reklam

04 Haziran 2002 Salı
Ana Sayfa
>
Haberler

Üniversiteler ve meslek odaları, 3. köprünün çözüm olamayacağını belirtiyor

Şehircilik ilkeleri ve çağdaş toplu ulaşım politikası yıllardır tüp geçişi öngörmesine karşın, Boğaz'a 3. köprü yapılması istemi gündeme taşınıyor. Üniversiteler ve meslek odaları, 3. köprünün, ulaşıma çözüm olamayacağını, aksine daha çok aracın kent trafiğine çıkmasına yol açacağını belirtiyor. Yeni köprünün, tarihi dokuya zarar vereceğini ve yeşil alan tahribatına yol açacağını vurgulayan bilim adamları, Türkiye'de bu projeyi destekleyen güçlü bir karayolu ve Boğaz köprüleri lobisi bulunduğunu vurguluyor.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Raporu'na göre ulaşım politikasını belirleyecek temel tercih, ''araçların'' değil, ''insanların'' hareket ettirilmesi olmalı. Raporda, mevcut Boğaz köprülerinin insan taşımaya yönelik değil, araç taşımaya yönelik olduğuna dikkat çekiliyor. Ne kadar köprü yapılırsa yapılsın insan geçişlerinin artmadığı, yalnızca geçiş yapan araçlar olduğu belirtiliyor.

İstanbul'un kentsel ulaşım etüdüne göre, kentin ulaşım sorununu çözecek tek yol, boğaz demiryolu tüp geçiti. Tüp geçit ile köprüye oranla çok daha fazla insanın geçişi sağlanacak. Ancak bilim adamları buna karşın her iktidar döneminde köprünün gündeme getirildiğine dikkat çekiyor. Türkiye'de güçlü bir karayolları-otoyollar- Boğaz köprüleri lobisi bulunduğunu vurgulayan bilim adamlarına göre bu lobicilerin dış destekçileri ise otomotiv, petrol, petrokimya tekelleri. Tüm dünyada özellikle gelişmiş, zengin ülkelerde demiryolu ağırlıklı ulaştırma yatırımlarına hız verilirken lobiciler hâlâ karayolu, yeni otoyollar, İstanbul Boğazı'na, İzmit Körfezi'ne, Çanakkale Boğazı'na köprüler yapılması için çaba sarfediyor. Ancak Boğaziçi, ulusal ve uluslararası hukukta korunmasına karar verilen bir SİT alanı olduğu için 3. köprü girişimi, ''hizmet'' değil, kente karşı ''yolsuzluk'' olarak niteleniyor.
Cumhuriyet 

 

Haziran 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz