reklam

06 Haziran 2002 Perşembe
Ana Sayfa
>
Haberler

Akcan: 3. köprü 800 milyon dolara mal olacak

Bayındırlık ve İskan Bakanı Abdülkadir Akcan, 3. köprünün 750-800 milyon dolara mal olacağını belirterek bu tip prestij projelerinden Türkiye'nin vazgeçmeyeceğini kaydetti.

Bayındırlık ve İskan Bakanı, yapımı planlanan 3. boğaz köpsürü projesiyle ilgili yaptığı açıklamada da, incelemeler sonucu köprü ve çevre yollarının komple tıkandığı bilgisine ulaştıklarını söyledi.

3. boğaz köprüsüne 4-5 yılda maksimum ihtiyaç hissedileceğini vurgulayan Akcan, tüp geçit projesinin uygulamaya girdiğini, ancak lastik tekerlekli araçlar için geçit olmadığını kaydetti.

Kıtalararası raylı sistemin bir ihtiyaç olduğunu ve mutlak suretli ihtas edilmesi gerektiğini vurgulayan Akcan, ''Belki vagonlarlarla araçlar taşınabilir. Ancak bu en fazla 1-2 sene rahatlatabilir. 4-5 sene içinde yine 3. köprüye ihtiyaç doğacaktır. O yüzden biz çalışmalara şimdiden başladık'' diye konuştu.

İstimlak bedeli ödemeden, güzergahın milli emlak arazilerinden geçebilmesi için iki köprünün ortasından Arnavutköy civarından geçilmesi gerektiğini belirten Akcan, bu çerçevede şimdiden hazırlık yapılarak not halinde imar planına işlenmesi gerektiğini bildirdi.
Akcan, şöyle devam etti: ''Devlet en üst seviyede, ne zaman uygulamaya koyarsa koyar. Şu ano köprüyü yapacak kaynağımız yok. Artık Karayolları borçlanma yerine yap-işlet-devret yöntemiyle yabancı sermayeyi getirmeli. Yakında inşallah yap-işlet-devret yöntemiyle ihale edilen Muğla-Fethiye-Göcek yoluna başlanacak.

Bu yöntem 3. köprü için de uygulanabilir. 3. köprü projesinin 750-800 milyon dolara mal olacağını düşünüyoruz. Bu yaklaşık 1 katrilyon lira ediyor. Yani bir yıllık karayolları yatırımlarımıza denk... İstanbul'un rahatlaması lazım, insanlara sahip çıkmak durumundayız. 4-5 kişinin Arnavutköy'de keyfi kaçacak diye bu tip prestij projelerinden Türkiye vazgeçemez.''

OTOYOLDAKİ ÇÖKME

Ankara'yı İstanbul'a bağlayan TEM otoyolunun Sakarya mevkiinde dün yaşanan çökme ile ilgili soru üzerine de Bakan Akcan, bunun talihsiz bir ''iş kazası'' olduğunu söyledi.

Bu konuda tartışmalara girmek istemediğini ifade eden Bayındırlık Bakanı, şunları kaydetti:

''Tünel kazmanın da bir tekniği var, Allah'tan ölüm yok. Çöken kısmı süratle ikmal edeceğiz. Bugün bitirmeyi hedefliyoruz. Soruşturma sürecek, Botaş yapım tekniği olarak protokole uygun yapsa çökme olmazdı.''

SURİYE'DE ÇÖKEN BARAJ

Olayı öğrenmelerinin ardından, tedbir almak maksadıyla Dışişleri aracılığıyla barajın kapasitesi konusunda bilgi istediklerini, ancak Suriye'nin stratejik olduğunu bahane ederek kendilerine bu bilgiyi vermediğini anlatan Akcan, Hatay Valiliği'nin konuyu öğrendikten sonra akşamdan gerekli tedbirleri aldığını, Asi Nehri'nde bir taşma meydana gelmediğini ve Asi'nin şu anda normal seviyelerine düştüğünü kaydetti.

Hasat dönemi olması nedeniyle, Suriye'de hasarın ciddi boyutlarda olduğunu ifade eden Abdülkadir Akcan, hastanede olması nedeniyle Suriye Bayındırlık Bakanı ile görüşemediğini, irtibat sağlandığında ise üzüntülerini dile getirerek ''geçmiş olsun'' dileklerini ileteceğini söyledi.

Türkiye'nin isteyene, barajların kapasitesi hakkında bilgi verebileceğini, bunun tamamen bir güven olayı olduğunu kaydeden Akcan, ayrıca Türkiye ile Suriye arasında su sorununun ''su klasiği'' haline geldiğini, ancak son zamanlarda iki ülke arasında başlayan iyi ilişkiler çerçevesinde, bunun sorun halinden çıkacağını dile getirdi.
Hürriyet

 

Haziran 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz