reklam

06 Mayıs 2002 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

İnşaat sektörüne iki destek

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) ve Finans Dünyası'nın ortakalaşa düzenlediği "Yeniden Yapılanma Sürecinde Gayrimenkul Sektörü" konulu 3. Gayrimenkul Zirvesi'nde konuşan Devlet Bakanı Faruk Bal, "Bu yıl kooperatiflere muayyen şartlar dahilinde kullanılması için 200 trilyon liralık kaynak ayırdık. İlgili tebliğin yayınlanmasının ardından bu kaynak bir iki hafta içinde devreye girebilir" dedi.
Uzun vadeli konut kredilerinin Türkiye'de bir türlü yerleşemediğine işaret eden Bal, "İkinci el ipotek de denilen "Mortgage" için, Toplu Konut İdaresi, GYODER'in de katkılarıyla sürdürdüğü çalışma çerçeve yönetmelikle sonuçlanmış, tebliğler Maliye Bakanlığı ile YPK'ya sunulmuştur. İkinci el ipoteğin faaliyete geçmesi için önemli mesafe katedilmiştir. İlk etapta 50 trilyon liralık kaynak ayrılmıştır"şeklinde konuştu.

Devlet Bakanı Faruk Bal, kooperatiflere sağlanan 200 trilyonluk kaynağın bir iki hafta içinde devreye gireceğini belirtirken, ikinci el ipotek de denilen "Mortgage" için, ilk etapta 50 trilyon liralık kaynak ayrıldığını söyledi.

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) ve Finans Dünyası'nın ortakalaşa düzenlediği gazeteniz DÜNYA'nın da sponsor olduğu "Yeniden Yapılanma Sürecinde Gayrimenkul Sektörü" konulu 3. Gayrimenkul Zirvesi'nde konuşan Devlet Bakanı Faruk Bal, "Bu yıl kooperatiflere muayyen şartlar dahilinde kullanılması için 200 trilyon liralık kaynak ayırdık. İlgili tebliğin yayınlanmasının ardından bu kaynak bir iki hafta içinde devreye girebilir" dedi.

Uzun vadeli konut kredilerinin Türkiye'de bir türlü yerleşemediğine işaret eden Bal, "İkinci el ipotek de denilen "Mortgage" için, Toplu Konut İdaresi, GYODER'in de katkılarıyla sürdürdüğü çalışma, çerçeve yönetmelikle sonuçlanmış, tebliğler Maliye Bakanlığı ile YPK'ya sunulmuştur. İkinci el ipoteğin faaliyete geçmesi için önemli mesafe katedilmiştir. İlk etapta 50 trilyon liralık kaynak ayrılmıştır. Bunun finansman sorunu yoktur" dedi.

Kodal: 800'den 300 milyon dolara indik

Zirvenin açılış konuşmasını yapan (Gyoder) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kodal, gayrimenkul sektöründe ve piyasalarda ciddi bir küçülmenin yaşandığını belirterek, "800 milyon dolar olan sektör, 300 milyon dolara indi" dedi. Gayrimenkulün kurumsallığa inanan tüm oluşumları ve sektörün tamamını kucaklaması gerektiğine işaret eden Kodal, uzun vadeli istikrara inanılması gerektiğini ve bunun toplumun her kesimi tarafından desteklenmesi gerektiğini söyledi. Gayrimenkul sektörünün yeniden yapılanmasının gereğine işaret eden Kodal, 'Gayrimenkulde yeni oluşum' adlı bir bildiri yayınladıklarını bildirdi. Tasarufların yüzde 70'inden fazlasının gayrimenkul sektörüne yatırıldığını belirten Kodal, "Ekonomik, çevresel ve sosyal açıdan verilen kayıplar geçmişten kalan mirastır. Gelecek nesillere bırakacağımız miras ve AB yolunda çağdaş bir Türkiye için gayrimenkulde de yeniden yapılanma kaçınılmazdır" dedi.

Bildiride 5 önemli noktaya işaret ettiklerini ifade eden Kodal, "Kurumsal yatırımcıların teşviki ve kayıt dışı ile savaşılması gerekiyor. Böylece, haksız rekabet önlenir, büyük projelerin hayata geçişi sektörün kayıt altına alınması ve yabancı yatırımların artması sağlanır. Gayrimenkule dayalı tüm sermaye piyasası ürünlerinin gelişimi için hükümetin desteği şarttır. İkinci nokta uluslararası standartların oluşumu ve eğitim. Eğitim, şeffaflaşma, kalite standartlarının artması ve uluslarararası standartlarda iş yapabilme için gerekli. Ayrıca, konut finansmanı ve konut sorununun çözümü için konut kredileri ve ikincil piyasalarının oluşumu şarttır. İstikrarlı politikalar, bürokrasinin azalması etkin düzenleme ve denetim için gayrimenkul sektörünün bir hükümet politikası çerçevesinde yönlenmesi, kamunun ve belediyelerin sadece düzenleyici, denetleyici ve teşvik edici nitelikte olması gerekir. Son olarak, planlı arsa üretimi sürecinin kısaltılması ve bürokrasinin azaltılması gerekiyor" dedi.

Cansızlar'ın sözleri

SPK Başkanı Doğan Cansızlar da, "Türkiye yüzölçümünün yaklaşık yüzde 55'ini kamu arazisi olarak mülkiyetinde bulunduran devletin, bu arazileri gelir getirecek şekilde ekonomiye kazandırması GYO'ların önündeki gayrimenkul arzının darlığı sorununu ortadan kaldıracaktır" dedi.

Cansızlar, krizin tamamen aşılması ve buna parelel olarak enflasyon, faiz hadleri ve bütçe açıklarının sürdürülebilir makul seviyelere indirilebilmesi halinde gayrimenkul sektörü de dahil olmak üzere tüm sektörlerde olumlu gelişmeler beklendiğini söyledi.

Doğan Cansızlar GYO`ların küçük projeler yerine belirli bir büyüklükte olan projelere yatırım yapması gerektiğini belirtti. Türkiye'de sağlık, spor ve endüstri gibi alanlarda yatırım yapan GYO bulunmadığını ve yatırımların çoğunluğunun İstanbul, Ankara ve İzmir'de olduğunu belirten Cansızlar, "GYO'nın diğer bölgelerimizde ve çok çeşitli alanlarda yatırım yapmaları ülkemiz kalkınması açısından önem taşımaktadır" dedi.

Öteki konuşmacılar

* Finans Dünyası Yayın Kurulu Başkanı Zekeriya Yıldırım ise, Türkiye'nin yıllardır ördüğü kalın bir kabuğu kırma çabası içinde olduğunu belirterek, kamunun örgütleyici ve yasa çıkarıcı, özel sektörün ise uygulamacı olduğu yeni bir yönetişim sisteminin şart olduğunu söyledi.

* GYODER Genel Sekreteri Melih Anık, Türkiye'nin AB'ye girsede girmesede yeni konut yapmak zorunda olduğunu söyledi. Türkiye'nin dünya ile kıyaslandığında hukuki belirsizlik ve bürokraside alt sıralarda yer aldığını kaydeden Anık, Türkiye'nin gayrimenkul ile ilgili politikalarının ekonominin çıkış noktası olarak nitelendirilebileceğini söyledi.

* DTZ Orta ve Doğu Avrupa Başkanı Chris Bennett ise konuşmasında ekonomide şeffaflığın önemine dikkat çekti. "Pazarınız şeffaf değilse uluslararası yatırımcıları çekemiyorsunuz" diyen Bennett, şeffaflığın değerlemesi konusunda uluslararası ölçütlerin gözönünde bulundurulması gerektiğini söyledi.

* Koç-ECE Genel Müdür Yardımcısı Dr.Micheal Ohlms, ise Türkiye'nin nüfus potansiyelinin Orta ve Doğu Avrupa ülkelerine kıyasla çok yüksek olduğunu, ancak Türkiye'nin gelir düzeyi dengesine bakıldığında çok da homojen bir yapıda olmadığını söyledi. Orta Avrupa ülkelerinde çok daha az para riski ve homojen bir yapının bulunduğunu dile getiren Ohlms bu ülkelerde kökten dinci faaliyetlerin de fazla olmadığını söyledi. Türkiye'de hala arazi ve toprak fiyatlarının pahalı olduğuna dikkat çeken Ohlms, "Karmaşık bir yatırım ortamı var. Kısa vadeli kira kontratları da sorun teşkil ediyor. Türkiye'de çok zengin, çok fakir de var. Bir tarafta bir kişi bir dolar kazanırken diğer yanda yüzlerce dolar kazanan da var" dedi.

* CarrefourSa Yönetim Kurulu Üyesi Atıl Saryal da yabancı sermayenin Türkiye'de gelişmesi için kapital ve teknolojiye ihtiyaç olduğunu kaydederek, "Bizden beklenen ise pazarı oluşturmak. Sabancı Grubu'nun yabancı ortakları önce büyümeyi sonra karı göze alıyorlar. Yatırım için ekonomik ortama ve politik riskin durumuna bakıyorlar. Durumları o kadar güçlü ki politik riski ikinci plana atmışlar. Ancak enflasyon konusu uzun süredir devam ediyor. Böyle bir ortamda yerli müteşebbis bile yatırım yapmıyor" diye konuştu.

Mortgage sistemi

Emlak Konut Başkanı Dr. Ali Alp, zirvede gazetecilerin sorularını yanıtladı. Mortgage sisteminde başlangıçta öngörülen sistemin 3-10 yıl arasında olacağını kaydeden Alp, "TOKİ bu konuda bir kredi yönetmeliği çıkardı. Bundan sonra bankacılık sisteminin ipoteğe dayalı olarak verdiği kredileri devralarak bir menkul kıymet ihracı yaparak konut finansmanına olanak sağlanacak. Konunun hukuki alt yapısı oluşturuluyor" dedi.

50 trilyonluk kaynağın nerden sağlanacağı sorusuna ise Alp, "TOKİ'nin kendi bütçesinden ayırabileceği kaynak, Emlak Konut AŞ'den yaratılan kaynakların bir kısmını ihraç edilen tahvillerin satın alınmasında kullanabileceğiz" diye konuştu.

Kredi vadelerinde hayalci olamayacaklarını dile getiren Alp buna gerekçe olarak mali kurumların topladıkları kaynakların vadelerinin kısa olduğunu, bu nedenle başlangıçta bu kredilerin vadeleri daha kısa olacağını söyledi.
Dünya

 

Mayıs 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Mimarlar Odası Eski Genel Başkanı Oktay Ekinci 7 Mayıs Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk olacak...

Oktay Ekinci hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya, Diyalog'a katılmak için  buraya tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz