reklam

10 Haziran 2002 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Aile evinden çağdaş müzeye

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi, restore edilen Atlı Köşk'te yarın iki sergiyle açılıyor

Sakıp Sabancı koleksiyonundan seçilmiş yapıtlarla oluşturulan iki büyük sergiden ilki 'Altın Harfler', 15 - 20. yüzyıllar arasında tarihlenen Osmanlı hat ve resim sanatı örneklerinden oluşuyor. Daha önce New York Metropolitan, Louvre, Los Angeles County Sanat Müzesi'nde de sergilenen eserler ilk kez Türkiye'de sergilenecek. Müzenin galerisindeki sergi ise 19. yüzyılın başından Cumhuriyet dönemine uzanan bir süreçte Türk resim tarihini gözler önüne seriyor.

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi yarın iki büyük sergiyle açılıyor. Sakıp Sabancı ve ailesinin konutu olarak kullanılan ve bir süre önce Sabancı Üniversitesi'ne tahsis edilen Emirgân'daki tarihi Atlı Köşk'te yer alan müze, kamuya açık ve eğitim programlarına ağırlık veren bir müze olarak etkinliklerini Sabancı Üniversitesi bünyesinde sürdürecek.

Atlı Köşk'te ve ek olarak yapılan yeni galeri mekânında, daha önce ABD ve Avrupa'daki önemli müzelerde sergilenen, Türkiye'de ise ilk kez izleyiciyle buluşacak olan ''Altın Harfler: Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi'nden Osmanlı Hat, Resim Sanatı Örnekleri'' koleksiyonunu da içeren 'Sabancı Hat Koleksiyonundan Seçme Eserler' ile 'Sabancı Resim Koleksiyonundan Seçmeler' sergileri müzenin ilk sergileri olarak yer alacak.

Bir basın toplantısıyla müzeyi, Sabancı koleksiyonunu ve amaçlarını açıklayan Sakıp Sabancı (Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı), Güler Sabancı (Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı), Tosun Terzioğlu (Sabancı Üniversitesi Rektörü), Emin Mahir Balcıoğlu (Sakıp Sabancı Müzesi Müdürü) ve Raffi Portakal (Sakıp Sabancı Müzesi Sanat Danışmanı) müzeyi, örnek bir kuruluş ve bir dünya müzesi yapma hedefinde.

Aile evinden, bir müzeye dönüşen Atlı Köşk'ün bir simge olduğunu, müzenin mülkiyetininse kamuya, topluma ait olduğunu belirten Sakıp Sabancı, tasarrufun fazlasıyla sosyal yaşamı okullar, kütüphaneler, müzelerle zenginleştirmemiz gerektiğini söylüyor, müzenin gerekliliklerini anlatırken. Halka açık, yurtiçi ve yurtdışından getirilen kapsamlı sergilerle, yapılan bağışlarla, laboratuvarlarıyla kendini yenileyen ve yaşayan bir müzeyi hedefleyen Sabancı Topluluğu, Türkiye'nin önemini zengin sanat ve kültür birikimini paylaşarak anlatmak gerektiğini söylüyor.

Çağdaş müze gerekliliklerine uygun, müzenin işlevselliğini değerlendirerek dinamik ve yaşayan yapıda bir müze hedefi için oluşturulan Danışma Kurulu'nda Esin Atıl (Sanat Tarihçisi), Nazan Ölçer (Türk İslam Eserleri Müzesi Müdürü), Erdağ Aksel (sanatçı), Glenn Lowry (New York MOMA - Modern Sanatlar Müzesi Müdürü), James Bradburne (Frankfurt MAK - Museum für Angewandte Kunst Müdürü), Gülsün Karamustafa (sanatçı), Ferit Edgü (yazar), Oya Eczacıbaşı (müzeci), Talat Halman (Eski Kültür Bakanı), Oleg Grabar (Princeton Üniversitesi İleri Araştırmalar Enstitüsü), Betül Mardin (Halkla İlişkiler Uzmanı), Makrukh Tarapor (Metropolitan Sanat Müzesi, Sergiler Direktörü) ve Filiz Çağman (Topkapı Sarayı Müze Müdürü) yer alıyor.

Atlı Köşk'ün giriş katında 18. ve 19. yüzyıl sanat eserleri ve mobilyalardan oluşan kalıcı bir sergi yer alıyor. Yüz elliden fazla dekoratif sanat eserinin yer aldığı bu bölümde küçük heykeller, antika objeler ve mobilyalar bulunuyor.

Sakıp Sabancı koleksiyonundan seçilmiş yapıtlarla oluşturulan iki büyük sergiden ilki 'Altın Harfler', 15 - 20. yüzyıllar arasında tarihlenen Osmanlı hat ve resim sanatı örneklerinden oluşuyor. Daha önce New York Metropolitan, Louvre, Los Angeles County Sanat Müzesi'nde de sergilenen eserler ilk kez Türkiye'de. 400'ün üzerinde hat sanatı örneğinden oluşan koleksiyon, dönüşümlü olarak Atlı Köşk'ün birinci katında sergilenecek.

Müzenin galerisindeki sergi ise 19. yüzyılın başından Cumhuriyet dönemine uzanan bir süreçte Türk resim tarihini gözler önüne seriyor. Koleksiyonun tarihsel birikimini de sunan eserler arasında Şeker Ahmed Paşa, Osman Hamdi, Halil Paşa, Ayvazokski, Cevat Dereli, Feyhaman Duran, İbrahim Çallı, Fikret Mualla 'nın yapıtları da yer alıyor.

Dinamik yapıda, kendi koleksiyonlarının yanı sıra geçici ve nitelikli etkinliklerle de mekânlar oluşturulacak Atlı Köşk'te Avrupa Birliği tarafından da desteklenen bir kâğıt - bakım - onarım laboratuvarı kurulacak. Müzede ayrıca Türkiye'de bir müze için ilk kez gündeme gelen bir uygulamayla 'Müze Gönüllüleri' ve 'Müze Dostları' başlıklı programlar oluşturuldu. 'Müze Gönüllüleri' , müze faaliyetlerinde etkin olarak rol alabilecek, 'Müze Dostları' ise müze fonuna değişik kategorilerde bağış yaparak çeşitli ayrıcalıklara sahip olabilecekler.
(Sakıp Sabancı Müzesi: 0 212 277 22 00)
Cumhuriyet

 

Haziran 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz