reklam

14 Haziran 2002 Cuma
Ana Sayfa
>
Haberler

Gökkuşağı İstanbul

Gökkuşağı İstanbulİstanbul toz, kir ve is grisi bir kent olmaktan çıkıyor. Büyükşehir Belediyesi imzalı 'Kentsel Tasarım Projesi'yle İstanbul'da binalar, hatta asfaltlar bile renklenecek!

Rastgele yapılmış binalar, paslanmış eğri büğrü reklam tabelaları, kararmış, renkleri solmuş dış cephe boyaları...İstanbul'u çirkinleştiren bu görüntüler çok değil, birkaç aylık zaman dilimi sonunda tarihe karışacak. Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan Kentsel Tasarım Müdürlüğü'nün bir yıllık ön çalışma sonrasında hazırladığı proje, artık hayata geçiyor.

Proje kapsamında seçilen 13 bölgedeki tüm binaların tek tek kimliği çıkatıldı, bu bölgelerin bilgisayar ekranı üzerinde üç boyutlu modelleri oluşturuldu. Modeller üzerinde yapılan çalışmalarla, bölgedeki binaların hangi renk olacağından, ilan panolarının yerlerine ve yazı stillerine ve çatı oluklarına kadar her şey 'belirlendi'.
Binaların dış cephe boyaları, uzmanlarca çok sayıda boya firmasıyla görüşülerek bir renk skalası şeklinde hazırlandı. Güneş ışıklarının bölgedeki yapıların cephelerine nereden daha çok nereden daha az geldiği hesaplanarak renklerin sade, canlı, koyu ya da açık olmasına karar verildi.

Binanın sahibi belirlenen renk skalasının dışına çıkamayacak, ancak kullanacağı malzemeyi kendi belirleyecek. Reklam tabelaları zemin katın üzerine çıkmayacak ve göz zevkini bozmayacak şekilde yerleştirilecek. Klima ve baz istasyonu benzeri araçlar çatıya, 'gözle görülmeyecek' yerlere ya da binanın arkasına konulacak.

İlk hedef Üsküdar
Dünyanın en kalabalık kentlerinden biri olan İstanbul'un çehresini değiştirecek olan proje, Üsküdar Doğancılar'da uygulanmaya başlanacak. Kentsel Tasarım Müdürlüğü'nün hazırladığı proje Üsküdar Belediyesi'ne teslim edildi, belediye de mal sahiplerine gerekli tebligatları yaptı.
Projeye göre, Doğancılar Caddesi üzerindeki binalarda bulunan reklam tabelaları zemin katın üzerine geçmeyecek. Klimalar kaldırılacak. Bir sonraki aşamadaysa asfaltlar renklenecek! Doğancılar Caddesi'nde
ticari binalarda sade, sarı tonlar tercih edilmış, Yerleşim merkezlerindeyse daha koyu ve canlı renkler kullanılacak.

Büyükşehir özendirecek
Büyükşehir Belediyesi Kentsel Tasarım Müdürü Halil İbrahim Okutan, İstanbul'da başlatılacak projenin, kapsadığı alanın genişliği nedeniyle 'dünyada ilk' olacağını söylüyor.

Projenin benimsenmesi için Büyükşehir Belediyesi 29 Haziran-6 Temmuz tarihleri arasında 'Daha Güzel İstanbul İçin El Ele' kampanyası başlatıyor. Kampanya kapsamında Büyükşehir Belediyesi Üsküdar Doğancılar ve Fatih Fevzi Paşa Caddesi'nde birkaç binayı kendisi boyayacak. Ayrıca belediye, bu kampanya süresince binasını boyamak isteyenlere boya, fırça, iskele gibi teknik imkânlarla da destek verecek.

Okutan, "Biz projeyi teslim ettikten sonra, belediye cadde üzerindeki binaların sahiplerine gerekli tebligatları çekiyor. Bir aylık süre sonucunda mülk sahipleri gerekli değişiklikleri yapmazsa, belediyenin ceza kesme yetkisi bulunuyor. İnanıyoruz ki vatandaşlarımız, buna gerek kalmadan gerekli düzenlemeyi yapacak" diyor.

Üsküdar'dan sonra, ikinci sırada yer alan projeyse Fatih Belediyesi'ne teslim edilen 'Fevzipaşa Caddesi Kentsel Tasarım Projesi'. Proje, Şehzade Camii'nden Edirnekapı'ya kadar uzanan bölgeyi kapsıyor. 'Tarihi yarımada'da, tarihi değeri olan binalara dikkat çekebilmek için çevresindeki binalarda canlı renkler kullanılacak. Bölgenin tarihi dokusuna uygun kent mobilyaları hazır.

Saat kulesi geliyor
İstanbul'un banliyö ve sahil kasabalarından Küçükçekmece'de de İstasyon Meydanı ve yakın çevresi kentsel tasarım projeleri kapsamına alındı. Proje kapsamında İstasyon Meydanı tamamen araç trafiğine kapatılacak ve yaya trafiğine açılacak. İnsanlar için gezi parkı niteliği taşıyacak meydana, saat kulesi yapılması planlanıyor. Yeni tamamlanan proje, en kısa zamanda Küçükçekmece Belediyesi'ne teslim edilecek.

Binaların kimlik kartı
Büyükşehir Belediyesi Kentsel Tasarım Müdürü Halil İbrahim Okutan "Binalara insanlar şekil verir, binalar da insanlara çekidüzen verir" diyerek işe atıldıklarını anlatıyor. Proje kapsamında tüm binaların 'kimlik kart'larının (hangi tarihte, hangi malzemeyle yapılmış, kime ait) çıkarıldığını söyleyen Okutan "İstanbul'a her yıl milyonlarca turist geliyor. Onlara İstanbul'u güzel göstermemiz lazım. Denetimsizlik nedeniyle görüntü kirliliği artan ve yaşanmaz bir şehir haline gelen İstanbul'u yeniden yaşanılabilir bir kent yapmak hedefimiz" diyor.
Radikal

 

Haziran 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz