reklam

03 Haziran 2002 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Kapalıçarşı’da yangın geliyorum diyor

Tarihte 19 kez yanan Bursa Kapalıçarşı ve çevresi, 40 yıl önce kurulan elektrik tesisatının mevcut enerji sarfiyatını kaldırmaması sebebiyle yüzlerce esnafı teyakkuzda tutuyor.

Bursa’nın altın, döviz ve tekstil merkezi Kapalıçarşı 40 yıl önce kurulan elektrik tesisatının mevcut enerji sarfiyatını kaldırmaması sebebiyle yüzlerce esnafıyla birlikte, itfaiyesi, TEDAŞ’ı, Telekom’u yıllardır teyakkuzda tutuyor. Her gün küçüklü büyüklü elektrik kontağı yangınlarının yaşandığı çarşıda, TEDAŞ ve Telekom görevlileri nöbet tutarken, 400 esnafın bulunduğu çarşının çatısı herkesin kafasına göre çektiği elektrik ve telefon kabloları sebebiyle,”örümcek ağını” andırıyor. Çarşının en büyük handikapı ise bütün girişlerinin kapalı olması sebebiyle itfaiyenin müdahale şansının bulunmaması. Elektrik tesisatının yenilenmesi için tahmini olarak 3 trilyon liralık yatırım gerektiren çarşıda, en fazla elektrik sarfiyatını 100’ü aşkın spot lamba kullanan kuyumcu esnafı oluşturuyor.

Binlerce insan ziyaret ediyor

Bursa’nın merkez çarşısı olması sebebiyle her gün binlerce insanın ziyaret ettiği Kapalıçarşı’da; alt çarşı ve yan kollarla çarşıya bağlı olan hanlarda; tekstilden ayakkabıya, mobilyaya, dövizciye, kuyumcuya varana dek değişik işkollarında faaliyet gösteren yüzlerce esnaf bulunuyor. Problemin çözülmesi için 12 yıldır çalmadık kapı bırakmayan çarşı esnafı ise tek çözüm yolu olarak işyerinde ne var, ne yok hepsini sigorta ettirmekte buluyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’na göre ise; “yangın çıkmaması mucize” olarak nitelendirilen çarşıda tarihte şimdiye kadar 19 büyük yangın çıkmış ve hepsi de Kapalıçarşı ve çevresinin tamamen yanıp kül olmasıyla neticelenmiş.

En son 1958 yılında çıkan yangında, bin 570 işyerinin kül olduğu Kapalıçarşı’da,”Ne bir yangın vanası, ne bir yangın alarm sistemi ne de bir yangın anında alt çarşıdakilerin dışarıya çıkmasını sağlayacak acil aydınlatma sistemi bulunuyor. Kapalıçarşı Yardımlaşma Derneği Başkanı Cemil Gün, her türlü fedakarlığa hazır olduklarını belirtirken, İtfaiye Daire Başkanı Ramazan Tuncer, kurum olarak felaket tellallığı yapmadıklarını, çözüm üretilmediği takdirde yaşanacakların Bursa’nın geleceğini karartacağını savunuyor.

Bizim her şeyimiz sigortalı

Kapalıçarşı Yardımlaşma Derneği Başkanı ve Ekonomi Döviz Büfesi sahibi Cemil Gün, elektrik tesisatının düzensizliği sebebiyle çarşı esnafının tedirginliğini dile getiriyor. Günde birkaç kez elektrik kontağı yangını haberiyle hareketlenen çarşı esnafı, tedbir olarak gece bütün şalterleri indiriyor ve 2 bekçi çarşıyı yangına ve hırsıza karşı koruyor. Başkan Gün, Kapalıçarşı’nın ekonomik varlığının 100 trilyon lirayı aştığını vurgulayarak, bir yangında en az zararla kuyumcu ve dövizci esnafının kurtulacağını belirtiyor. Gün, “Kapalıçarşı’nın çevresinde 2 bin esnaf bulunuyor. Hepsi üst üste. Biz ağırlıklı olarak sigortalı çalışıyoruz. Zararımızı tazmin etmemiz kolay. Fakat, bu insanlar ne yapacaklar? Bu nedenle Kapalıçarşı’yı tek başına düşünemezsiniz. ”diyor.

TEDAŞ çözsün

Kapalıçarşı’da yangın çıkmamasını “mucize” olarak değerlendiren Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Ramazan Tuncer, Kapalıçarşı ile birlikte çevresindeki hanlar bölgesinin elektrik tesisatının tümden değişmesi gerektiğini anlatıyor. Başkan Tuncer, Kapalıçarşı’da yapılması gerekenleri şöyle sıralıyor: “Bizim hyrant diye nitelendirdiğimiz yangın vanalarına Kapalıçarşı epey uzak. Çarşı içinde yangına müdahale edecek, 30 metrede bir yangın vanalarının bulunması lazım, o da yok. Alt çarşı için duman perdeleme ve duman deşarj sistemleri gerekli, bunlar da yok. Kapalıçarşı ve çevresinin elektrik tesisatı komple değişmeli. Bu konuda gelir temin eden TEDAŞ olduğuna göre, en büyük görev de TEDAŞ’a düşüyor. Belediye, TEDAŞ ve Telekom bir araya gelip ortak bir proje hazırlamalı.”

TEDAŞ proje hazırlıyor

TEDAŞ Bursa Müessese Müdürü Ender Eray, Kapalıçarşı ve çevresindeki elektrik tesisatının değişmesi için proje çalışması yaptıklarını vurgulayarak şunları söyledi: “Gündüz Kapalıçarşı’da, kayıp ve kaçaklarla mücadele için 3 kişilik bir ekibimiz görev yapıyor. Gece ise çarşıda zaten şalterler indiriliyor. Projeyi tamamladıktan sonra bakanlığın onayına sunacağız.”
Zaman

 

Haziran 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz