reklam

22 Haziran 2002 Cumartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Yanıbaşımızdaki bombaya dikkat

Ankara Büyükşehir Belediye İtfaiye Daire Başkanı Faruk Kurutuz, LPG istasyonlarının yerleşim birimlerinin içine kurulduğunu belirterek, “10 tonluk LPG gaz deposunun patlaması durumunda meydana gelecek zararın boyutunu kimse tahmin bile edemez” dedi. Avcılar’daki TEAŞ Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali’ndeki bir trafoda önceki gün meydana gelen patlama sonucu çıkan yangının, yakınındaki LPG istasyonuna sıçraması riskinin insanları nasıl tedirgin ettiğinin görüldüğünü ifade eden Kurutuz, bu tip olaylar meydana gelmeden önce tedbirlerin alınması gerektiğini vurguladı.

Hızlı yayılır, zor söndürülür
Kurutuz, yaptığı açıklamada, LPG yangını meydana geldiğinde hem can kaybı hem de aşırı derecede mal kaybı meydana gelebileceğini belirtti. LPG yangınının, özgül ağırlığı çok hafif olan gazın hızlı yayılması sebebiyle zor söndürüldüğünü anlatan Kurutuz, gazın çevrede bulunan binaların zemin katlarına dolarak, can ve mal kaybına yol açacak patlamalara neden olacağını dile getirdi.
Geçmişte yaşanan olaylarda, iki kilogramlık mutfak tüpü patladığında bir binayı kullanılamaz hale getirdiğini gördüklerini belirten Kurutuz, “Bir de 5 tonluk, 10 tonluk veya 50 tonluk bir gaz deposunun patladığını düşünün. Meydana gelecek zararın boyutunu kimse tahmin bile edemez” diye konuştu.
Kurutuz, 1980’li yıllarda uygulanan yangın yönetmeliğinde, “250 kilogramdan fazla LPG bulunduran ticarethanelerin depo niteliği kazandığı ve şehir dışına taşınması gerektiği” yönünde bir madde bulunduğunu hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye, hangi aşamalardan geçti veya hangi gelişmeleri kaydetti ki, günümüzde 50 tonluk gaz tankı bulunan bir LPG istasyonu evlerin dibine kurulabiliyor. Ayrıca, bu istasyonların hiçbirinde gerekli güvenlik tedbirleri alınmıyor. Aslında, yapılması gereken olayları yol açacakları tehlikeler açısından değerlendirmektir. Yani, tehlikeler önceden hesaplanarak çalışmalar ona göre yapılmalıdır.”
LPG istasyonlarının, konut alanlarından ve sanayi bölgelerinden uzak yerlerde kurulması gerektiğine işaret eden Kurutuz, yasalarda yer alan güvenlik mesafelerinin de ihlal edildiğini savundu.

Deprem de sebep olabilir
LPG istasyonlarında yangınların sadece gaz kaçağıyla çıkmadığını vurgulayan Kurutuz, “Coğrafi şartlar da bu konularda önemli etkendir. Örneğin, istasyonun altındaki toprak yumuşaktır, toprak kayması olabilir veya deprem yaşanabilir. Patlamalar bu şekilde de meydana gelebilir” diye konuştu.
Türkiye

 

Haziran 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz