reklam

20 Haziran 2002 Perşembe
Ana Sayfa
>
Haberler

Atatürk Hava Limanı da doğalgazlı yaşama geçiyor

İstanbul Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret AŞ (İGDAŞ), 1 milyon dolarlık bir yatırımla Türkiye’nin en büyük uluslararası hava limanı olan Atatürk Hava Limanı’na doğalgaz götürecek.

Türk Hava Yolları’nın (THY) doğalgaz kullanabilmek amacıyla 1995 yılından bu yana sürdürdüğü girişimler sonuç verdi. THY uzun süredir, çevre kirliliğine yol açması ve yüksek maliyet nedeniyle fuel oil kullanımından vazgeçmek istiyordu. İGDAŞ ise, şebeke hattı bulunmayan Atatürk Hava Limanı’na büyük bir yatırım bedeli gerektiği için doğalgaz hizmeti vermeye bir türlü yanaşmıyordu. İki kuruluş arasında yapılan görüşmeler sonucunda İstanbul Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret AŞ (İGDAŞ)’nin, Atatürk Hava Limanı’na 1 milyon dolara mal olacak bir yatırımla doğalgaz götürmesi kararlaştırıldı.

THY yetkilileri, 25 Ocak 1995’te doğalgaz talebinde bulunduklarını ve İGDAŞ’ın da kendilerinden yatırım bedeli olarak 494 bin 350 dolar abonelik bedeli istediğini hatırlatarak, söz konusu meblağın çok yüksek bulunması nedeniyle bu konuda bir çalışma yapamadıklarını söyledi. Daha sonraki yıllarda da İGDAŞ’a talepte bulunduklarını ve yine yüksek abonelik ücretleri karşısında doğalgaz projelerini askıya almak zorunda kaldıklarına dikkat çeken yetkililer, “THY, yılda 3 bin 600 ton fuel oil kullanarak 1 trilyon 836 milyar liralık bir harcama yapıyor. Eğer doğalgaz kullanacak olursak yıllık 1 trilyon 54 milyar liralık harcama sonrası yaklaşık 700 milyar liralık bir tasarruf sağlayacağız. İGDAŞ yetkilileri ile yaptığımız görüşmeler neticesinde bizden 436 milyar liraya yakın bir abonelik bedeli isteyeceklerini ilettiler. Bu rakam bizim için uygun. Bu parayı öderiz.” dedi.

İGDAŞ Endüstriyel Gaz Pazarlama Sorumlusu Uzman Makine Mühendisi Orhan Çalışkan, 1 milyon dolara mal olacak doğalgaz projesinin Atatürk Hava Limanı’na getirilmesi için Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı Karayolları ve Devlet Demiryolları’ndan gerekli iznin alınması gerektiğini bildirdi. Söz konusu kurumlardan onay alınmasıyla çalışmalara vakit geçirmeden başlayacaklarını ve 1 ay içinde doğalgazın Atatürk Hava Limanı’nda kullanıma hazır hale geleceğini ifade eden Çalışkan, “Bu konuda en büyük problem iznin alınması. Diğer sorun da doğalgaz şebeke hattı bulunmadığı için maliyetlerin çok yüksek olması. 1 milyon dolarlık maliyetin 450 bin dolarını İGDAŞ karşılarken, 550 bin dolarını doğalgazdan faydalanacak kuruluşlar ödeyecek.” diye konuştu.

Projenin hayata geçmesiyle birlikte başta THY olmak üzere Atatürk Hava Limanı Dış ve İç Hatlar Terminali, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ), yönetim merkezleri, serbest bölge, Dünya Ticaret Merkezi, EGS blokları ile İstanbul Valiliği tarafından inşası devam eden İl Özel İdare Müdürlüğü İstanbul Âfet Yönetim Merkezi ve Sivil Savunma Koordinasyon Merkezi doğalgaza kavuşacak.

Atatürk Hava Limanı giriş kavşağı ile Yeşilyurt hemzemin geçit arasındaki 5 bin 200 metrelik alana 8 inçlik çelik boru düşenecek olan doğalgaz şebeke hattı, karayolları ve demiryollarının çeşitli kavşaklarındaki geçişleri ile gerçekleştirilecek. Projeyle birlikte, saatte 10 bin metreküp doğalgaz tüketileceği varsayılıyor. DHMİ fuel oil kullanırken, Dış Hatlar Terminali işleticisi Tepe–Akfen–Vie (TAV) konsorsiyumu ise LPG kullanıyor.
Zaman

 

Haziran 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz