reklam

25 Haziran 2002 Salı
Ana Sayfa
>
Haberler

Bakü-Ceyhan'ın ihalelerini Tepe, Alarko ve Limak aldı

Türkiye tarihinin bir defada yapılan en büyük ihalelerinden olan Bakü-Ceyhan boru hattı ihalelerinde DÜNYA kazanan firmaların listesini ele geçirdi. Boru hattı inşaatının birinci bölümünü Tepe, ikinci bölümünü Alarko, üçüncü bölümünü Limak yapacak. Pompa istasyonlarını Tepe, kara ve deniz tesislerini Tekfen, boru teminini ise bir Çukurova iştiraki olan Noksel gerçekleştirecek.
Yılların hayali Bakü-Ceyhan boru hattı projesinin gerçekleştirilmesinin en somut adımlarından birisi olan Türkiye bölümünün ihalelerinde son aşamaya gelindi. AIOC, boru hattının Türkiye kesiminin ana müteahhiti olarak Botaş'ı belirledi ve bu bölüm için Türkiye ile 1.3 milyar dolarlık bir finansman paketi anlaşması imzaladı. Bu anlaşmaya göre, boru hattının Türkiye içindeki bölümüne ilişkin bütün faaliyetlerin toplam tutarının 1.3 milyar dolarlık bölümünü boru hattının sponsor şirketleri karşılayacaktı. Eğer hat 1.3 milyar doların altında bir maliyetle tamamlanırsa aradaki fark Türkiye'nin kar hanesine yazılacak, maliyet 1.3 milyar doları aşarsa aşan bölümü Türkiye cebinden ödeyecekti. Bu maliyetlere personel harcamaları da dahildi.

Bu çerçevede Botaş faaliyetlere başladı. Detay ve temel mühendislik çalışmalarının ardından inşaat aşamasına gelindi. Botaş, inşaat bölümünü boru hattı, pompa istasyonları, Ceyhan deniz terminali ve malzeme boru temini olarak kategorileştirdi. İnşaat bölümünde Gürcistan sınırı ile Erzurum'un kuzeydoğusunda 296. km arası Lot A, 296. km-735. km arası Lot B, 735. km-Ceyhan deniz terminali arası da Lot C olarak planlandı. Her kategori için firmalardan yeterlilik başvuruları alındı ve Lot A için 6, Lot B için 11, Lot C için 6, pompa istasyonları için 7, Ceyhan deniz terminali kıyı kısmı için 6, deniz kısmı için de 5 firmaya yeterlilik verildi. Daha sonra yeterlilik alan firmalardan teklifleri alındı. Aradan geçen sürede ise değerlendirmeler yapıldı. Daha sonra her kategori için birinci olan firmaların belirlendiği ve sonuçların onaya sunulduğu öğrenildi.

Hangi firma ne yapacak

DÜNYA'nın edindiği bilgiye göre, onaya sunulan birinci teklifler, boru hattının Lot A bölümünde Tepe İnşaat'ın, Lot B bölümünde Alsim Alarko'nun, Lot C bölümünde de Limak İnşaat'ın içinde bulunduğu konsorsiyumlar birinci oldu. Lot A'da 74 milyon dolarlık, Lot B'de 95 milyon dolarlık, Lot C'de de 88 milyon dolarlık fiyatların en iyi teklif olarak benimsendiği öğrenildi. Diğer ihalelerden pompa istasyonlarının inşaasını Tepe İnşaat, Ceyhan Deniz Terminali Kıyı ve Deniz Kısımlarının yapımını Tekfen İnşaat-Toyo Engineering Corp.-Itochu Corp konsorsiyumu, boru temini ihalesini ise Noksel Boru önde kapattı. Kaynaklar, bu sonuçlarda herhangi bir değişiklik yapılmayacağını öne sürdüler.

Tartışmalar alevlendi

İhalelerde birinci teklifler belirlenirken, çeşitli tartışmalar da yeniden alevlendi. Botaş ihalelerine ilk eleştiliren yeterlilik uygulamasıyla ilgili oldu. Yeterlilik verilirken bazı firmaların kollandığı yönündeki eleştirilere Botaş ve BP birlikte bir açıklama ile cevap verdiler. Ardından boru hattı ihalelerinde bir kategoride en iyi teklifi veren firmanın bir başka kategoride daha en iyi teklifi vermesi üzerine ikinci firmanın fiyatını birinci düzeyine indirmesinin istendiği, bu firmanın 7.5 milyon dolarlık fiyat kırımının ardından ihalenin o firmaya verildiği öne sürüldü.

Önemli bir diğer iddia ise Bakü-Ceyhan ihalelerinin ve diğer harcamaların toplam tutarının sponsorların karşılayacağı 1.3 milyar dolarlık finansman sınırında olduğu, ancak bunu aşmasının yüksek olasılık olduğu yönünde idi. Botaş'ın bu sebeple firmalardan fiyat indirimi istediği kulislerde yankı buldu.

İhalelerin tamamlanması ve firmalarla sözleşmelerin imzalanmasının ardından Temmuz ayı içinde ilk kazmaların vurulması planlanıyor. hat, 2004 yılının sonunda devreye girecek.

İhalelerde kim birinci

- Lot A: Gürcistan sınırı-Erzurum boru hattı

Tepe İnşaat AŞ-Nacap Nederland B.V Joint Venture

Fiyatı: 74 milyon dolar

- Lot B: 296. km-735. km

Spie Capag S.A-Alsim Alarko AŞ Joint Venture

Fiyatı: 95 milyon dolar

- Lot C: 735. km-Ceyhan Terminali

Punj Lloyd Limited-Limak İnşaat Consortium

Fiyatı: 88 milyon dolar

- Pompa istasyonları: 4 adet pompa istasyonu inşaası Tepe İnşaat Sanayi AŞ

- Ceyhan Deniz Terminali Kıyı ve Deniz Kısımları: Toyo Engineering Corp.-Itochu Corp-Tekfen İnşaat AŞ Consortium

- Boru temini: Noksel Boru
Dünya

 

Haziran 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz