reklam

24 Mayıs 2002 Cuma
Ana Sayfa
>
Haberler

Devlet ihalelerinde yabancılara kolaylık

Kamu İhale Kurumu, Devlet İhale Kanunu'nda yapılacak değişikliklere ilişkin Kanun Taslağını, yaklaşık 10 gün önce Başbakanlığa gönderdi. Değişiklik taslağına göre, yabancı şirketler için daha önce 17 trilyon lira olan limit 11 trilyon liraya çekildi.
Taslakta, ihalelerle ilgili ilan süresi de 21 günden 25 güne yükseltilerek ihalelere çok daha fazla kişi ve kuruluşun katılarak, rekabet yaratılmasının sağlanması hedeflendi. Bir başka değişiklikle de, proje ve iş artışına da yeniden olanak tanındı.

Devlet İhale Kanunu'nda değişiklik yapan taslakla eşik değerler yeniden düzenlenirken, ihalelerdeki ilan süresi ise artırılıyor. Olağanüstü durumlarda azami yüzde 50'ye kadar proje artışına da izin veriliyor.

Edinilen bilgiye göre, Kamu İhale Kurumu, Devlet İhale Kanunu'nda yapılacak değişikliklere ilişkin Kanun Taslağını, yaklaşık 10 gün önce Başbakanlığa gönderdi. Taslak, Kurumla ilişkili kuruluş olan Maliye Bakanlığı'nın yanısıra Hazineden sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş ve Bayındırlık İskan Bakanlığına da verildi.

Kamu İhale Kurumu, yeni düzenlemeler öncesi Brüksel'e bir kurul üyesini de göndererek, Avrupa Birliği'nin bu konudaki görüşünü aldı. Aynı şekilde Dünya Bankası ve IMF temsilcileriyle de yeni düzenlemeler konusunda toplantılar yapıldı ve değişikliklere ilişkin mutabakata varıldı.

IMF'ye verilen taahhütler çerçevesinde, ay sonuna kadar yasalaşması gereken taslak ile uluslararası firmaların bir ülkedeki ihalelere girebilmesi için gereken asgari limit olan eşik değerler yeniden düzenlendi.

Buna göre, daha önce 17 trilyon lira olan limit Avrupa Birliği ve IMF'nin de talepleri çerçevesinde 11 trilyon liraya çekildi. Bu şekilde Dünya Ticaret Örgütü normlarına da uygunluk sağlandı.

Taslakta, ihalelerle ilgili ilan süresi de 21 günden 25 güne yükseltildi. Böylece ihalelere çok daha fazla kişi ve kuruluşun katılarak, rekabet yaratılmasının sağlanması hedeflendi.

Proje artışına olanak

Bir başka değişiklikle de, son kanun ile ortadan kaldırılan proje ve iş artışına da yeniden olanak tanındı.

Buna göre, olağanüstü durumlarda kademeli şekilde azami yüzde 50'ye kadar proje ve iş artışı yapılabilecek. Artış oranı, kesin projesi olan işlerde yüzde 20'yi geçemeyecek.

Söz konusu değişikliğin, işlerin daha hızlı şekilde yürütülmesi için gerekli olduğuna dikkati çeken bir Kurul yetkilisi, "Diyelim baraj ihalesi yapılıyor. Temel atarken toprak yapısından kaynaklanan bir su kaçağı tespit edildi. Mevcut kanuna göre, bunun doldurulması için ayrı bir ihale gerekiyor. Bu ise işi çok daha masraflı ve işi uzatacak. Bunun yerine belirli koşulları taşımak kaydıyla yüzde 50'yi aşmamak üzere proje artışına olanak tanıdık" dedi.

Kurumla ilgili düzenlemeler

Bu arada taslakta Kamu İhale Kurumu'nun, kanunda öngörüldüğü şekilde 1 Ocak 2003 tarihinde itibaren tam olarak fonksiyonlarını yerine getirebilmesine dönük düzenlemeler de yeraldı.

Bu çerçevede, kurumun kamu ihale uzmanı çalıştırabilmesine olanak sağlanırken, taslağa kurul üyelerinin diğer üst kurullara parelel şekilde bağımsız ve tarafsız görev yapabilmelerine dönük hükümler de konuldu.

Öte yandan Maliye Bakanlığı'nın Kamu İhale Kurumu'nun hazırladığı değişiklik taslağı konusunda bazı çekinceleri bulunduğu öğrenildi. Maliye'nin bu konudaki tereddütleri, bir yazıyla Başbakanlığa da ilettiği belirtildi.
Dünya

 

Mayıs 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Cengiz Bektaş  28 Mayıs Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk olacak...

 

Cengiz Bektaş hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya, Diyalog'a katılmak için  buraya tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz