli çevre projesi. Bu yıl Haliç'te yüzülecek. Plan 2003'te yüzmekti, şu anda bu yıl yüzülecek diyebiliyorum. Deniz temizliği yalnızca Haliç için geçerli değil. Sahil dev kollektörlerle, atık su toplayıcılarıyla çevrelendi.

* Esenler'de iki ay önce bir olay yaşadık. Olayın benzerleri İstanbul'un birçok yerinde olabilir. Bu konuda çözüm öneriniz var mı?

Bu konular aslına bizlere pek sorulmuyor. Önemli konu. Sosyal barış bir şehir için çok önemlidir. Bu yüzden de İstanbullu olma bilincini yerleştirmemiz gerekiyor. Biz bunun için araştırmalar yaptırdık. Sizin getto dediğiniz yerlerde araştırma yaptık. Bu çalışmalar İstanbullu olma başlığı altına toplanıyor ve yeni bir hamle başlatıyoruz.

* Ne yapacaksınız?

Bu çok geniş bir proje. Önce bilinç artırmak için yapılacaklar var. Bunun yanı sıra kültürel ve sosyal eksiklikler yüzünden de böyle oluyor. Bu eksikler giderilecek. Merkezlerin açılması, sosyal hayatın bu yerlere gitmesi gerekiyor.

* Bunun yanı sıra şöyle bir şey de var: Örneğin Fatih'te oturan Etiler'e gitmiyor. Bir reddediş ve kopuş var...

Bir kere gettoları aşmak lazım. Bizim kültürümüzde kamplaşma yoktur. Entelektüelle, okumamış aynı mahallede olabilir. Zengini, fakiri yan yana yaşayabilir. Dediğiniz doğru, sosyal yapıda parçalanma var. Dini çevreye kendini mensup hissedenler aynı bir yerde yaşıyor. Dini yaklaşımlar, ideolojik ve etnik yaklaşımlar farklılık getiriyor. Bu tür gettolaşma kültürel olarak nüfuz etmeyi ve sosyal hayata entegrasyonu zorlaştırıyor. Ayrışma oluşuyor. Son 20 yıldır bu yaşanıyor İstanbul'da. En zor aşılacak sorun. Ve bu sorun Türkiye'nin önemli bir sorunu.

* İstanbul Bakanlığı'na ihtiyaç var mı bu derece büyük sorunları çözmek için ya da İstanbul'u ikiye mi bölmeli?

İkisine de karşıyım. İstanbul Bakanlığı çare değildir. Çok başlılık yaratır. Ayrılması da sorunların çözümünü kolaylaştırmaz. Çünkü sorunlar da bütünün parçalarıdır. Biz yetki ve kaynak istiyoruz. Her ikisi de elimizden alınıyor. Böyle sorunlar çözülmez. İstanbul Bakanlığı kavramı fantezidir, bürokratik kademeyi artırır.
Sabah 

 

Mayıs 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Mimarlar Odası Eski Genel Başkanı Oktay Ekinci 7 Mayıs Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk olacak...

Oktay Ekinci hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya, Diyalog'a katılmak için  buraya tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz