reklam

17 Haziran 2002 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

İşte kent katliamı!

Narkent Yapı Kooperatifi, inşaatlardan çıkardığı hafriyatı, Narlıdere Atıf Bey Deresi'ne boşalttı. Dolan dereyatağı ilk yağmurda sele neden olacak.

Narkent Yapı Kooperatifi'nin molozlarını boşalttığı Atıf Bey Deresi, neredeyse doldu. Dere temizlenmezse, ilk yağmurlarda sel felaketinin olması kaçınılmaz.

Dere yataklarının hafriyat deposu olarak kullanılmasının faturasını geçmişte can kaybıyla ödeyen İzmirliler hala akıllanmadı. Sel baskınları ve can kaybını önlemek için 22 milyon dolar harcanarak temizlenen dere yataklarına yapı kooperatiflerinin moloz dökmesi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina'yı çileden çıkardı.

Kayma olabilir
İzmirlilerin hayatıyla oynayan bu zihniyetin son örneği Narlıdere Atıf Bey Deresi'nde yaşandı. Dere, Narkent Yapı Kooperatifi'nin döktüğü molozlarla dolma safhasına geldi. Molozların ciddi bir yağmurla bölgeyi tehdit edebileceğini belirten Belediye yetkilileri, bölgedeki 200, 300 bin metreküplük tabakanın kütle halinde aşağı kayabileceğini vurguladılar.

14 milyar ceza
İzmir Büyükşehir Belediye Encümeni, Narkent Yapı Kooperatifi'ne Ali Onbaşı Deresi'ne akan Atıf Bey Deresi'ne moloz döktüğü gerekçesiyle İmar Kanunu'nun 42. maddesi uyarınca 14 milyar 285 milyon lira para cezası verdi. Belediye yetkilileri "Kooperatife molozu kaldırıp temizlemesi için tebligat yaptık. Eğer temizlemezlerse biz temizleyip yaptığımız harcamayı yüzde 20 fazlasıyla tahsil edeceğiz" dediler.

Emeklerimiz boşa gidiyor

İhanete isyan eden Piriştina, "Trilyonlar harcayıp dereleri ıslah ediyoruz. Kooperatifler arazilerinden çıkan hafriyatları ıslah ettiğimiz dere yataklarına döküyorlar. Yağmur yağdığında da o canım çalışmalar bir anda yok olup gidiyor. Böyle düşüncesizlik olmaz" dedi. Geçmişte dere yatakları imar planlarında yeralmadığı için sorunun bugünlere geldiğini belirten Piriştina şöyle konuştu:
"Bugüne kadar dere ıslah çalışmalarına 22 milyon dolar harcadık, harcamaya da devam ediyoruz. Bir yandan biz yapıyoruz öbür yandan moloz döküp bizim yaptıklarımızı bozuyorlar. Molozlar yağmur sularıyla inip kanalları tıkıyor. Sel baskınlarına, can kayıplarına neden oluyor. Bu kadar düşüncesizlik olmaz."

Narlıdere tehlike altında

İZSU Genel Müdürü ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Fehmi Mani, bölgenin tehlikeli olduğunu söyledi. Toprak hareketlerinin önlenmesi için bir dizi tedbir alınması gerektiğini belirten Mani, "Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur bölgedeki gerekli tedbirler alınıncaya kadar hafriyatı durdurdu. Üniversite ile işbirliği içinde bölgede çalışma yapıyoruz. Çalışmalar tamamlandığında oradaki durum belli olacak" dedi.
Yeni Asır

 

Haziran 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz