reklam

27 Haziran 2002 Perşembe
Ana Sayfa
>
Haberler

Sakarya’da 6 bin dönüm arazi mera olmaktan çıktı

Çadırkentlerde oturanların prefabrik konutlara nakledilmesinden sonra boş kalan çadırkent arazilerinde tonlarca mıcır, kum ve beton kaldı. Hayvancılık için oldukça hayati öneme sahip olan mera arazilerini geri kazanmak için hiçbir çalışma yapılmıyor.

17 Ağustos depremi sonrasında afetzedelerin barındırılması amacıyla çadırkent ve prefabrik konutların kurulduğu alanların büyük çoğunluğunun mera arazisi olması sebebiyle Sakarya’da 6 bin dönüm arazinin, mera özelliğini kaybettiği bildirildi.

Prefabrik konutların yapılmasıyla mera arazisi üzerinde bulunan ve boşaltılan çadırkentlerin yerleri ise öylece bırakıldı. Yeniden kazanım çalışması yapılmayan araziler tonlarca mıcır, kum ve beton altında kayboldu. Hayvancılık için oldukça hayati öneme sahip olan meraların maksat dışında kullanılması ve geri kazanılması için hiçbir çalışma yapılmaması önemli bir kayıp olarak değerlendiriliyor. Konut açığı sebebiyle mera arazisi üzerine kurulan ve halen insanların bir kısmının yaşamını sürdürdüğü prefabriklerin uzun bir süre kaldırılamayacak olması da meraların gözden çıkarıldığı düşüncesine yol açtı.

Adapazarı Ziraat Odası Başkanı Hikmet Karabayır, yaptığı açıklamada, mera arazilerinin tarım ve hayvancılık açısından son derece hayati öneme sahip olduğunu belirterek, mera arazilerinin amacı dışında kullanıldığını söyledi. Depremden sonra çadır ve prefabriklerin mera arazileri üzerine kurulmasının ‘yanlış bir tercih’ olduğunu vurgulayan Karabayır, kendilerinin o gün uyarıda bulunduklarını; ancak depremin verdiği duygusallık ve acelecilikle bu uyarılarının değerlendirilmediğini kaydetti.

Mera arazilerinin 1,5 metre kazılarak taş, mıcır ve beton döküldüğünü ve kazılan toprağın da sağa sola gelişigüzel döküldüğünü ifade eden Karabayır şöyle konuştu:

“Prefabrikler kaldırılsa, dökülen dolgu malzemeleri alınsa bile bu kez aynı yerlere toprak bulma sıkıntısı ortaya çıkacak. Bilinçsiz ve şuursuzca yapılan bu çalışmaların zararı prefabrik konutların bedellerinden daha ağır olacak. Halbuki Serdivan yerleşim bölgesi tepelerinin bazı alanları prefabrikler için uygundu. Arazi eğimli olduğu için de bu kadar altyapı çalışmasına gerek kalmazdı.”

Avrupa’da ve diğer ülkelerde mera arazilerine büyük değer verildiğini dile getiren Karabayır “Ben gittim, gördüm. Mera arazilerinin içinde bir tane çalı bitkisine rastlayamazsınız. Tertemiz ve güzel bir şekilde korunuyor. Bizde ise mera arazilerinin bir tek sahibi olmaması bakımından bugün meralar çalılık durumuna gelmiş. Milli Emlak Müdürlüğü mera arazilerine bakmak şöyle dursun, mera arazisi vasfını bile koruyamıyor. Bu araziler köylülere verilmelidir. Bari kalan mera arazilerini kurtaralım.” dedi.
Zaman

 

Haziran 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz