reklam

06 Temmuz 2002 Cumartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Turizmin parlayan yıldızı yaylalar betonlaşma tehdidi altında

Eski Türk gelenekleri arasında yer alan yayla yaşamı, artık sıcaktan kaçanların sığındıkları ferahlama yerleri ve alternatif turizmin bir parçası oldu.

Ancak, yaylaların turizm amaçlı kullanılması, yaylalarda kaçak yapılaşmayı beraberinde getiriyor. Belediyelerin, Bayındırlık ve Orman müdürlüklerinin tüm çabalarına karşın, kaçak yapılaşmanın önüne geçilemiyor. Adana’nın, en gözde yaylaları arasında yer alan Pozantı ilçesine bağlı Akçatekir ve Bürücek’te, belediye mücavir alanı dışında kalan yerlerde Bayındırlık ve İskan İl Müdürlüğü’nce yoğun denetimler yapılıyor. Kaçak yapılar yıkılmasına karşın vatandaşlar bir süre sonra buralara derme–çatma da olsa yeniden konut yapmayı sürdürüyor. Adana Orman Bölge Müdür Yardımcısı Hüseyin Kozan, yaptığı açıklamada, özellikle Bürücek yaylasında önceki yıllarda yoğunlaşan kaçak yapılaşmayı tamamen ortadan kaldıramamakla birlikte, etkin önlemlerle önemli ölçüde engellediklerini söyledi. Akçatekir Beldesi Belediye Başkan Vekili Mustafa Karaçay, yoğun kaçak yapılaşma baskısı altında olduklarını ve tespit etmekten öteye gidemediklerini anlattı.

Osmaniye’de bölge halkının yoğun ilgi gösterdiği Zorkun, Olukbaşı ve Ürün yaylalarında denetimler Orman İşletme Müdürlüğü’nce yapılıyor. İşletme Müdürü Ahmet Rifai, kaçak yapılaşma konusunda verdikleri mücadeleye rağmen, önlemekte güçlük çektiklerini aktardı. Hatay Bayındırlık ve İskan İl Müdürü Şerif Fakiroğlu da yöredeki Soğukoluk ve Batıyaz yaylalarında kaçak yapılaşmaya yönelik yaptıkları çalışmalardan olumlu sonuçlar almaya başladıklarını; fakat tamamen önlenemediğini dile getirdi.

Doğu Karadeniz yaylalarında da kaçak yapılaşma büyük sorun. Trabzon Valisi Adil Yazar da, yayla turizminin ön plana çıkmasıyla birlikte yaylalarda yapılaşmanın arttığını belirtti. Yaylaların ya mera ya da orman arazisi olduğunu, Mera Kanunu’na göre, meralarda kalıcı bina yapmanın yasak olduğunu kaydeden Vali Yazar, “Elbette bu araziler turizm amaçlı kullanılabilir; ancak bu bir plan dahilinde yapılmalıdır. Yaylalarda yapılaşma, Turizm Bakanlığı’nca turizm merkezi ilan edilen yerlerde Orman Bakanlığı’ndan izin alınarak ya da meraların niteliği değiştirilerek, turizm amaçlı ahşap tesis yapmak şartıyla mümkündür.” dedi. Trabzon’da 250, Giresun’da 150, Rize’de 200, Artvin’de 53, Gümüşhane’de 293 yayla bulunduğu bildirildi.
Zaman

 

Temmuz 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz