reklam

17 Haziran 2002 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Yurtdışı müteahhitlere ‘dörtlü güvence’ nefesi

Yurtdışında iş yapan Türk müteaahhitlerinin aldığı banka teminat mektuplarının bir yılı aşkın bir süredir kabul edilmemesinin yol açtığı kriz bu hafta çözülüyor.

Sorunun çözümü için Bakanlar Kurulu kararıyla oluşturulan komite, dörtlü güvenceyi öngören bir formül geliştirdi.

YURTDIŞINDA iş yapan Türk müteaahhitlerinin aldığı banka teminat mektuplarının bir yılı aşkın bir süredir kabul edilmemesinin yol açtığı kriz bu hafta çözülüyor. Sorunun çözümü için Bakanlar Kurulu kararıyla oluşturulan komite, dörtlü güvenceyi öngören bir formül geliştirdi.

Buna göre bankalar müteahhitlere teminat mektubu verirken öncelikle, Uluslararası Müteahhitler Birliği'nden (UMB) firma, ülke ve işin cinsi ile ilgili rapor isteyecek. Rapor doğrultusunda verilecek teminat mektubuna Eximbank kontr-garanti olacak. Ancak Hazine, UMB'nin hesaplarına göre uluslararası piyasalarda teminat mektubunun nakde çevrilme oranı yüzde 1'in altında olmasına rağmen, karşılıksız ödemeyi gerektirecek yeni bir kambur istemiyor. Bunun için Eximbank da kendini sağlama alacak.

Eximbank'ta bir fon hesabı açılacak. Bankalara teminat mektubu karşılığında ödenen paranın belli bir yüzdesi bu fona yatırılacak. Teminat mektubu nakde çevrilmek istenirse, Eximbank önce mektubu verirken müteahhitten güvence alan bankaya başvuracak. Eğer banka ödeme yapamazsa para Eximbank'ta açılan hesaptan sağlanacak. Eğer açılan hesapta da yeterli miktarda para yoksa, sigorta şirketleri devreye girecek.

UMB Başkanı Nihat Özdemir, sistemde tehlike de, Eximbank'ın sırtına yüklenecek kambur da görmediklerini söyledi. Özdemir, formülü küçük bir hesapla anlattı:

‘‘Türk müteahhitleri her yıl 400 milyon dolarlık teminat mektubu kullanırlar. Uluslararası piyasalarda bu teminat mektubunun bir bankadan alındığı zamanki rakamını yüzde 2 kabul edersek, fonda her yıl 8 milyon dolar birikir. Teminat mektubunun tazmin edilme (nakde çevrilme) oranı ise yüzde 1'in altında. En az 2-3 yıl sonra tazmin edilme gündeme gelebilir. 400 milyon doların yüzde 1'i 4 milyon dolar. Tazmin edilme süresini üç yıl kabul edersek, birikecek para 24 milyon dolar eder.’’

Özdemir, teminat mektubu sıkıntısı nedeniyle 2002 yılında 1 milyar dolarlık iş kaybettiklerini söyledi. Firmalarda moral bozukluğu olduğunu ve teminat mektubu bulamama endişesiyle işlere soğuk bakıldığını da ifade eden Özdemir, ‘‘Mesela İrlanda çok büyük bir pazar. Önümüzdeki 10 yıl içinde 50 milyar dolarlık iş yapılması bekleniyor. Bunun gibi birçok pazara girmemiz için bu problemin çözülmesi gerekiyor’’ diye konuştu. Özdemir, Eximbank'ın kendisinin teminat mektubu vermesi konusunda ise bankanın teşkilat kanununda değişiklik yapılması gerektiğini bildirdi.
Hürriyet

 

Haziran 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz