reklam

30 Mayıs 2002 Perşembe
Ana Sayfa
>
Haberler

Sakarya’da yapay deprem oluşturulacak

TÜBİTAK, haziran ayı içinde Sakarya’da açtığı iki kuyunun içinde dinamit patlatarak sun’i yer sarsıntısı oluşturacak. Sakaryalılar, olayın duyulması üzerine paniğe kapıldı. Yetkililer, korkulacak bir şeyin olmadığını açıkladı.

Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu Marmara Araştırma Merkezi (TÜBİTAK MAM), Japon Teknoloji Enstitüsü ile birlikte Marmara Depremi’nin yıktığı Sakarya’da deney amacıyla yapay bir deprem oluşturacak. Sakarya Valisi M. Cahit Kıraç, “TÜBİTAK’a deneyi ve riskini sorduk. Eğer bilimsel olarak fay hatlarını harekete geçirme ihtimali varsa deneye izin vermeyeceğiz.” dedi. Deneyle ilgili yerel gazetelerde çıkan haberler Adapazarlıları korkuttu. Deneyin aktif olmayan fay hatlarını tetikleyerek yeni depreme sebep olabileceği endişesinin çoğalması üzerine Sakarya Valiliği resmi bir yazıyla TÜBİTAK’tan deney ve etkileriyle ilgili detaylı bilgi istedi.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Mühendislik Fakültesi Sismoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Günay Beyhan, yapılacak deneyden vatandaşların endişe duymaması gerektiğini söyledi. Bu deneylerde meydana gelen patlamanın yeryüzünden hissedilemeyeceğini, sadece hassas sismolojik cihazlar ile faylardaki hareketlenmelerin tespit edilebileceğini dile getiren Beyhan “Deneyin gece yapılmasının sebebi ise cihazların çok hassas olmasından dolayı dışarıdaki seslerin sismoloji cihazlarını etkilemesine karşı önlem içindir.” diye konuştu.

TÜBİTAK: Olay sevindirici

TÜBİTAK MAM Başkanı Naci Görür, Sakarya’daki depremsellik deneyinin fayları tetiklemesinin söz konusu olmadığını söyledi. Görür, “Meydana gelecek etki bir taşocağında yapılan çalışmadan daha fazla değildir. Korkulacak bir olay yok. Yerin depremselliğini araştırdığımız için Sakaryalılar korkmak yerine sevinsin.” dedi.

Naci Görür’ün verdiği bilgiye göre MAM’a bağlı Deniz ve Yer Araştırmaları Enstitüsü Sakarya havzasının sismik yapısını ölçmek amacıyla Japonya’daki Yokohama Tokyo Teknoloji Enstitüsü ile birlikte haziran ayı içinde bir deney yapacak. Çelebiler köyü ile Kumbaşı köyü arasındaki 16 kilometrelik alanda deney için 30–50 metre derinliğinde birkaç kuyu açılıp içinde 100 kilo civarında dinamit patlatılacak. Patlama sonucu yerin 2 kilometre kadar altında sesin gidiş ve dönüş hızları kaydedilerek, havzanın sismik hız yapısı ölçülecek. Yapılan iş maden veya petrol ararken yapılan sismik ölçümden farksız. Tek farkı sonucunun yerin depremselliğini ölçmek için yapılacak olması. Sonuçlar deprem öngörüleri ve depreme karşı yerleşim ve yapılaşma gibi birçok alanda bilimsel verileri ortaya çıkaracak.

Naci Görür halkın korkmasını hurafe niteliğindeki söylentilerin halk arasında yayılmasına bağlıyor. Ön hazırlıkları bitirince haziran ayı içinde sismik hız ölçüm deneyini yapacaklarını kaydediyor.
Zaman

 

Mayıs 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz