reklam

04 Haziran 2002 Salı
Ana Sayfa
>
Haberler

Akgerman Ailesi AKG adı ile yeniden yapılanıyor

Geçen eylülde Çimentaş Grubu'nu satın alan İtalyan Cementir'den, grup şirketleri olan Çimstone ve Çimentaş Gazbeton'u 15 milyon dolara geri alan Çimentaş'ın kurucusu Akgerman Ailesi, AKG Grubu adı altında yeniden yapılanıyor.
AKG Grubu Başkanı Öner Akgerman, aile olarak sanayicilikten vazgeçmelerinin mümkün olmadığını söyledi. 'O işi de yapayım, bunu da' anlayışının genelde sanayiciliğin ruhuna işlediği insanlardan olduğunu dile getiren Akgerman, para kazanmanın hep ikinci planda kaldığını ifade etti. Akgerman şöyle konuştu:

"İnsanlar bildiği işi yapar. Elinize para geçtiği zaman bu parayı tutup para şeklinde değerlendirebilirsiniz. Bu bir alışkanlık meselesidir. Ben burada oğlumla oturup televizyon seyretmem mümkün değil. Hemen bunu tamamlayan gerçek de iki tane evladımın olmasıdır. İkisi de erkek olması nedeniyle iş isteyecekler. Yeni bir iş kurmamız lazımdı. İtalyanlar da esas konuları olmadığı için Çimstone ve Gazbeton firmalarını istemiyordu. Bir nevi kendiliğinden oldu bu iş. Biz Çimentaş'daki hisselerimizi İtalyanlar'a 10 Eylül 2001'de sattık. Çimstone ve Gazbeton'u 15 Nisan 2002'de geri aldık. Nereden bakarsanız bakın 6-7 ay geçti. Şimdi bu sürenin bir kısmı formaliteydi. Bu işlemler süre aldı. Biz bu tesisleri 15 Nisan'da almaya karar vermedik. 2001 yılı Temmuz ayında el sıkışmasak bile sohbet geçti."

Yeniden teslim alana kadar bu işletmeleri yıllardır birlikte çalıştıkları insanların ferasetine bırakarak çekildiklerini dile getiren Akgerman, "Onlar da dürüst ve iyi çalıştılar. Ancak bu süre içerisinde İtalyanlar yine de piyasayı daralttı. Gazbetonda satışları belli ölçüde kıstıkları gerçek. Bu da bilançolara yansıdı. Ama ben şirketi temiz aldım. Yaptılarsa kendilerine yaptılar. Bize de pazar yapmak düştü. Biz onu yapıyoruz. Gazbeton ürünün malzeme adı. Çimentaş'dan ismi bir yıl süreyle kullanma hakkını aldık. Ama hazır olduğumuz ve pazarı analiz ettiğimiz zaman amblem aynı kalmak kaydıyla herhalde adını AKG Gazbeton yapacağız" dedi.

Pazarlama elemanları Bilkent'ten

Sanayicinin pazarlama sorununu devamlı dalgalanan ekonomi nedeniyle ihracatla aşmak zorunda olduğunu ifade eden Akgerman, "Bu nedenle ihracat artık bizim için arzu değil, önemli bir hedeftir. Şöyle ki gerek Gazbeton'da, gerek Çimstone'de, gerekse turizm şirketinde olsun tamamen dışa dönük çok yönlü girişimlerde bulunmaya kesin kararlıyız. Bunun başta en önemli unsurunun işgücü ve pazarlama olduğuna inanıyoruz. Bu nedenle Bilkent mezunu çocuklar seçtik" diye konuştu.

Çimstone'de ve Gazbeton'da üretim kapasitelerinin tamamını kullanmadıklarını söyleyen Akgerman, şunları söyledi:

"Pazarlamada yurtdışı ağırlıklı biçimde pazar yakalarken, yurt içinde de pazar yapma faaliyetini devam ettireceğiz. Pazar yapmayıp da fiyat politikalarıyla kendinizi aldatırsanız gelişemezsiniz. Bizim yeni yapılanmamızda ve aile anlayışımızda her halukarda pazar yapmak anlayışı vardır. Kapasite artırmaya hiç gerek yok. Pazar için her türlü gayret arttıkça daha rekabet edebilir bir düzeye geleceğiz."

Şekillenmeyen projeler

Görünen çalışmalarının yanı sıra şu an henüz şekillenmeyen projelerinin de olduğunu dile getiren Akgerman, "Çiğli'de kurulan Kent Hastanesi'nde yüzde 9-10 ortaklığımız var. Hastanenin şu ana kadar olan temposu çok iyi. Dünya çapında bir hastane olması için kararlılık, fedakarlık, çalışma ve koordinasyon gerekiyor. Çimentaş Eğitim ve Sağlık Vakfı'ndaki çalışmalarımız devam ediyor. Yalnız ben değil Çimentaş'ın tüm eski ortakları Vakfı ve okulu daha iyi platforma taşımaya çalışıyoruz. Turizm şirketimiz Çittur'da yurtdışına yönelik çalışıyoruz. Ama her ülkeye açık bir turizm yerine henüz el atılmamış ve geleceğini parlak gördüğümüz bir ya da iki ülke seçtik. O iki ülkeden incomingleri hedefliyoruz. Çalışmalarımızı iki katlı yeni bir binada sürdüreceğiz" dedi.

Hedef, öncü olmak

AKG adının yabancı bir ismi andırdığını belirten Öner Akgerman, şunları söyledi: "Babam neden Akgerman adını almış? Soyadı kanunu çıktığı zaman dedemin fes imalathanesi var. Rahmetli peder de 'soyadı almazsak devletin ne soyadı vereceği belli olmaz' demiş. Hem ilk başta gelme anlamında A ile başlayan hem de biraz yabancı ismini andırıyor olsun istemiş. Almanya'dan kurdela ithal ediyorlarmış. Üzerinde de Ackgerman yazıyor. Gidiyorlar nüfus idaresine. Bizim hedefimiz de öncü olma anlamında A ile başlasın. Her yerde geçerli olsun. Onun için AKG adını verdik. Marka olabilecek bir isim seçelim dedik."
Dünya

 

Haziran 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz