reklam

14 Mayıs 2002 Salı
Ana Sayfa
>
Haberler

Şişli’de bir mahalle inşaat temelindeki heyelan yüzünden sokakta sabahladı

Şişli’de bir inşaatın temelinde yapılan hafriyat çalışması sırasında toprak kayması meydana geldi. Toprak kayması tehlikesinin devam etmesi sebebiyle sokak sakinleri tahliye edildi.

İstanbul Şişli’de hafriyat çalışması yapılan bir inşaatın temelinde istinat duvarının çökmesi sonucu toprak kayması meydana geldi. Toprak kaymasından önce 2 katlı ve tek katlı iki gecekondu yerle bir oldu. Binalarda yaşayan 4 aileden 25 kişi son anda evleri boşaltarak canlarını kurtardı.

Şişli Halide Edip Adıvar Mahallesi Kutlubey Sokak’ta meydana gelen olay, mahalle sakinlerine deprem korkusu yaşattı. Önceki gece 23.30– 00.30 arasında meydana gelen olay sonrasında yeni bir toprak kayması ihtimaline karşı bölgede bulunan 30 aile sokakta sabahladı. İtfaiye, polis ve bazı mahalle sakinlerinin uyarılarıyla evler terk edilmeseydi, onlarca insan yıkılan binaların altında kalacaktı. İstinat duvarının yıkılmasıyla 2 gecekondu yerle bir oldu, toprak kayması yaşanmadan birkaç dakika önce olay yerine gelen polis ekipleri, bir üst sokakta yaşayan apartman sakinleri ile istinat duvarının aşağısında kalan gecekonduları anonslarla panik içinde tahliye etti.

Sabah saatlerinde toprak kayması yaşanan bölgeye gelen Şişli Belediyesi Fen İşleri ekipleri, temel kazımı sonucu altı boşalan ve istinat duvarı sağlam yapılmayan inşaat alanına kamyonlarla tekrar toprak yığdı. Toprak kayması sonucu göçme tehlikesi atlatan tek katlı gecekondunun içinden sağ kurtulan Meryem Altıntaş, bir gün önce gündüz saat 4–5 gibi istinat duvarı ile evleri arasındaki yolda çatlak meydana geldiğini fark ederek, temeli kazanlardan hafriyatı durdurmalarını istediklerini, gece 12.00 sularında felaketin yaşandığını söyledi. Altıntaş, 2 çocuğuyla hasta eşini son anda felaketten kurtardığı korkulu dakikaları şöyle anlattı: “Akşam 23.30 gibi sular kesildi. Niye sular yok diye araştırırken, su borularının patladığını ve çatlağın oluştuğunu gördük. Evleri boşalttık, 5 dakika geçmedi beton duvar göçtü. Sonra komşumuzun kömürlüğü ve 2 ev ardı ardına yıkıldı. Canımızı son anda kurtardık.”

Toprak kayması sonucu bir evi yıkılan ve bir evi çatlayan Mustafa Değirmenci, 4 yıldır temeli atılamayan ve 5 müteahhit değiştiren inşaatın tehlike oluşturduğunu daha önce Şişli Belediyesi’ne dilekçe vererek bildirdiklerini; ancak inşaatın yapımının durdurulmadığından şikayet etti. Değirmenci, evleri yıkılan ve hasar gören 5 aile olarak inşaatı yapan Kalender İnşaat müteahhitleri Mehmet Sait Bor ve Kemal Akkaya hakkında dava açacaklarını, kontrol yapmayan belediye yetkilileri hakkında da Şişli Savcılığı’na şikayette bulunacaklarını ifade etti.

Bölgede müteahhitlik yapan bir vatandaş, gecekondu arazilerine yapılan binalara 5 kat ruhsatı verildiği halde bu binaların 7 hatta 9 kata kadar inşa edildiğini, kaçak katlar için hiçbir ceza verilmediğini ileri sürdü. Vatandaşların verdiği bilgiye göre, bölgede gecekondular arazileri kat karşılığı müteahhitlere veriliyor. Şişli Belediyesi’nin 5 kat için ruhsat verdiği ve yapılaşmaya izin verdiği bölgede yüksek katlı binaların hemen hepsi 7–9 kat arasında değişiyor. Bölgede tamamlanan inşaatlarda bir dairenin fiyatı 30 ile 50 milyar arasında değişiyor.

“650 metrekarelik inşaat alanında 60 dairelik apartman yapacaklardı.” diyen Muhittin Semiz adlı semt sakini de gecekondu arazilerinin ranta teslim edildiğini, müteahhitlerin de bölgenin rantından azami çıkar sağlamak için fazla kat atarak inşaat yaptığına dikkat çekti. “Parasını veren, imar yasasını ve imar iznini kafasına göre işletiyor.” diye konuşan Semiz, belediyenin yol açılmadan inşaat izni vermesi ve istinat duvarı olarak yapılan 9–10 metrelik duvarın dayanıksız inşa edilmesi sebebiyle toprak kaymasının yaşandığını dile getirdi.

Sabah saatlerinden itibaren mahalle sakinlerini sakinleştirmek ve fen işleri yetkilileriyle göçüğe sebep olan inşaat alanında dolgu işlerini takip eden Şişli Belediye Başkan Yardımcısı Osman Arslan, vatandaşların şikayetlerine rağmen neden inşaat temeli kazılırken ve istinat duvarı yapılırken kontrol yapılmadığı sorularına cevap vermekte güçlük çekti. Arslan, bir üst sokağın ve gecekondu binaların kanalizasyon şebekesi olmaması sebebiyle biriken pis suların istinat duvarının üstündeki toprağı gevşettiğini ve inşaat alanında yapılan kazının da etkisiyle duvarın ve gecekonduların yıkıldığını anlattı. Arslan, ayrıca evleri yıkılan ve geceyi sokakta geçiren aileleri barındırmak için belediye imkanlarıyla bir çözüm aradıklarını da sözlerine ekledi.
Zaman

 

Mayıs 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Şevki Pekin 14 Mayıs Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk olacak...

 

Şevki Pekin hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya, Diyalog'a katılmak için  buraya tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz