reklam

10 Mayıs 2002 Cuma
Ana Sayfa
>
Haberler

Metro Karşıyaka'da yeraltına girecek

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina, 80 kilometrelik Aliağa-Cumaovası Metro Hattı Projesi'nin vatandaşlardan gelen haklı tepkiler üzerine yeniden gözden geçirileceğini söyledi. Şikayetlerin geldiği bölgeyi yeraltına almayı düşündüğünü belirten Piriştina, "Benim eğilimim vatandaşların isteği doğrultusunda, yeraltındaki 3 kilometrelik hattın daha da uzaması şeklinde. Ben de projenin böyle daha yararlı olacağına inanıyorum. Ama teknik olarak buna karar verme noktasında değilim. Arkadaşlarımız proje üzerindeki çalışmalarını sürdürüyor. Alternatifleri araştırıyorlar. Sonuca bakıp ona göre karar vereceğiz" dedi.

Proje üzerinde yapılacak revizyonun daha önce çeşitli kurumlardan alınan onayların tekrar alınması anlamına gelmediğini belirten Piriştina "Projenin tekrar elden geçmesi geçilen aşamalara geri dönüşü gerektirmez. Yerli yerinde duran bir projede yapılmış teknik iyileştirme o süreci niye olumsuz yönde etkilesin ki. Hadi biz 'Aliağa Cumaovası hattından vazgeçtik. Üçkuyular'a metro hattı döşeyeceğiz' desek tamam. Ama böyle birşey söz konusu değil" dedi.

Aliağa-Cumaovası metro hattı ile ilgili kesin projeler olduğunu belirten Piriştina, "Karşıyaka ve Çiğli'den gelen haklı talepleri değerlendirerek projede teknik bir düzeltme yapma ihtimali var. Örneğin Karşıyaka'da 3 kilometre yerin altına giriyoruz. Şartnameye öyle birşey yazarsın ki bunun 4 kilometreye uzamasını sağlayarak ihale edebilirsin. Diğer taraftan 'Hayır projeyi tam revize edelim. Üzerinde oturup bir, iki ay çalışalım, bir daha revize edelim. Ondan sonra ihaleye çıkalım' diyebilirler. Arkadaşlar bunun üzerinde çalışıyorlar. En kısa zamanda bunun kararını vereceğiz" diye konuştu.

Avrupa Yatırım Bankası'ndan kredinin çıkmasıyla ihale sürecinin hemen hemen eş zamanlı gittiğini belirten Piriştina, "Eğer bürokratlarımız bana 'Başkan biz konuyu inceledik. İhale edebiliyoruz. Değişiklik yapacaksak da yaptığımız ihale buna engel olmayacak. O değişiklikleri de yaptırabiliyoruz' derlerse hemen ihale sürecini başlatacağız. Ama 'Önce şu projeleri bir daha ona göre yapalım. Eksiğini, gediğini düzeltelim, öyle ihale edelim, yapalım' diyorlarsa
proje firmalarından birisiyle anlaşılıp qnroje üzerinde 15 gün ya da bir ay tekrar çalışılacak" dedi.

Aliağa-Menderes Demiryolu hattının metro standartlarına yükseltilmesini öngören proje 340 milyon doları kapsıyor. İzmir'in ulaşım sorununu önemli ölçüde çözüme kavuşturacak proje, mevcut Aliağa-Menderes Demiryolu'nu metro standartlarına çıkaracak. Hükümetin 2002 yatırım programına da dahil edilen proje Hazine'nin inşaat ihalesi onayından sonra başlayacak. TCDD'nin 110 milyon dolarlık krediyle elektrifikasyon ve sinyalizasyon çalışmaları tamamlanma aşamasına gelirken projenin toplam maliyeti olan 340 milyon doların 42 milyon dolarlık bölümünü İzmir Büyükşehir Belediyesi kendi öz kaynaklarından sağlayacak. Geriye kalan 298 milyon dolarlık kısım ise dış kredi ile sağlanırken, bu miktarın 130 milyon dolarlık kısmı inşaat işinde, geri kalan 168 milyon dolarlık bölümü de vagon alımı ve diğer işlerde kullanılacak. Ulaştırma Bakanlığı, DPT ve Yüksek Planlama Kurulu tarafından onaylanan projeye göre tamamı 80 kilometre olacak olan hattın 4.7 kilometrelik bölümü yeraltından geçecek. Dış kredinin 130 milyon dolarlık kısmı için onaylayan Hazine'nin geriye kalan 168 milyon dolarlık kredi dilimi için de 2003 yılında onay vermesi bekleniyor.

Mevcut projede neler var.
***Projede 80 kilometrelik Aliağa, Menderes, Cumaovası hattının 4.7 kilometresi yeraltından geçecek.
***Nergis ile Bostanlı arasındaki Demiryolu hattının 3 kilometrelik bölümü yeraltından geçecek. Aynı şekilde Şirinyer Koşuyolu arasındaki 1.7 kilometrelik bölümünde yeraltından geçecek.
***Aliağa Menderes Cumaovası hattında çalıştırılmak üzere 99 vagon alınacak. Toplam 80 kilometrelik hat boyunca 33 istasyon, 11 karayolu altüst geçidi, 8 aktarma merkezi 50 tane de yaya üst geçidi yapılacak.
***675 bin yolcu taşınacak. İzmir'in ulaşım sorununu büyük ölçüde çözmesi planlanan Aliağa Menderes Cumaovası Metro hattı yaklaşık 36 ayda tamamlanacak. Metro bitince 675 bin yolcu taşınacak.
***TCDD Aliağa Cumaovası arasındaki demiryolu hattınının metro standardına yükseltilmesi projesi kapsamında bugüne kadar 160 kilometrelik çift hat demiryolunun 130 kilometrelik bölümünü döşedi.
***Toplam 3 bin 500 elektrik direğinin 1800'ü döşendi. Hat boyunca 240 makas değiştirilirken 40 kilometrelik iyata duvarı yapıldı.
Yeni Asır

 

Mayıs 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Şevki Pekin 14 Mayıs Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk olacak...

 

Şevki Pekin hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya, Diyalog'a katılmak için  buraya tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz