reklam

03 Temmuz 2002 Çarşamba
Ana Sayfa
>
Haberler

İzmir Büyükşehir Belediyesi 1 trilyona Türkiye'nin en büyük yeraltı otoparkını yaptıracak

En uzun otopark
Karşıyaka Bahriye Üçok Bulvarı'nın altı kazılarak inşa edilecek 350 metre uzunluğunda ve 16 metre genişliğindeki otopark 250 araç kapasiteli olacak
İzmir Büyükşehir Belediyesi, bir ilki daha başararak Karşıyaka Bahriye Üçok Bulvarı'na 350 metre uzunluğundaki Türkiye'nin en uzun yeraltı otoparkını yaptıracak. Karşıyaka Yasa Parkı'ndan başlayacak yeraltı otoparkı, Atatürk Bulvarı'nın sonuna kadar devam edecek. Bu projeyle, Türkiye'de ilk kez üzeri yol alan bir alanda yeraltı otoparkı hizmete sunulacak. 16 metre genişliğindeki yeraltı otoparkı ihtiyaç olması halinde Günsazak Bulvarı'ndaki
Soğukkuyu Camii'ne kadar devam ettirilerek toplam uzunluğu 700 metreye çıkarılacak.
Yol açık kalacak
Projenin yapımı sırasında ise İzmirliler trafik sorunu yaşamayacak. Prefabrik İmalat Yöntemi ile otoparkın kolon, kiriş gibi iç yapı malzemeleri fabrikada üretilecek. Yaklaşık üç ay sürecek üretim aşamasının tamamlanmasının ardından üç ayda da kazı ve montaj çalışmaları yapılacak. Malzemelerin montajlanması sırasında yol, etap etap kazılırken trafik akışı tek şerit olarak verilmeye devam edilecek. Bulvar, trafiğe kapatılmayacağı için Karşıyakalılar ulaşım çilesi çekmeyecek. Projenin ihaleye çıkmasından sonra başlayacak çalışmalar 6 ayda tamamlanacak.
250 araç kapasiteli
Büyükşehir, prestij projelerinden olacak yeraltı otoparkı ile bugüne kadar yapılmayan bir sistemi uygulayacak. Yolun üzerinde araç akışı sürerken, metrelerce derinlikte araçlar park halinde olacak. Yeraltı otoparkı Karşıyaka Bahriye Üçok Bulvarı'nın dış görüntüsünü değiştirmeyecek. Bulvarın orta refüjünden, koduna kadar mevcut yapısının korunması projenin en önemli özelliklerinden biri olacak. 250 araç kapasiteli tek katlı yeraltı otoparkında araçlar otoparkta iki sıra halinde dururken, yeraltında bir de servis yolu bulunacak. Proje yaklaşık 1 trilyon liraya mal olacak. İkinci etabın yapılması halinde yeraltı otoparkının uzunluğu 700 metreye kadar çıkabilecek.
Kazı çalışmaları yapılırken trafik akışını sağlayacak bir şeritlik mesafe bırakılacak. Kazı ve montaj çalışmaları da 3 ayda tamamlanacak. Böylece inşaat aşaması sırasında da trafik akışı engellenmeyecek.
2 giriş çıkışı olacak
Otoparkın Yasa Parkı'ndaki yeraltı otoparkı ile de bağlantısı olacak. Araç giriş çıkışlarından biri Yasa Parkı'ndaki yeraltı otoparkının bodrumundan olacak. Bir diğer çıkış da Atatürk Bulvarı üzerindeki 1837 sokaktan yapılacak. Otoparkın üç adet yaya giriş ve çıkışı da olacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı tarafından yürütülecek proje, Karşıyaka Belediye meclisinde de onaylandı.
Tabak: İlçeyi yaşanır kılacak
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina'nın projeyi onaylayacak imzayı atmasından sonra, Karşıyaka'nın dev otoparkı için ihale aşaması başlatılacak. Karşıyaka Belediye Başkanı Şebnem Tabak, yeraltı otoparkı ile ilgili olarak şöyle konuştu: "Otopark öncelikle ilçemizdeki trafiği rahatlatacak. Karşıyaka'da özellikle çarşı çevresinde park alanı olmadığı için dar sokaklara bırakılan araçlar trafiğe engel oluyordu. Yerleşik bir ilçe olan Karşıyaka'da fazla açık alan olmaması nedeniyle yapılan proje kenti daha yaşanır kılacak."
Yeniasır

 

Temmuz 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz