reklam

13 Haziran 2002 Perşembe
Ana Sayfa
>
Haberler

HABİTAT kâğıtta kaldı

Herkes için yeterli konut temin etme ve insan yerleşimlerini daha güvenli, daha sağlıklı ve yaşanabilir, hakça, sürdürülebilir ve üretken yapma hedeflerinin onaylandığı BM İnsan Yerleşimleri Konferansı HABİTAT II İstanbul Zirvesi'nin üzerinden 6 yıl geçti. Türkiye, onayladığı kararların arkasında durmadı.

Sivil toplum örgütleri ve merkezi yönetim arasında öngörülen koordinasyon sağlanamadı. Sorunların çözümü için adım atılmadı. Türkiye hâlâ gecekondulaşma, insan hakları, trafik gibi sorunlarına çözüm arıyor.

6 yıl önce İstanbul'da gerçekleştirilen HABİTAT II'yi gazetemize değerlendiren Yiğit Gülöksüz, ''HABİTAT'la başlayan hareket istenildiği kadar verimli olmadı" dedi.

Dönemin Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Yiğit Gülöks üz , HABİTAT II toplantılarından sonra yayımlanan ''İstanbul Deklarasyonu'' ndaki vaatlerin çok azının yerine getirildiğini söyledi. Yiğit Gülöksüz, söz konusu dönemde yaklaşık

100 milyon dolar harcama yapıldığını, bunun yaklaşık 40 milyon dolarının Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nin yapımı için harcandığını, geriye kalan 60 milyon doların da büyük ölçüde sponsorluklar aracılığıyla kullanıldığını, bütçeden fazla para çıkmadığını belirtti. 6 yıl önce İstanbul'da gerçekleştirilen HABİTAT II'yi gazetemize değerlendiren Gülöksüz, ''HABİTAT'la başlayan hareket istenildiği kadar ver imli olmadı. Devletler ve hükümetler adına verilen taahhütler yerine getirilmedi. Bu taahhütler yazılı ve basılıdır. Bunların çok azı yerine getirilebilmiştir'' dedi.

6 yıl önce...

HABİTAT II zirvesinde Türkiye ile ilgili yapılan durum tespitinde ''hava kirliliği, gürültü kirliliği, kente temiz su sağlanması, atık su arıtılması ve yönetimi, katı atıklar ve çözümü, su kirliliği, evcil hayvan sorunları, kaçak yapılaşma, doğal ve kültürel değerlerin korunması, yaşam kalitesinin yükseltilmesi, trafik, yeşil alanların korunması ve arttırılması, kadın sorunları, gençlik sorunları, özürlülerin sorunları, uyuşturucu ile mücadele, enerji, ısınma'' konularına dikkat çekilmişti. Çözümün gerçekleşebilmesi için de merkezi idare, yerel yönetimler, meslek örgütleri, akademisyenler, parlamenterler, sendikalar ve sivil toplum kuruluşları ''ortaklık'' kavramı içinde olması kararı alınmıştı.
Cumhuriyet

 

Haziran 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz