reklam

09 Mayıs 2002 Perşembe
Ana Sayfa
>
Haberler

Müteahhitlere yurtdışındaki stratejik işlerde devlet desteği verilebilecek/ Bakan Gürel: Teminat mektubu konusunda yapılabilecekler görüşüldü

Devlet Bakanı Şükrü Sina Gürel, yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinde, Türkiye açısından önemli projelerin gündeme gelmesi durumunda, özel girişimcilere devlet desteğinin sağlanabilceğini açıkladı.
Gürel, yurt dışı müteahhitlik hizmetleri ve teminat mektubu sorunlarının çözümü konusunda gerçekleştirilen toplantının ardından bir açıklama yaparak, yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinin önünü açacak adımların atılması konusunda görüş birliğine vardıklarını ifade etti. Bu konuda somut adımlar atmak üzere Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Selçuk Polat başkanlığında, Maliye, Hazine müsteşarları, BDDK, Eximbank, Bankalar Birliği ve Müteahhitler Birliği temsilcilerinden oluşan bir çalışma grubu oluşturulduğunu kaydeden Gürel, bu komisyonun çalışmalarını 20 Mayıs'a tamamlayacağını söyledi.

"Eximbank konusunda görüşmeler oldu"

Gürel, toplantıda, Eximbank'ın somut olarak bazı görevleri üstlenmesi konusunda yapılabileceklerin değerlendirildiğini, başka bankalardan teminat mektubu sağlanabilmesi için hangi yolların bulunduğunu ve uzun vadede müteahhitlik sektörünün kendi öz denetimi ve yeterlilik belgesinin oluşturulabilmesi için gerekli yasal düzenlemenin oluşturulması konusunda görüş birliğine varıldığını kaydetti.

"Teminat mektupları görüşüldü"

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Gürel, Türk müteahhitlerin teminat mektubu sorunu nedeniyle ne kadarlık bir iş imkanından yoksun kaldıklarının sorulması üzerine, "Zaten amacımız teminat mektubu sorunu dolayısıyla alabilecekleri işleri alamama durumunda kalmalarının önüne geçmek, böyle bir düzenlemeyi gerçekleştirmek" dedi.

Gürel, "Onların böyle sorunlarla önlerinin tıkanmaması gerekir. Kaldı ki uzun dönemde de zaten uluslararası alanda performans kriterleri söz konusu olacağına göre şimdi kaçırılan olanaklar gelecekte de başka olanakların kaçırılmasına neden olabilecektir. Dolayısıyla o konuda da duyarlı olmak gerekir" diye konuştu. Gürel, 'Bankalar neden teminat mektubu vermiyor' sorusu üzerine, "Bankalar teminat mektubu veriyorlar vermesine de Türkiye'deki bankalar sisteminin geçirdiği bu sarsıntı dolayısıyla onların uluslararası alandaki saygınlıklarını yeniden kazanmaları gerekiyor ki bu teminat mektupları geçerli olsun" değerlendirmesinde bulundu. Gürel, 'Sizce Hazine bazı projelere garanti vermeli mi?' sorusuna, "Hazine garanti vermeli ya da vermemeli diye birşey söylemiyorum, ama somut ve Türkiye açısından önemli bazı konular gündeme gelecek olursa ve yapılması gereken işler söz konusu olursa elbette kamu desteğinin özel girişimcinin arkasında olmasından daha doğal birşey söz konusu olamaz" karşılığını verdi.
Dünya

 

Mayıs 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Mimarlar Odası Eski Genel Başkanı Oktay Ekinci 7 Mayıs Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk oldu.

Oktay Ekinci hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya, Diyalog buluşmasını okumak için  buraya tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz