reklam

11 Haziran 2002 Salı
Ana Sayfa
>
Haberler

İstanbul'da temiz deniz yok

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, arıtma tesisleri sayesinde Boğaz'da su kalitesinin arttığını açıklarken Türkiye Deniz Araştırmaları Vakfı Başkanı Öztürk, bu görüşe karşı çıktı. Ölçümlerde yer yer temiz çıkmasına karşın İstanbul'da yüzülecek su kalitesinin olmadığını belirten Öztürk, "Özellikle Anadolu yakasında herkes lağımlarda yüzüyor. Tam bir facia" dedi.

Türkiye Deniz Araştırmaları Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Öztürk , İstanbul'da yüzülecek su kalitesinin olmadığını söyledi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden verilen bilgiye göre ise Boğaz'ın Karadeniz çıkışı, Adalar bölgesi ve Büyükçekmece civarında denize girilebilir.

Ölçümlerin yer yer temiz çıkmasına karşın kent çevresindeki denizlerde kesinlikle yüzülemeyeceğini belirten Öztürk, ''Ama Anadolu Yakası için yüzülebilir denemez. Herkes lağımlarda yüzüyor. Tam bir facia'' dedi.

'Arıtma tesisleri hatalı'
İstanbul Boğazı'nda akıntının kuzeyden güneye olduğunu, fakat arıtma tesislerinin hep güneye yapıldığını belirten Öztürk şöyle konuştu:

''Arıtma kuzeyden başlamalı. Çünkü akıntı kuzeyden güneye doğru. Bunun tam tersi yapıldı. Biz akıntıya karşı kürek çekmiş olduk. Anadolu Yakası'na bir an önce arıtma tesisi yapılmalı. İSKİ Paşabahçe'de ön arıtma tesisi yapacaktı. 2001 de devreye girecek denmişti. Ama daha yerini satın alamadılar. Anadolu Yakası'nda başlayan Göksu arıtma tesisi bir an önce devreye girmeli. Burası şu anda sadece Küçüksu'yu topluyor, ama Göksu'yu da almalı. Beykoz'un arka alanlarında açılan büyük yerleşim yerleri buraları kirletiyor.''

İstanbul'daki ölçümlerde 100 mililitredeki koliform oranının 10 milyona kadar çıktığına da dikkat çeken Hüseyin Öztürk, en büyük tehlikenin çocuklar için olduğunu söyledi. Öztürk özellikle Boğazlar'a ''yüzülemez'' tabelasının konması gerektiğini vurguladı.

İBB: Denizler temizleniyor
İSKİ'nin Haliç, Marmara Denizi ve Karadeniz'deki denizlerde yaptığı çalışmalarla giderek temizlendiği kaydedildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Basın Danışmanlığı'ndan verilen bilgide, Küçükçekmece, Kadıköy ve Göksu-Küçüksu projelerinin tamamlanmasıyla Boğazlar'da Avrupa Birliği standartlarına uygun su kalitesinin sağlanacağı ifade edildi.

Açıklamada şöyle denildi: ''Yıllardır ihmal edilen İstinye Koyu eski güzelliğine yeniden kavuşacaktır. Tuzla Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi ve Deniz Deşarjı, Paşaköy İleri Biyolojik Arıtma Tesisi, Adaların Deşarj Tesisleri, Ataköy Biyolojik Arıtma Tesisi, Baltalimanı Arıtma ve Deniz Deşarjı Tesisleri, Büyükçekmece Arıtma ve Deniz Deşarjı Tesisleri, Terkos İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi gibi büyük projeler ise hayata geçirilmiştir.''

Haliç'e Mavi Bayrak
Anadolu yakasında, Küçüksu, Göksu, Paşabahçe, Beykoz Deri Kunduradaki deşarj noktaları civarı, Avrupa yakasında ise İstinye bölgesi ve Haliç'in Kâğıthane, Alibeyköy civarlarının ise hâlâ kirli olduğu belirtildi. Haliç'in temizlenmesi için yapılan 500 milyon dolarlık yatırımın sonucunda, Haliç'in yüzey suyunda ölçülen oksijen değerinin canlıların yaşayabilmesi için uygun değerlere yükseldiği ve yaşayan balık türünün 27'ye çıktığı kaydedildi. Kirlilik göstergesi olan koliform bakterileri açısından ise Haliç'in birçok bölgesinin Avrupa Birliği'nin 'Mavi Bayrak' değerlerini sağladığı iddia edildi.
Cumhuriyet

 

Haziran 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz