reklam

06 Mayıs 2002 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Taksim'e cami yapılamaz

Belediyesi'nin, meydanın dokusunu bozacak projesine yargı da geçit vermedi:

Caminin yapılabilmesi için Anıtlar Kurulu'nun Taksim Meydanı'na ilişkin 1996 tarihli kararında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından ''tahrifat'' yapıldığı ortaya çıkarken belediye, Kültür Bakanlığı aleyhine açtığı davayı da kaybetti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Taksim Meydanı'na cami yapma inadı sürüyor. Belediyenin geçen yıl meydan için hazırladığı projede caminin de yer aldığı ortaya çıktı. Proje İstanbul 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nca reddedilirken Anıtlar Kurulu'nun 1996 tarihli kararı üzerinde camiye geçit verilmesi için ''tahrifat'' yapıldığı ortaya çıktı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Koruma Kurulu'nun ret kararı nedeniyle Kültür Bakanlığı'na karşı açtığı davayı da kaybetti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nca hazırlanan Taksim Meydanı Kentsel Tasarım Avan Projesi, İstanbul 1. No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nca 12 Mart 2001 tarihinde reddedildi. Projede meydanın kuzeydoğu kısmında Mete Caddesi'nin Taşkışla yönünde Taksim Meydanı ve Atatürk Kitaplığı arasında ''cami'' fonksiyonu öneriliyordu.

Kurul kararında tahrifat
İstanbul Büyükşehir Belediyesi projelerinin reddedilmesi üzerine Kültür Bakanlığı aleyhine dava açtı. Dava dilekçesinde, caminin, Anıtlar Kurulu'nun 11 Haziran 1996 tarihli ''önerilen alanda prensip olarak cami yapılabileceği, meydan bütünü göz önüne alınarak hazırlanacak projenin kurula getirilmesi'' biçiminde olduğu iddia edilen kararına dayandırıldığı savunuldu. Ancak Anıtlar Kurulu'nun söz konusu kararında tahrifat yapıldığı ortaya çıktı.

Kültür Bakanlığı 1. Hukuk Müşaviri Vekili İsmail Sami Çakmak 'ın saptadığı tahrifat olayına göre, kararın aslında ''Taksim Cumhuriyet Alanı'nda yapılması talep edilen cami ile ilgili karar oluşturulabilmesi için meydan bütününde ele alınarak hazırlanacak önerilerin bir yarışma ile belirlenmesinin tavsiye edilmesine karar verildi'' deniliyor.

Ancak toplantı ve karar tutanağı, daktilo edilme aşamasında farklı biçimde yazıldı. Karar metninin orijinal tutanağa uymadığını fark eden Başkan Yardımcısı Özer Erenman da karardaki imzasını iptal etti.

Tahrifat yapıldığına ilişkin belgeler, geçen şubat ayında, belediyenin Kültür Bakanlığı aleyhine açtığı davayı gören İstanbul 1. İdare Mahkemesi'ne sunulurken sorumlular hakkında gereğinin yapılması için yetkili makamlara da gönderildi.

Belediyenin planı tutmadı
İstanbul 1. İdare Mahkemesi de 7 Mart 2002 tarihinde belediyenin açtığı davayı reddetti. Mahkeme kararında, Taksim Meydanı'na yönelik öncelikle üst ölçekli planların gerçekleştirilmesi, avan projelerin ancak bu planda belirtilen öneriler dikkate alınarak hazırlanması gerektiği vurgulandı.
Cumhuriyet 

 

Mayıs 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Mimarlar Odası Eski Genel Başkanı Oktay Ekinci 7 Mayıs Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk olacak...

Oktay Ekinci hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya, Diyalog'a katılmak için  buraya tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz