reklam

14 Mayıs 2002 Salı
Ana Sayfa
>
Haberler

Deprem gibi rapor

Sayıştay, Bayındırlık Bakanlığı’nı yerden yere geçiren deprem raporunda şeffaflık ilkesinin çiğnendiğini ve hasar tespitlerinin doğru yapılmadığını özellikle vurguladı

Sayıştay, Marmara ve Düzce depremleri sonrasında hazırladığı raporda, Bayındırlık Bakanlığı’nın hasar tespitlerini doğru yaptırmadığını, saydamlık ilkesinin çiğnendiğini, maliyetlerin artırıldığını ve konut yapımlarının geciktirildiğini kaydetti. TBMM’ye sunulan ve Bayındırlık Bakanlığı’na ağır suçlamalar yöneltilen raporda, 18 binden fazla kişinin ölümüne ve yaklaşık 400 bin binanın hasar görmesine neden olan depremlerin ardından hak sahiplerine sunulan konut seçeneklerinde adaletsiz davranışların gözlendiği de dile getirildi.

Maliyetler yükseldi
Büyük bölümü, bazı ihalelerde yolsuzluk yaptığı iddiasıyla yargılanan Koray Aydın’ın bakanlığı döneminde yürütülen çalışmalarla ilgili olarak yer verilen suçlamalardan bazıları şöyle:
• Düzenlemelerin gecikmesi yüzünden konutların yapımı gecikti, maliyetler arttı.
• Bakanlığın faaliyetleri, şeffaflık ilkelerine uygun ortamda yürütülmedi.
• Kalıcı konut yapımında Bakanlık ve Başbakanlığın görev alması sonucu farklı tip büyüklük ve maliyette konutlar yapılarak hak sahiplerine eşit olmayan seçenekler sunuldu.

İtirazlar haklı çıktı
• Hasar tespit sonuçlarına yapılan itirazların büyük bölümü haklı çıktı. Bu da, ilk hasar tespitlerinin sağlıklı yapılmadığını gösterdi.
• Deprem sonrası görevlendirilen çok sayıda kurum arasında işbirliği sağlanamadığı için, faaliyetler olumsuz etkilendi.
• İhalede indirimler sonucu ortalama konut maliyetinin, alt yapı hariç 9.6 milyar lira olduğu, ancak sözleşmesine göre anahtar teslimi ihale edilen kalıcı konutlara fiyat farkı ödenmesinin, ortalama maliyeti yaklaşık 21.1 milyar lira artırdığı belirlendi.
Milliyet

 

Mayıs 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Şevki Pekin 14 Mayıs Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk olacak...

 

Şevki Pekin hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya, Diyalog'a katılmak için  buraya tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz