reklam

30 Mayıs 2002 Perşembe
Ana Sayfa
>
Haberler

En büyük turizm projesi

Magic Life International, Kapadokya'nın en eski yerleşim yeri sayılan Kayakapı Mahallesi'ni Ürgüp Belediyesi'nin işbirliği ile tepeden tırnağa yeniden canlandırarak turizme kazandıracak.

Uluslararası turizm markası Magic Life, Türkiye ve dünyanın en değerli kültür miraslarından Kapadokya'da yatırımlara başlıyor. Dünyada hiçbir özel sektör kuruluşunun göze alamadığı bir ilki gerçekleştirmeyi hedefleyen kuruluş, Ürgüp'ün en eski yerleşim yeri sayılan Kayakapı Mahallesi'ni tepeden tırnağa restore ederek turizme kazandıracak. Ürgüp Belediyesi'nin işbirliği ile gerçekleştirilecek proje beş yıl içinde kademe kademe devreye alınacak.

UNESCO'ya örnek proje olarak önerilen tasarı, dünyada özel sektör tarafından gerçekleştirilen ilk proje olacak.

Kapadokya'nın kalbi

Kayakapı Mahallesi, Kapadokya'nın kalbi sayılan Ürgüp'ün en eski yerleşim bölgesi. Kent merkezinde, Esbelli kayasının kuzeydoğu yamacında yer alıyor. 180 hektarlık ve 212 parsellik bir alan. Kente tepeden bakıyor. Bölgeye adım atanlar da önce şu anda yıkık dökük olan bu mahalleyi görüyorlar. Kayakapı'nın bir kısmının yarım yamalak ayakta kalmış taş konaklar, mağara yerleşimleri ve mağaralarla taş yapı karışımı yerleşim birimlerinden oluşan bir dokusu var. Yörenin ilk kaya kilisesi burada. Birçok eski kilise ve cami bölgede yan yana bulunuyor.

Yıkılıp yok olacaktı

Mahalle 1969'da afet bölgesi ilan edilmiş ve boşaltılmış. Hatta Bayındırlık Bakanlığı'nca yıkım kararı alınmış ve belediyeye tebliğ edilmiş. Burada yaşayanlar da kayanın eteklerinde kurulan yeni bölgeye yerleştirilmiş. Ancak, Ürgüplüler'in eli, kenti geçmişinden koparmaya varmamış. Belediye Başkanı Bekir Ödemiş'in verdiği bilgilere göre, burası boşaltıldıktan sonra iyice harap olmaya başlamış. Tonozlar, şömineler, taşlar günden güne 'kaybolmuş.' Bu durum Ürgüplüler'i iyice üzmüş. Belediye çalışıp Kayakapı'yı önce afet bölgesi kapsamından çıkarttırmış, yıkımı durdurmuş. Sonra da SİT kararı aldırıp yeniden ihya edilsin diye ihaleye çıkmışlar. Bu noktada Magic Life ile Ürgüplüler'in çabaları buluşmuş.

Şimdi Magic Life International ile KA.BA Eski Eserleri Koruma ve Değerlendirme Mimarlık birlikte çalışıp önce bölgenin geçmişini ve tüm varlığını belirlemeye çalışıyor. Daha sonra projelendirilecek ve maliyeti o zaman çıkacak.

Milyonlarca dolar

Bu nedenle işin mali boyutu şu anda belli değil. Kimse kesin bir rakam veremiyor. Magic Life da yanlış bir rakam vermek istemiyor. Ancak bu projenin yanında çok küçük sayılabilecek mevcut restorasyonları emsal alanlar, bu işin 15-20 milyon doları rahatça aşacağını, hatta 30 milyon doların üstüne çıkabileceğini düşünüyorlar.
Akşam

 

Mayıs 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz