reklam

04 Temmuz 2002 Perşembe
Ana Sayfa
>
Haberler

İzmir Körfez' i temizleniyor

Kirliliğin her geçen gün azaldığı, uydu verileri ve su analizleriyle de kanıtlanıyor
Büyük Kanal projesinin büyük bölümünün devreye girmesiyle kirlilik akışı önlenen İzmir Körfezi'nin bir bölgesinde koli basilinin sıfıra düştüğü belirlendi
İzmir'in milli yüzücülerinden 72 yaşındaki Yüksel Böke,geçtiğimiz aylarda Körfez'in temizliğini gözler önüne sermek için Göztepe'den Karşıyaka'ya yüzmüştü.
Büyük Kanal Projesi'nin büyük bölümünün devreye girmesiyle, kirlilik akışı önlenen İzmir Körfezi'nin bir bölgesinde koli basilinin sıfıra düştüğü tespit edilirken, iyileşmenin su tahlilleriyle ve uydu verileriyle de kanıtlandığı kaydedildi.
Büyükşehir Belediyesi Çevre Sağlığı Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, İzmir Körfezi'ndeki temizlenmenin takip edilebilmesi için iki çalışma yürütülüyor.
İlk çalışmaya göre, 2001 yılı başından beri her ay İzmir Körfezi'nin beş ayrı noktasından su örnekleri alınıyor ve suyun içerisindeki ''bulanıklık'', ''askıda katı madde'' ve ''koli basili'' miktarına bakılıyor.
Hıfzıssıhha ile ortak yürütülen bu çalışmada, körfezin bir bölgesinde koli basili oranının sıfıra düştüğü, diğer bölgelerde de azalma görüldü.

Uydu verileri
Körfezdeki temizlenmeyi belirlemek için yapılan diğer çalışma ise, uydu görüntüleri yoluyla gerçekleştiriliyor.
Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü ile ortak yapılan çalışmada, körfezin uydu fotoğrafını çekiliyor ve belirlenen 20 noktadaki ''askıda katı madde'', ''klorofil A'', ''bulanıklık ve seki disk'' adı verilen teknik incelemeler, yapılıyor.

Kanıt görüntüler
Temizlenme belirtileri, uydu fotoğrafları üzerindeki renk değişiklikleri ve görüntüler, yorumlanarak açıklanıyor.
Özellikle uydu fotoğrafı çalışmasının, mevsimsel değişikliklerin, körfez kirliliğine etkisinin izlenmesi açısından yararlı olduğu kaydedilerek, su örneği alınarak belirlenen İzmir Körfezi'ndeki temizlenmenin, uydu görüntüleriyle de kanıtlandığı ifade ediliyor.

En temiz yer Çiğli
Büyükşehir Belediyesi Çevre Sağlığı Müdürlüğü ile İzmir İl Hıfzıssıhha Müdürlüğü'nün ortaklaşa yürüttüğü çalışmada, körfezin Çiğli bölgesinde koli basili oranının sıfıra düştüğü belirtildi. Aynı incelemede diğer bölgelerde de azalma tespit edildi. Ancak özellikle iç körfezin bazı bölgelerinin hala riskli olduğu belirtildi.

Yeniasır

 

Temmuz 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz