reklam

06 Mayıs 2002 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Kemeraltı ile Agora değişiyor

İzmir'in gözde mekanlarından Kemeraltı ve çevresi için kurtuluş niteliği taşıyan karara İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi onay verdi.

İçlerinde Agora'nın kentsel yaşama kazandırılması, İzmir'e gelen turistlerin Agora'yı görerek dinlenebileceği ve alışveriş yapabilecekleri bir yer yaratılması amacıyla hazırlanan 'Arkeoloji ve Tarih Parkı Projesi'nin de yeraldığı birçok proje için İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nde düğmeye basıldı.

En önemli ayak
Kemeraltı ve Çevresi Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı'nın Büyükşehir Meclisinde oy çokluğu ile kabul edilmesiyle 'Arkeoloji ve Tarih Parkı' projesinin en önemli ayaklarından biri olan Mezarlıkbaşındaki katlı otoparkın yıkılmasına ilişkin süreç başlatılırken Kemeraltı ve çevresinin kurtuluşu içinde büyük bir adım atılmış oldu.

272 hektar
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina'nın İstanbul'da askerliğini yapan oğlunun yemin töreninde olması nedeniyle belediye meclis toplantısını Başkan Vekili Yusuf Ali Karaman yönetti. Bayındırlık Komisyonu Başkanı Ertuğrul Aksoydan planın kentsel, tarihi, arkeolojik ve doğal sit alanlarını kapsadığını belirterek imar planında yeralan alanın yaklaşık 272 hektar olduğuna dikkat çekti. Aksoydan "Bunun 194.2 hektarlık bölümü Kemeraltı Kentsel Sit alanı, 25.7 hektarı Konak Tarihi Sit Alanı, 39.7 hektarı Arkeolojik Sit alanını (Agora, Tiyatro, Antik Stadyum, Kadifekale) kapsamakta. 10.9 hektarlık bölümü ise doğal sit alanı. Planlama alanında 123.4 hektar ticaret, 155.4 hektar konut ve 21.4 hektar yeşil alan bulunmakta"dedi.

Viyadükler
Ancak İmar Planı'na Mezarlıkbaşı'ndaki çokkatlı otopark ile Konak'taki viyadüklerin işlenmemiş olması muhalefetin tepkilerine neden oldu. ANAP Grup Başkan Vekili İbrahim Yıldız "Biz bu viyadük ve üst geçitin mahkemede olduğunu biliyoruz. Karayolları bunların yapılmasını talep ediyor. Bunların yapımı için trilyonlarca lira para harcandı. Bu paranın halkın cebinden çıktığı dikkate alınırsa hazırlanan koruma amaçlı imar planının tekrar incelenmesi ve bu iki kavşağında plana işlenmesini istiyoruz" dedi.

Eğlence merkezi olacak
Konak Belediye Başkanı Erdal İzgi "Plan Dokuz Eylül Üniversitesi Şehir Planlaması Bölümü tarafından çeşitli dernek, odalar ve SİT kurulu üyelerinin görüşleri alınarak 2.5 yıl gibi uzun bir sürede hazırlandı. Uzlaşma içinde bu güne kadar geldik. Bugün verilecek karar İzmir için tarihi bir karar olacaktır. Kemeraltı'nın kurtuluşunu belirleyecek bir karardır" dedi. İzgi; planın daha sonra Sit Kurulu'na gönderileceğine dikkat çekerek "Kurulun onayından geçtikten sonra Kültür Bakanlığı'na başvurarak Kemeraltı'nın bir bölümünün Turizm Bölgesi ilan edilmesini isteyeceğiz. Bölgeyi eğlence merkezi olarak yeniden düzenleyeceğiz" dedi.

İmar planı nereleri kapsıyor?
İzmir'in Konak İlçesi'nde bulunan Kentsel, Tarihi, Arkeolojik ve Doğal Sit Alanlarını kapsayan 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planında planlama alanı Batı'da İzmir Körfezi Pasaport Mendireği, Kuzeyde Fevzi Paşa Bulvarı Basmane Garı, Gaziler Caddesi, Doğu'da Kocakapı ve Ballıkuyu'nun bir bölümü ile Kadifekale, Rakım Erkutlu Caddesi Bayram yeri, Kız Lisesi, Karataş'ın bir bölümünü oluşturan kapsama alanından oluşuyor.
Yeni Asır 

 

Mayıs 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Mimarlar Odası Eski Genel Başkanı Oktay Ekinci 7 Mayıs Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk olacak...

Oktay Ekinci hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya, Diyalog'a katılmak için  buraya tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz