reklam

11 Temmuz 2002 Perşembe
Ana Sayfa
>
Haberler

Fransız Hapishanesi, artık sanata hizmet edecek

İstanbul’un Kadırga semtinde, 1914 yılına kadar suçlu Fransız tacirlerin cezalarını çektiği Fransız Hapishanesi, restore edilerek kültür merkezi haline getirildi. Önümüzdeki zamanlarda bir “kültür kampusu” olarak işletilecek merkezde; pek çok sanat alanında açılacak kursların yanı sıra süreli yayınlar da gerçekleştirilecek.

İstanbul ‘suriçi’nin önemli bir kısmını ilçe sınırları içine alan Eminönü’nün Marmara kıyısındaki Kadırga semti, içinde barındırdığı pek çok tarihi yapının onarılıp ihya edilmesiyle yeniden canlanıyor. Osmanlı döneminde Fransa ile yapılan kapitülasyon uygulamalarında, İstanbul’daki suçlu Fransız tacirlerin cezalarını çekmeleri için 1850’li yıllarda inşa edilen Fransız Hapishanesi de kültür merkezi olarak kullanılmak üzere restore edilen eserlerden biri. 1914 yılına kadar hapishane olarak kullanılan; ancak kapitülasyonların kaldırılmasıyla birlikte Osmanlı Devleti tarafından el konulan bu bina, cumhuriyetin ilânına kadar valilik ahırı olarak kullanılmış, daha sonra da kaderine terk edilmiş. Kullanım hakkı Eminönü Belediyesi’ne verilen Fransız Hapishanesi, artık İstanbullulara hizmet veren bir kültür merkezi olarak kullanılacak.

Geçtiğimiz günlerde Kültür eski Bakanı İstemihan Talay’ın da katılımıyla açılışı yapılan ve Eminönü Belediyesi Meclisi kararıyla adı, “Ali Müfit Gürtuna Kültür Merkezi” olarak belirlenen eski Fransız Hapishanesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2 yıllık restorasyon çalışmalarıyla harap bir bina kalıntısı görüntüsünden kurtarılarak Eminönü’nün tarihi dokusuyla bütünleştirildi. Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Kültür Merkezi Müdürü Şaban Kızıldağ, Kadırga ve çevresinin kültürel birikimi göz önüne alınarak düzenlenen merkezin, hem Doğulu hem Batılı değerlerin bir arada sergileneceği örnek bir ortam olacağını söylüyor. Kızıldağ, diğer kültür merkezlerinden farklı olarak, bir “kültür kampusu” anlayışıyla, çevre sakinlerinin ve İstanbulluların Eminönü’ne bağlılığını artıracak bir kaynaşmayı sağlamayı öncelikli hedef seçtiklerini belirtiyor. Yeniden yapılandırılan merkezin projeleri dikkate alınırsa, Kızıldağ’ın “kültür kampusu” tanımlaması, abartılı bir ifade değil. İki katlı eski hapishaneye çeşitli ölçeklerde 20 adet oda kazandırılmış. 130 kişi kapasiteli oda tiyatrosu, sergi ve konferans salonu, kütüphane, yemek salonu, misafir odaları, mutfak, hamam, teras ve bunların çevrelediği medrese avlusu görünümlü bahçesiyle Ali Müfit Gürtuna Kültür Merkezi, farklı kültürel etkinliklerin yapılabileceği donanımlı bir merkez olmuş.

A. Müfit Gürtuna Kültür Merkezi, etkinliklerine Fuat Başar’ın ebru sergisiyle başladı. Hat, ebru, tezhib, çini, ahşap boyama, minyatür, grafik, resim, sinema, fotoğraf, müzik, gölge oyunları gibi pek çok sanat alanında açılması planlanan kurslar, iki adet süreli yayın ve akademisyenlerce desteklenecek bir “düşünce okulu”, merkezin hayata geçirmeyi planladığı projeler... Eminönü Belediyesi tarafından düzenlenmekte olan “Perşembe Kültür Sanat Sohbetleri” ile iki haftada bir yapılan “Hanımlar Çarşamba Çayları” da yine bu mekâna taşınacak. Kültür ve sanat alanında önemli başarılar sergileyen kişi ve kurumlara her yıl verilmesi düşünülen “Ay, Yıldızla Mutlu; Biz, Ay Yıldızımızla Mutluyuz” ödülünün ilkine ise Dünya Kupası’nda 3. olan Milli Takım değer görülmüş.
Zaman

 

Temmuz 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz