reklam

10 Mayıs 2002 Cuma
Ana Sayfa
>
Haberler

Deprem Konseyi: Seferberlik gerek

Ulusal Deprem Konseyi tarafından hazırlanarak kamuoyuna açıklanan deprem zararlarını azaltma ulusal stratejisi, deprem öncesi alınması gereken tedbirlere ilişkin önemli saptamalara yer veriyor.

Raporda, İstanbul’la ilgili “Günümüzde kaçınılmaz olduğu belirlenen şiddetli deprem tehlikesi karşısında çok özel önlemler ve hatta siyaset üstü bir seferberliğin gündemde tutulması zorunlu görülmektedir” cümlesine yer verildi.

Ulusal Deprem Konseyi Başkanı Tuğrul Tankut tarafından kamuoyuna açıklanan “Deprem Zararlarını Azaltma Ulusal Stratejisi” başlıklı 100 sayfalık rapor, şu ana tespitle başlıyor:
“Türkiye’de 1999 sonrasında denenenler dışında hemen hiçbir sistemli düzenleme bulunmamaktadır. Dahası, son gelişmelerle getirilen yenilikçi atılımların önemli ölçüde gözden çıkarıldığı da gözlemlenmektedir.”

DENETİM AÇIĞI
Raporun yerleşim yerlerinde deprem güvenliğinin sağlanması başlığı altında da, 1940 sonrasındaki hızlı nüfus yığılmalarında kamunun yeterli denetim yapamadığının altı çizilerek şöyle devam ediliyor:


“Türkiye’de deprem zararlarının aşırı olmasının başlıca nedeni, gerek imar ve yer seçimi kararlarında, gerekse yapılaşma işlerinde, planlama-projelendirme ve uygulamanın yetersiz olması ve denetimden uzak kalmasıdır. Yapım ve uygulamasında günümüzde hiçbir denetimi bulunmayan imar planlarının özellikte deprem güvenliği açısından teknik denetim altında bulundurulması bir zorunluluktur.”

İSTANBUL
Raporda İstanbul’la ilgili düzenlemeler ayrı bir başlık altında düzenleniyor:
“İstanbul’da günümüzde kaçınılmaz olduğu belirlenen şiddetle deprem tehlikesi karşısında çok özel önlemler ve hatta siyaset üstü bir seferberliğin gündemde tutulması zorunlu görülmektedir. İstanbul için iki ayrı çalışma yapılmalıdır. Birincisi geçmiş deprem hasarlarının bilimsel değerlendirmesi, diğeri ise kentsel risk analizleridir.”
Raporda bir milyon bina bulunan İstanbul için bir sakınım ana planı hazırlanması istenirken, belirlenen yüksek riskli alanların bir kaçında vakit geçirmeksizin pilot eylem planlaması çalışmasına başlanması talep edildi.

ÖNCELİKLER
Raporda, mimar ve mühendisler için yetkin meslek adamı uygulamasına geçilmesi gerektiği vurgulanarak, yeterli eğitim kadrosu oluşturulmadan teknik eleman yetiştirecek yeni üniversiteler açılmaması istendi. Güçlendirilecek binalarla ilgili öncelik sıralaması da yapan rapor, birinci sıradaki yapılara ulaşım sistemi ana arterleri üzerindeki köprü ve tünelleri gösterdi. Aynı kategoride haberleşme sisteminin kilit noktalarını barındıran yapılar, enerji sistemleri, hastane, itfaiye ve okul gibi yapılar sıralandı.

ÖNERİLER
Raporun öneriler bölümünde imar affı gibi yasal düzenlemelerin yapılmayacağını ilişkin hükmün Anayasa’ya konması istendi. Deprem ve afet konusundaki oluşturulacak yapılanmaların siyaset üstü tutulmasına dikkat çekilen raporda, siyasi yapılanmalar yerine teknik ağırlıklı yapılanmaların tercih edilmesi istendi. Yeni kurumlar oluşturularak yetki ve sorumluluk alanları daha da karmaşık duruma getirilmemelidir” denilen raporda, var olan kurumlara da gerçekçi görev tanımı yapılması gerektiği vurgulandı.
NTVMSNBC

 

Mayıs 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Şevki Pekin 14 Mayıs Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk olacak...

 

Şevki Pekin hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya, Diyalog'a katılmak için  buraya tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz