reklam

05 Temmuz 2002 Cuma
Ana Sayfa
>
Haberler

İstanbul Selden Kurtuluyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından “İstanbul’a 500 günde 500 eser” kampanyasının ilk adımını teşkil eden İSKİ’den İstanbul’a 41 günde 41 eser kampanyası devam ediyor. 17 Haziran’da başlayan kampanya çerçevesinde bugün, “Zeytinburnu, Fatih, Eminönü İlçeleri Atıksu ve Yağmursuyu Müteferrik Kanal İnşaatı” hizmete alındı. “Güney Haliç ve Ataköy Havzaları Atıksu ve Yağmursuyu Kanal İnşaatı”nın temeli atıldı.

Zeytinburnu’nda düzenlenen merasime, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, Zeytinburnu Kaymakamı Mustafa Pekdemir, Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, İSKİ Genel Müdürü Prof. Dr. Veysel Eroğlu, siyasi parti temsilcileri, mahalle muhtarları, basın mensupları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna yaptığı konuşmada, “Sizler bize güvendiniz, biz de bu güveninizi boşa çıkarmamak için gece gündüz çalışıyoruz. Zeytinburnu’nun İstanbul’un en güzel köşelerinden biri olması için çalışıyoruz. Önce atıksu kanalları inşa ediyoruz. Bununla da yetinmeyerek yağmursuyu kanallarını yapıyoruz” dedi. Eskiden bir ağaç dikildiğinde dahi merasim tertip edildiğini söyleyen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna “Şimdi milyonlarca ağaç dikiyor, trilyonluk yatırımlar yapıyor, merasim yapmaya fırsat bulamıyoruz. Türkler tarih yapmaktan, tarih yazmaya fırsat bulamayan bir millettir sözünde olduğu gibi biz de hizmet etmekten merasimlere fırsat bulamıyoruz. Zeytinburnu ilçesinin bütün altyapısını tamamladık. Atıksu kanalı döşenmeyen, şebekesi yenilenmeyen bir nokta kalmadı” şeklinde konuştu.

Dünya’nın çeşitli yerlerinde 10-15 bin nüfuslu vilayetlerin dahi su ihtiyacını karşılamakta zorluk çekildiğine şahit olduğunu söyleyen Başkan Gürtuna, “Bize 15 milyon nüfuslu bir şehrin su ihtiyacını nasıl karşıladığımız soruluyor. Biz, azim inanç, güvenle ve İstanbulluların duasıyla bu hizmetleri gerçekleştiriyoruz” dedi.
Zeytinburnu Kaymakamı Mustafa Pekdemir ise, “İstanbul ekonomik, tarihi ve kültürel birikimi ile sadece Türkiye’nin değil dünyanın sayılı şehirlerinden birisidir. İstanbul’a yapılacak yatırımlar sadece İstanbul’u değil bütün Türkiye’yi ilgilendirmektedir. Göreve yeni başladığımda Büyükşehir Belediye Başkanımıza Zeytinburnu’nun sorunlarını dile getirmiştim. Kendisi en kısa zamanda ilçemizin çehresinin değişeceğini söyleyerek bizi umutlandırmıştı. Bu umudumuz boşa çıkmadı” dedi. İSKİ’nin çalışmalarının birçoğu görünmese de bu çalışmaların çok önemli olduğunu ifade eden Pekdemir, “İlçemize yapmış olduğu çalışmaları için İSKİ’ye teşekkür ediyorum” dedi.

Merasime ev sahipliği yapan Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ve İSKİ’nin ilçelerine yaptığı yatırımlardan bahsettiği konuşmasında, “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımızın talimatıyla İstanbul’un çehresini değiştiren İSKİ Genel Müdürümüze teşekkür ediyorum. Zeytinburnu en ufak bir yağmurda su altında kalıyordu. İSKİ’nin altyapı çalışmalarıyla ilçemizin çehresi değişti. 18 yıl önce ilçe olan Zeytinburnu, son üç yılda tarihinde görmediği hizmeti gördü” diyerek Zeytinburnu halkı adına çalışmalarından dolayı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanına ve İSKİ Genel Müdürüne teşekkür etti.

İSKİ Genel Müdürü Prof. Dr. Veysel Eroğlu konuşmasında temeli atılan ve hizmete alınan tesisler hakkında bilgi verdi. Bu tesislerle 41 Günde 41 Tesis kampanyasının 28.’sinin İstanbul’a kazandırıldığını söyleyen Prof. Dr. Veysel Eroğlu, kampanya çerçevesindeki tesisler hakkında İstanbullulara müjde vererek “eskiden şarkılara konu olan Küçüksu ve Göksu Dereleri lağım kanalı haline geldi. Önümüzdeki hafta yapacağımız merasimle bu dereleri temizlemek için ilk adımı atacağız, burayı Haliç gibi yapacağız” dedi.

Bundan birkaç yıl öncesinde Zeytinburnu’nun adeta bir köy görünümünde olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Eroğlu, “şimdi Zeytinburnu’nun çehresi değişiyor. Zeytinburnu’nda içmesuyu şebekesinin tamamını, 147 km şebekeyi tamamen yeniledik. Depolar temizlendiğinde musluklardan akan suyu rahatlıkla içebilirsiniz. Bugün hizmete aldığımız sistemle her yağmur sonrası cadde ve sokaklarda meydana gelen selden kurtulacak, evleri ve işyerlerini su basmayacak” dedi.

Konuşmaların ardından Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın tarafından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna ve İSKİ Genel Müdürü Prof. Dr. Veysel Eroğlu’na Zeytinburnu Şehir Anıtı Plaketi verildi. Merasim, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna tarafından müteahhit firmalara verilen teşekkür beratlarıyla son buldu.

4 Temmuz' da hizmete alınan
Zeytinburnu, Fatih, Eminönü ilçeleri atıksu ve yağmursuyu müteferrik kanal inşaatı: Fatih, Eminönü, Çatalca, Zeytinburnu, B.Çekmece ilçelerinde 200 - 1400 mm. çapları arası 54.604 mt. atıksu kanalı, Fatih, Zeytinburnu ve Eminönü ilçelerinde 200- 2000 mm. çapları arası 10.603 mt. uzunluğunda yağmursuyu kanalı döşenmiştir.

Zeytinburnu, Fatih, Eminönü ilçelerinde, hiç kanalı olmayan cadde ve sokaklarda atıksu ve yağmursuyu kanalları yapılmış, gayri fenni atıksu kanalları yenilenmiş, atıksu ve yağmursuyu kanallarının ayırımı yapılmıştır. Böylece daha temiz, sağlıklı ve yaşanabilir bir çevre edinilmesine katkıda bulunulmuştur. Ayrıca atıksu-yağmursuyu ayırımı yapılarak enerjide, işletme giderlerinde tasarruf sağlanmış, yapılan yağmursuyu kanalları ile de su baskınları önlenmiştir.

Malzeme Bedeli Dahil
Maliyeti : 18 Trilyon TL (2002 Yılı birim fiyatları ile)
Müteahhit Firma : Muzaffer Oflaz İnş..

4 Temmuz' da  temeli atılan
Güney Haliç ve Ataköy havzaları atıksu ve yağmursuyu kanal inşaatı: 300-600 mm çapları arasında 35.000 m uzunluğunda atıksu kanalı ile 300-1200 mm çapları arasında 15.000 m uzunluğunda yağmursuyu kanalı yapılması planlanmıştır.

Güney Haliç ve Ataköy Havzalarında hiç kanalı olmayan cadde ve sokaklarda atıksu ve yağmursuyu kanalları yapılacak, gayri fenni atıksu kanalları yenilenecek, atıksu ve yağmursuyu kanallarının ayırımı yapılacaktır.
Ayrıca atıksu-yağmursuyu ayırımı yapılarak enerjide, işletme giderlerinde tasarruf sağlanacak ve yapılacak yağmursuyu kanalları ile de su baskınları önlenecektir. Böylece daha temiz, sağlıklı ve yaşanabilir bir çevre edinilmesine katkıda bulunulacaktır.

Malzeme Bedeli Dahil
Maliyeti : 7,425 Trilyon TL (2002 Yılı birim fiyatları ile)
Müteahhit Firma : Tetra İnş. Tur. San. ve Tic. Ltd. Şti.

İbb

 

Temmuz 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz