reklam

25 Haziran 2002 Salı
Ana Sayfa
>
Haberler

'Uygarlığın Doğduğu Şehir'

Şanlıurfa Valiliği'nce hazırlanan ''Uygarlığın Doğduğu Şehir'' adlı kitapta plastik sanatların bölgedeki 11 bin yıllık öyküsüne de yer veriliyor.

Şanlıurfa Valiliği, ŞURKAV Vakfı ve Harran Üniversitesi uzmanlarının işbirliğiyle bölgenin kültürel zenginliği ''Şanlıurfa: Uygarlığın Doğduğu Şehir'' adlı kitapta toplandı. Kitap, bölgeyi, tarih, arkeoloji, mimari, turizm, sanat, edebiyat ve halk kültürü açısından derinlemesine ele alıyor.

Edessa uygarlığından başlayarak Şanlıurfa'ya uzanan tarihsel sürecin incelendiği kitapta, bölgeye ait en eski fotoğraflara da yer veriliyor.

Kitapta en ilgi çeken bölüm ise ''dünyanın ilk tapınak tepesi'' olan ''Göbeklitepe'' de gerçekleştirilen kazılar. Anadolu'nun en eski heykel atölyesinde bulunan kalker taşından yapılmış büyük boydaki insan, arslan, domuz, boğa başı ve kurbağa heykelleri, çeşitli hayvan rölyefleri, kazıma tekniğinde yapılmış yatar vaziyetteki çıplak kadın figürlerinin Anadolu'nun en eski plastik sanat eserleri olduğu vurgulanıyor.

Urfa'nın inanç turizmindeki yeri

Kitapta, dünya kültür ve medeniyetinin doğduğu topraklar sayılan ve arkeoloji kültüründe ''Bereketli Hilal'' olarak adlandırılan bölgede yer alan Urfa Göbeklitepe'deki tapınakların günümüzden 11 bin yıl öncesine ait olduğuna dikkat çekiliyor. Göbeklitepe'nin yanı sıra Nevalı Çori alanında yapılan kazılarda bulunan figürler ve kabartmaların Neolotik Çağ'a (MÖ 10000-5000) dayandığı ifade edilen kitapta, ''Nevalı Çori tapınaklarında bulunmuş at, kurt, pelikan, kertenkele heykelleri ve kabartmaları, el ele tutuşarak dans eden kadın-erkek kabartması 11 bin yıl öncesi resim sanatının ne denli ileri düzeyde olduğunu göstermesi açısından büyük önem taşımaktadır'' deniliyor.

Eskiçağdan Kurtuluş Savaşı'na kadar Urfa tarihiyle başlayan kitapta Harran Yazıtları, Urfa kütüphaneleri tarihi, mimari eserlerin özellikleri de ayrıntılarıyla anlatılıyor.

Ayrıca kentte yapılan arkeolojik araştırmaların tek tek ele alındığı kitapta, Şanlıurfa'nın dünya inanç turizmindeki yeri aktarılıyor, sanat ve edebiyat ile halka kültüründen de örnekler sıralanıyor.

Tarihi gelecek kuşaklara aktarmak

Şanlıurfa Valisi Muzaffer Dilek , kentin tarih ve kültürünün gelecek kuşaklara en doğru şekilde birinci elden aktarılmasını hedeflediklerini belirtiyor. 1927'de Vali Fuat Uray 'ın planladığı ve 1936'da Mustafa Kemal Atatürk 'ün direktifleriyle yaşama geçen ''Barış Suyu Projesi'' ne ev sahipliği yapan Urfa'nın, tektanrılı dinlerin ortak atası olan İbrahim Peygamber'in doğduğu ve yaşamını sürdürdüğü kent olduğunu vurgulayan Dilek, kitabın hazırlanması sürecini şöyle anlatıyor:

''Bu çalışmanın başlatılmasına, 2000 yılının Ağustos ayında karar verildi. Bundan önce yayımlanan kitapların, çoğunlukla Şanlıurfa dışındaki otoriteler tarafından hazırlanması, projenin bence en özgün yönüdür. Şanlıurfa ilinin aydınlarının, entelektüellerini ve araştırmacılarının, kendi şehirleri ve kültürleri konusunda ortaya koyacakları özgün birikimlerinin olduğunu, buna ek olarak bu şehrin kültürünün yazılması ve anlatılmasındaki asıl görev ve sorumluluğun Şanlıurfalılara düştüğü düşünüldü. Bu fikir, projede görev alan ve almayan hemşehrilerce de benimsendi. Şanlıurfa kültürü ve tarihin doğru yazılmasının sorumluluğunun, bu ilin aydınları tarafından taşınması gereği üzerinde uzlaşmaya varıldı ve içtenlikle benimsendi.''

Kitapta, Neolitik Çağ'a dayandığı ifade edilen ve Nevalı Çori kazı alanında bulunan figürler ve kabartmalara da yer veriliyor.
Dünya

 

Haziran 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz