reklam

06 Mayıs 2002 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Havalimanı projesi de ihraç ediyoruz

İstanbul Atatürk Havalimanı'nın yeni yüzünün yaratıcısı yüksek mimar Ebru Kantaşı'ya yurtdışından büyük talep var. Kantaşı, tüm dünya tarafından büyük beğeni kazanan Atatürk Havalimanı projesinin hizmete geçmesinin ardından, Makedonya Stromsca ve Azarbaycan Nahçıvan Havalimanı projelerini kazanarak yurtdışına proje ihraç etmeye başladı.

Atatürk Havalimanı'nın ardından proje danışmanlığı için talebin arttığını belirten Kantaşı, ‘‘Yurtdışında birçok projeyi kazandık. Bunun dışında şu an yapımı devam eden Atatürk Havalimanı'nın dış hatlar ilave tesis projesini de gerçekleştirdik’’ dedi.

Babasının sahibi olduğu Kantaşı inşaat, proje ve danışmanlık şirketinde 1996 yılında çalışmaya başladığını söyleyen Ebru Kantaşı, aynı yıl Atatürk Havalimanı için açılan mimari proje yarışmasına katılarak birinci olduğunu kaydetti. Açılan yarışma şartlarına uyan 7 projenin olduğunu hatırlatan Kantaşı, ‘‘Projeleri sunarken yanımızda uluslarası danışmanlar vardı ve yarışmanın şartlarına uyan ve işi bilen kişilerin katılması isteniyordu. Projeninin belirlenmesinde sonra Yap-İşlet-Devlet modeliyle ihaleye çıkılıp proje oluşturulacaktı’’ dedi.

GENİŞLEYEN PROJE YARATTIK

Kantaşı, Atatürk Havalimanında 30 kişilik bir mimari ekiple çalıştığını kaydederek şunları söyledi:

‘‘Bizim projemizin kazanmasının en önemli sebebi oluşturduğumuz konsept projesinin istendiği takdirde büyüyebilir ve geliştirilebilir olmasıydı. İlk yarışma açıldığında 10 milyon yolcu kapasiteli bir Havalimanı konsepti istenirken daha sonra bu 14 milyona çıkınca zaten otomatik olarak diğer projeler elenmiş oldu. Bizim öngördüğümüz baştan beri genişleyebilen bir projeydi.’’

Yapım aşamasında tasvip etmedikleri gelişmelerin olduğunu ancak bunların normal olduğunu söyleyen Kantaşı, ‘‘22 ay gibi kısa bir sürede insan ötesi bir gayretle bunun sonuçlarını aldığımız için memnunuz’’dedi. Bu proje sonunda gerek teknik gerekse iş yönetimi anlamında çok fazla tecrübe elde ettiğini söyleyen Kantaşı, ‘‘Bu proje sonrasında bunu değerlendirmek isteyen bir çok grup çıktı. Makedonya ve Azarbeycan Havalimanlarının yenilenmesi için konsept projelerimiz seçildi. Ancak bu projeler şu an kredi sağlanamadığı için bekliyor’’ diye konuştu. Bir proje aldıkları an başka projelerle ilgilenmediklerini söyleyen Kantaşı, ‘‘Eğer bir başka proje alırsak elimizdeki projeye tam randımanlı hakim olamayacağımız için başarılı olamayız. Bu nedenle Atatürk Havalimanı projesini yaparken Türkiye'de diğer havalimanlarının proje ihalelerini katılmadık’’dedi.

Satın al bir ayda inşa etsinler

İSTANBUL Ömerli'de Meşeli Evler projesini de gerçekleştirdiklerini söyleyen Ebru Kantaşı, ‘‘26 konutun bulunduğu projenin en önemli özelliği sadece temeli ve altyapısı hazır olan evlerin satıldıktan sonra bir ay içinde inşaa ediliyor olması’’ dedi. Kantaşı bu projeyi şöyle gerçekleştirdiklerini söyledi: ‘‘Meşeli Evler projesine bağlı olarak 26 evin tüm altyapısını, çevre düzenini, havuzunu , spor komplekslerini ve temellerini oluşturduk. Evlerin 9'u satın alındı ve şu an oturuluyor. Geri kalanlarının ise sadece temeli var. Ama bu temel oturanları rahatsız etmiyor çünkü çevresi düzenlenmiş durumda. Yapımı biten evleri görüp aynısından satın almak isteyenlerin isteklerini göre bir ay içinde kendi fabrikamızda tüm altyapı donanımına sahip ahşap panelleri üretip hazır temele oturtuyoruz. Evi satın alanlar en geç iki ay içinde oturma şansına sahip’’ dedi.

İlk etapta ahşap panellerin bir kısmını Belçika'dan ihraç ettiklerini hatırlatan Kantaşı, ‘‘Şimdi tüm panelleri Türkiye'de üretiyoruz. Sahibi olduğumuz Meşeli Evlerin dışında dışarıya da ahşap panel satıyoruz. Yılda 30 ev yapacak kapasiteye sahibiz’’ dedi. Kantış, metrekaresi 350-400 dolardan başlayan ahşap panellerin deprem ve tüm şartlar için güvenli olduğunu da söyledi.
Hürriyet

 

Mayıs 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Mimarlar Odası Eski Genel Başkanı Oktay Ekinci 7 Mayıs Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk olacak...

Oktay Ekinci hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya, Diyalog'a katılmak için  buraya tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz