reklam

27 Mayıs 2002 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Restorasyonu onay alamayan tarihî surlar yıkılmak üzere

17 Ağustos 1999 depreminde zarar gören tarihi İstanbul surları yıkılma tehlikesine rağmen restore edilemiyor. Muhtemel bir depreme karşı korunmak üzere restore edilmesi planlanan sur duvarlarının restorasyon projesi de 2 yıldır İstanbul 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan onay alamıyor.

Restorasyon bekleyen sur duvarları ile burç ve kulelerin ise bir depreme gerek kalmadan her an yıkılabileceği söyleniyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yapı İşleri Müdürlüğü’nün 17 Ağustos 1999 depreminde zarar gören İstanbul Kara ve Marmara Surları’nın restorasyonu için açtığı ihaleyi Adım İnşaat kazandı. Adım İnşaat’ın farklı bölümler için hazırladığı 2 projeden biri kabul edilip uygulanmasına rağmen diğeri İstanbul 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan geri döndü. Projede istenen değişiklikleri yerine getiren Adım İnşaat projeyi tekrar kurula gönderdi; ancak bu proje de eksik bulunduğu için onay alamadan geri döndü. Projede ikinci bir defa değişiklik yapan firma kuruldan bu kez hiçbir cevap alamadı. Adım İnşaat’ın mimarı Kemal Erdoğan, istenen değişiklikleri yapmalarına rağmen projeye neden onay verilmediğini anlamadığını söylüyor. Projenin onaylanmasını beklerken Vatan Caddesi ile Edirnekapı arasında kalan sur duvarlarının yıkılabileceğine dikkat çeken Erdoğan şunları söyledi: “Restorasyon işlemleri tamamlanan bölümle ilgili projeyi de biz hazırlamıştık. Ancak ikinci bölümle ilgili projeye 2 yıldır onay verilmiyor. Oysa yapılması istenen değişiklikleri yaptık. Bizim korkumuz proje onay beklerken sur duvarlarının tamamen yıkılmasıdır.”

Öte yandan restorasyon ihalesini yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yapı İşleri Müdürlüğü yetkilileri restorasyon projesini İstanbul 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu ile görüşmeye devam ettiklerini belirtti. Müdürlük yetkilileri kurul ile bazı konularda ihtilafa düştüklerini ve bunu aşmaya çalıştıklarını kaydetti. Edinilen bilgiye göre, Yapı İşleri Müdürlüğü söz konusu projede yer aldığı gibi surların bazı bölümlerini yıkıp yeniden yapmayı planlarken, koruma kurulu ise surların yıkılmadan çelik kuşaklarla sarılarak restore edilmesini öngörüyor.
Zaman

 

Mayıs 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Cengiz Bektaş  28 Mayıs Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk olacak...

 

Cengiz Bektaş hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya, Diyalog'a katılmak için  buraya tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz