reklam

24 Mayıs 2002 Cuma
Ana Sayfa
>
Haberler

Çiğli Organize çöküyor

İzmir ekonomisinin bel kemiği, binlerce kişiye istihdam sağlayan, Türkiye'nin örnek sanayi bölgeleri arasında gösterilen Atatürk Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) çöküyor. ODTÜ profesörleri tarafından hazırlanan rapora göre bölgenin zemininin bugüne kadar 3 metre çöktüğü ortaya çıktı. Raporda ayrıca bölgenin 10 yıl içinde 2 metre daha çökeceğinin belirtilmesi şok etkisi yarattı.
Zeminin çökmesi nedeniyle meydana gelen kod farkı yüzünden Ocak ayında yaşanan sel felaketinde bölgede 63 fabrika sular altında kalırken, yaklaşık 50 trilyon lira zarar meydana gelmişti. Sigorta şirketleri de bölgede sigorta primlerini artırırken, yaptığı anlaşmalarda meydana gelen zararların tümünü karşılamamak üzere ek madde ilave ediyorlar. Bölge, denizden karaya doğru tabaka halinde ters bir eğilimle kayıyor. OSB'de bazı sokaklarda yollarda çökmeler görülürken, denize doğru akması gereken oluklar da su kara tarafına doğru akmaya başladı.

Yatırımını durdurdu
AOSB'ndeki arazisi üzerine döküm fabrikası kurmak için harekete geçen Cevher Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Özyavuz'un, ODTÜ Öğretim Üyesi ve Zemin Mekaniği Uzmanı Prof Dr. Orhan Erol'a hazırlattığı rapor gözlerin bölgeye çevrilmesine neden oldu. Raporu gören Haluk Özyavuz 500 kişiye istihdam sağlayacak tesis yatırımını askıya alırken, sorunun çözümü için İzmir'de başta EBSO ve OSB Yönetimi olmak üzere, tüm kuruluşların çalışma yapması gerektiğini belirtti.

2 metre daha çökecek
İzmir'de yaratılan katmadeğerin yüzde 25'inin gerçekleştirildiği, 21 bin kişinin istihdam edildiği bölgede hazırlanan rapor, halen yatırımı olan sanayicileri de korkuttu. Prof. Dr Orhan Erol tarafından hazırlanan rapor, 22 Mart 2002 tarihini taşırken, çökmenin bölgede fabrikaların yılda 3 milyon metrekübü aşan yeraltı suyunu kullanmasından kaynaklandığı belirtiliyor. Cevher Döküm için hazırlanan raporun, AOSB'deki genel bir sorunun parçası olduğunun ifade edildiği raporda, "AOSB zemininin çöktüğü yönündeki ilk teşhis 1998 yılında konuldu. 1998 yılında 2 metre olan çökme, yoğun su çekilen bölgede bugün, 3 metreye ulaşmıştır. Bu durum çökmenin devam ettiğinin bir göstergesidir. 10 yıl içinde bölge 2 metre daha çökme riski taşıyor" denildi.

Yatırım yapmak sakıncalı
Orhan Erol raporun sonuç kısmında ise bu bölgeye yatırım yapmanın sakıncalı olduğunu belirtiyor. Erol raporunda. Çökme probleminin bölgedeki fabrikaları çalışamaz hale getirip getirmeyeceğinin iyi bir şekilde araştırılması gerektiği ifade ediyor. Genel çökmenin makro seviyede olduğunun vurgulandığı raporda, sorunun İzmir'in sorunu olduğu ve kısa sürede çözülmesi gerektiğine de dikkat çekiliyor.

Neden çöküyor?
AOSB'nin yer aldığı bölgenin zemini Gediz Nehri'nin alüvyonlarından oluşuyor. Bölgede faaliyet gösteren 440 fabrika su ihtiyacını 130 artezyen kuyusundan karşılıyor. Su kullanımı 1980'li yıllardan itibaren her yıl artan miktarda devam ediyor. Özellikle gıda sektöründe faaliyet gösteren firmalar büyük oranda su tüketiyor. Yılda 3 milyon metrekübün üzerinde yeraltından su çekiliyor. Yeraltından suyun çekilmesine bağlı olarak oluşan boşlukların hareketlenmesi ile de çökme meydana geliyor, 1998 yılında bu çözme 2 metre seviyesine ulaşırken, bugün çökme 3 metreye ulaştı.

Çözüm ne?
Çökmenin önüne geçmek için öncelikle yeraltı suyu kullanınımın kontrol altına alınması gerekiyor. Özellikle yeni yerleşime açılan sanayi parsellerinde yeraltı suyu çekiminin sınırlandırılması şart. Yeraltı suyu yerine bölgeye başka kaynaklardan ucuz su getirmek gerekiyor. İZSU ile OSB yönetimi bu konuda çalışıyor. Menemen yakınlarında kurulacak bir barajdan bölgeye su getirmek için bir proje yürütülüyor. Ayrıca çok su kullanan firmaların bölge dışına çıkarılması da düşünülüyor.

Kuyular kapanacak
AOSB İdari Komite Başkanı Kadri Şeker sorunun gündemlerinin birinci maddesini oluşturduğunu belirterek, bundan sonra sularını İZSU'dan alacaklarını ve bölgedeki 130 kuyuyu kapatacaklarını söyledi. Zemin çökmesi ve direnaj kanalları için Dokuz Eylül Üniversitesi'ne 24 milyar liraya proje hazırlattıklarını ve projenin önümüzdeki hafta tamamlanacağını açıklayan Şeker, bu proje doğrultusunda önlemleri alacaklarını söyledi.

Aliağa'dan su getirecekler
PETKİM'in barajından da bölgeye su getirmek için çalışmalarının sürdüğünü anımsatan Şeker, "Arıtma tesisinin suyununda bölgede kullanılması için çalışmalarımız var. Bundan sonra bölgede kuyu açılmaması için bağlayıcı karar alacağız. Sorunu en kısa sürede çözmek için elimizden geleni yapıyoruz" dedi.

Sigorta primleri yükseldi
Sigorta şirketleri de bölgedeki çökme nedeniyle, sigorta primlerini artırdılar. Daha önce yaşanan sel felaketinden sonra bölgede araştırma yapan sigorta şirketleri, bölgenin riskli olması nedeniyle daha sonra firmalarla yaptıkları anlaşmalarla daha fazla prim istemeye başladılar. Ayrıca daha önce bölgedeki hasarların tamamını karşılayan sigorta firmaları, artık zararların yüzde 20'lik bölümünü de karşılamama kararı aldı.

Zararım 2.5 milyon dolar
Bölgede fabrikası olan İşadamı Cem Bakioğlu ise, zemin çökmesi nedeniyle meydana gelen sel felaketinde 2.5 milyon dolar zarara uğradığını söyledi. Sigorta şirketlerinin bile bölgedeki sorun nedeniyle sigorta primlerini yükselttiğini ifade eden Bakioğlu, mağduriyetlerinin giderilmesi bu sorunun biran önce çözülmesini istediklerini belirtti.

Çözüm arıyoruz
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Esen ise konunun abartıldığını belirterek, sorunun fabrikaların su ihtiyaçlarını artezyen açarak yeraltından sağlamasından kaynaklandığını söyledi. OSB İdari Komitesi ve EBSO olarak sorunun çözümü için çalıştıklarını vurgulayan Esen, "Bölgeye başka bir yerden su getirme projemiz sürüyor. Sanayiciler su ihtiyacını en az maliyetle karşılamak durumdu. Bunun için İZSU ile ortak çalışmalarımız sürüyor. Ayrıca yoğun su tüketen sanayi tesislerinin de bölge dışına çıkarılması planımız var. Şu anda bölgede yatırım yapılamayacak bina inşa edilemeyecek diye bir durum yok. Sanayi parselleri hala satılmaya devam ediyor" diye konuştu.

Necip Kalkan- Kalkan Çorap Sanayii
Sel nedeniyle zararım 200 milyar. AOSB'de en çok 10.000, 10.001 ve 10.002 sokaklardaki fabrikalar zarar gördü. Bizim ne günahımız var. Devlet OSB yapmış. Bize de yatırım yapabilisiniz demiş. Buna rağmen bu tür sorunlarla uğraşıyorsak bu devletin ayıbıdır.

Engin İnellioğlu- İnelli Plastik
Şu anda fabrikamız denizin 50 cm. altında. İlk fabrikayı kurduğumuzda yol seviyesinden 1 metre yüksekteydik. Selde zararımız 750 milyar lira civarında. AOSB yönetimi birşeyler yapmaya çalışıyor. Biz sorunun biran evvel çözülmesini istiyoruz.

Ali Öztürk-Seran Boya
Bizim zararımız 90 milyar lira. Selde fabrikamızın deniz seviyesinin altında olduğunu öğrendik. Bir daha bu tür olaylarla karşılaşmamak için yetkililerden çözüm bulmasını istiyoruz.

Rüştü Okan-Üstünel Pompa
Selde büyük zarar gördük. Bugüne kadar alınmayan tedbirlerin faturasını ödedik. Bizim zararımız 70-80 milyar lira. Tüm kurumların bir araya gelmeli ve çözüm üretmeli. Bizim daha fazla fatura ödemeye gücümüz kalmadı.
Yeni Asır

 

Mayıs 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Cengiz Bektaş  28 Mayıs Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk olacak...

 

Cengiz Bektaş hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya, Diyalog'a katılmak için  buraya tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz