reklam

10 Temmuz 2002 Çarşamba
Ana Sayfa
>
Haberler

İstanbul kaç yıl önce kuruldu?

Yüzde Yüz İstanbul Sivil Toplum Platformu’nun düzenlediği gecede, İstanbul’un 2999’uncu yılı kutlandı. Efsaneye göre İstanbul’un temelini Hz. Süleyman’ın üçüncü kuşak torunu olan Medyan bin Yanko attı. Gecede temsili Medyan bin Yanko, şehrin anahtarını İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna’ya verdi. Eskiçağ tarihçileri ve uzmanlara göre ise şehir en fazla 2700 yıl geriye gidiyor. Bu durum da İstanbul’un tarihiyle ilgili tartışmaları gündeme getirdi. Kentin kurucusu Medyan bin Yanko mu? Görüşler şöyle:

Dr. Mehmet Ali Kılıçbay (Tarihçi)
Kesinlikle bilimsel değil
Böyle bir şeyin doğru olması ihtimali yok. Bu eski tarih yazma geleneğinden kaynaklanıyor. Bu gelenekte birtakım şeyleri eski kutsal kişilere bağlamak vardır. Kesinlikle bilimsel değil. Efsaneler çeşitli çözümlemelere tabi tutulur, araştırılır. Böyle bir şey yok. Saçma sapan bir şey. İstanbul’un tarihi ile ilgili çok ciddi bilimsel çalışmalar var. Bunlar incelenmeli. Hz. Süleyman’ın 3. kuşak torunu deniyor. Hz. Süleyman diye biri var mı yok mu, o bile belli değil.

Çelik Gülersoy (Turing Genel Müdürü)
Gülünç bir iddia
Şark masallara doymaz. Bu efsanelerin kaynağı Evliya Çelebi’dir. Evliya Çelebi pek çok şeyi çok abartarak anlatmıştır. Böyle bir şeyi ortaya atmak gülünç. İstanbul, Roma İmparatorluğu’nun doğuya yayılmasıyla kurulmuştur. Bu, milattan sonra ikinci yüzyıla denk gelir. Taç diye başına teneke, sırtına da çadır tiyatrosundan bir giysi giyen birisi şehrin anahtarını belediye başkanına veriyor. Bu bir kasaba tiyatrosunda olabilecek bir sahne.

Prof. Nurettin Sözen (İstanbul Belediyesi eski Bşk)
Sorumsuz bir davranış
İstanbul’un bilinen bir tarihi var, bunu hepimiz biliyoruz. Bir belediye başkanının, böyle bir eylemin içinde yer almasını gülünç buluyorum. Son derece ciddi bir konuda belediye başkanının sorumsuz bir davranışı olarak değerlendiriyorum olayı. Efsane varsa bile bunun çeşitli bilimsel kurumlar tarafından araştırılması gerekir.

Dr. İhsan Hanson (İstanbul tarihi araştırmacısı)
Pek çok kaynakta var
İstanbul’un Hz. Süleyman’ın 3. kuşak torunu Medyan bin Yanko tarafından keşfedildiği ve kurulduğuna ilişkin pek çok kaynakta aynı öykü var. Paris ve Berlin’deki müzelerde yer alan bu elyazması eserler hep aynı öyküyü anlatıyor. Bu konuyu 15 - 20 yıldır araştırıyorum. 2999 yıl önce Medyan bin Yanko’nun Sarayburnu’ndan karaya çıktığı, buranın üç tarafının denizle çevrili olduğu belirtiliyor. Yanko’nun, bugünkü Ayasofya’nın bulunduğu yerin yakınlarında bir saray yaptığı ve bu sarayın kalıntılarından Ayasofya’nın yapıldığı da öykülerde anlatılır. Bunlar öykü. Pek çok şey öykülerden, efsanelerden gün yüzüne çıkmıştır. Bütün amacımız İstanbul’un ulaşılabilen en eski tarihine ulaşmak. İstanbul’un keşfini dini bir temele dayandırmak gibi bir niyetimiz kesinlikle yok. İstanbul’a ilişkin pek çok şey var ama kimse araştırmıyor.

Alp Savaşhan (Yüzde Yüz Sivil Toplum Platformu)
Veriler ortaya koydu
Bizim elimizdeki veriler bunu ortaya koyuyor. Bu konu tartışmaya açıktır. Efsanelere dünya sahip çıkıyor. Biz kendi efsanelerimize neden sahip çıkmayalım. Kesinlikle doğrudur demiyoruz. Yaptığımız araştırmada, çeşitli kaynaklarda bu efsane var. Birçok ülkede efsanelere dayalı şeyler için çeşitli etkinlikler düzenliyor.

Milliyet

 

Temmuz 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz