reklam

04 Haziran 2002 Salı
Ana Sayfa
>
Haberler

Tüp geçit 8 köprüye bedel

Uluslararası Anıtlar ve SİT'ler Konseyi'nin raporunda, Bayındırlık Bakanı Akcan'ın açıklamalarıyla yeniden gündeme gelen 3. köprünün, kültürel ve doğal miras üzerinde giderilmesi olanaksız tahribatlar yaratacağına işaret ediliyor.

Araştırmalara göre gerçekleştiğinde "8 köprüye bedel" olacağı saptanan "Marmaray" adı verilen demiryolu tüp geçidi projesinin son aşamaya geldiği bir dönemde yapılan dayatma dikkat çekiyor.

Uluslararası Anıtlar ve SİTler Konseyi'nin 'ICOMOS' raporunda İstanbul Boğazı'na 3. köprü yapımının bölgedeki kültürel ve doğal miras üzerinde giderilmesi olanaksız tahribatlar yaratacağına dikkat çekildi. Raporda, 3. köprü için ''Arnavutköy-Kandilli'' arasının seçilmesi de ''talihsizlik'' olarak değerlendirildi.

Bayındırlık ve İskân Bakanı Abdülkadir Akcan 'ın üst üste ve ''ısrarlı'' açıklamalarıyla yeniden gündeme gelen 3. Boğaz Köprüsü, kısa adı ''ICOMOS'' olan Uluslararası Anıtlar ve SİT'ler Konseyi'nin ''Risk Altındaki Kültürel Miras'' raporunda da yer aldı. Kamuoyundaki ve uzman çevrelerdeki tepkilere rağmen yine de yapılması durumunda, Boğaziçi SİT alanları ve yeni çevre yolu bağlantılarının etkileme bölgelerindeki kültürel ve doğal miras üzerinde giderilmesi olanaksız tahribatlar yaratacağına dikkat çekilen raporda, 3. köprü için açıklanan ''Arnavutköy- Kandilli'' arası için de; ''İstanbul açısından talihsiz bir yer seçimi'' vurgulaması yapılıyor. ICOMOS'un Risk Altındaki Kültürel Miras Raporu, dünya kamuoyunun ve BM'ye üye tüm ülkelerin dikkatlerini ''insanlığın ortak kültür ve doğa mirası üzerindeki tehdit ve tehlikelere'' çekmeyi ve bu evrensel miras değerindeki SİT'ler ile anıtların söz konusu tehditlerden kurtarılabilmesi için de uluslararası işbirliği ortamlarını yaratmayı amaçlıyor...

UNESCO gündeminde
Geçen günlerde çok sayıda ülkenin ulusal komite başkanları ve temsilcileriyle birlikte İstanbul'da gerçekleştirilen ICOMOS genel yönetim ve dünya genel kurulu buluşmasında, değişik kıtalardaki risk altında bulunan kültürel mirasa ilişkin 2001- 2002 dönemi ''Dünya Raporu'' da ele alındı. ''Heritage at Risk-ICOMOS World Report'' başlıklı raporun Türkiye bölümünde ise ''öncelikli ve acil konu'' olarak 3. Boğaz Köprüsü Projesi'ne yer verildi.

UNESCO'nun aynı konudaki ''danışman kuruluşu'' olarak da görev yapan ve aralarında İstanbul'un da bulunduğu ''UNESCO-Dünya Mirası Listesi'' içindeki ortak insanlık değerlerinin korunması konusunda teknik ve hukuksal normların belirlenmesi alanında uzmanlaşan ICOMOS, aynı görevi uyarınca 3. köprü ve Boğaziçi ilişkisini de bu raporuyla uluslararası bilim-kültür ve çevre gündemine kazandırmış oluyor. Raporun Türkiye bölümünü hazırlayarak genel dünya raporu içinde yer almasını sağlayan ICOMOS Türkiye Ulusal Komitesi Başkanı Prof. Dr. Zeynep Ahunbay , ''3. Köprü Projesi'' ne karşı Arnavutköy semt sakinlerinin son yıllardaki ''toplumsal muhalefet'' örgütlenmelerini de ''sivil toplum un kültürel ve doğal mirasa olan duyarlılığına'' örnek olarak gösteriyor.

SİT'ler üzerinde bir 'kâbus'...
Köprü için; ''Bu semtteki kentsel SİT ve tarihsel mimari doku ile özgün peyzajı mahvedecek bir kâbus'' tanımını yapan Ahunbay, raporda özellikle şu saptamaların altını çiziyor: ''Geniş koruları ve kıyı şeridindeki yalıları ile Kandilli, Asya'nın sakin atmosferini yansıtmaktadır. Avrupa kıyısındaki Arnavutköy ise bir 19. yüzyıl Boğaz köyüdür ve ahşap mimarisi ile eşsiz bir örnektir. Bu miras üzerinde yaratacağı tahribata rağmen hükümet projeyi geri çekmemektedir...''

Hukuk ve bilim de risk altında...
3. Köprü Projesi'ne 1990'lı yıllarda Koruma Kurulu'nun da almış olduğu olumsuz kararları var ve yasalar gereğince yürürlükte olan bu karşı kararlara rağmen Bayındırlık ve İskân Bakanı'nın, ''Hemen başlayacağız'' şeklinde demeçler vermesi, bir anlamda ''hukuk devleti üzerinde de risk'' yaratmış oluyor.

Ulaştırma Bakanlığı'nca ''Marmaray'' adı verilen demiryolu tüp geçişinin hazırlıklarında son aşamaya gelindiği bir dönemde 3. köprünün ''aniden'' dayatılmaya başlanması ise aynı riskin ''bilimsel ilkeler ve planlama'' üzerinde de güçlendiğini gösteriyor... Çünkü, tüpgeçişi öngören İstanbul ulaşım araştırmalarına göre, Marmaray gerçekleştiğinde ''8 köprüye bedel'' bir rahatlama sağlayacak ve ilk iki köprü bile şimdiki yoğunluklarını yitirecekler...

3. köprücüler, işte bu sonuç yaşanmadan, yani artık yeni bir köprüye gerek kalmayacağı ''yaşanarak kanıtlanmadan'' bu son spekülatif projeyi de İstanbul'a dayatmak niyetinde görünüyorlar...

Cumhuriyet - Oktay Ekinci

 

Haziran 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz