reklam

11 Temmuz 2002 Perşembe
Ana Sayfa
>
Haberler

Gemile Koyu kurumaya terk edildi

Bilimadamlarının “Milyonda bir yakalanacak bir şans” olarak tanımladıkları, Gemile Vadisi, doğal SİT alanı olmasına rağmen kurumaya terk edildi.
Vadideki şelalelerin suyunun köye yönlendirilmesi yüzünden bölgede AB çevre mevzuatı ile de koruma altına alınmış bulunan bazı bitki ve canlı türleri yokoluyor.

Akdeniz ekosisteminin eşsiz bir temsilcisi özelliğini taşıyan Fethiye’nin Faralya bölgesindeki Gemile Koyu ve Yediburunlar’ın başına kadar geniş çevresi, Muğla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 1. derece SİT alanı ilan edildi. Ancak bu özel bölgede bu yönde verilmiş mahkeme kararına rağmen, Gemile Vadisi içlerindeki Aladere Şelalaleri’nin suyu, uzunca bir süredir Faralya köyüne alındığı için, şelaleler ve vadi tamamen kuruma tehlikesi ile karşı karşıya bulunuyor.
Gemile Koyu’nda 1997 yılında inşa edilen ruhsatsız 15 binadan oluşan turistik tesis ise geçen yıl alınan yıkım kararına rağmen yıkılmıyor. Bölgeyi yakından tanıyan çevreciler, Muğla Valiliği’nin, Aladere Şelaleleri’nin kaynağına inşa edilen su haznesini ve koydaki ruhsatsız binaları ivedilikle yıktırarak, molozları köy dışına taşıtmasını, Gemile Vadisi’ne döşenen su borularını söktürmesini istiyorlar. Acil önlem alınmadığı takdirde Koy, ikinci “susuz yaz”ını yaşayacak, böylece yokolmaya başlayan bazı bitki ve hayvan türleri ile Türkiye’nin tarafı olduğu Avrupa Birliği’nin “Yaban Hayatını ve Yaşama Alanlarını Koruma Sözleşmesi” de ihlal edilmiş olacak.

Gemile Vadisi
Yapılan bilimsel çalışmalara göre, bu yörede yetişen 220 değişik türden 16’sı (yalnızca bu yörede yetişen) “endemik” bitki ve pek çoğunun tıbbi aromatik özellikleri var. Bölge sahip olduğu doğal ve tarihsel değerleriyle bilimsel araştırmalara da sürekli ışık tutuyor.
Türkiye’nin de taraf olduğu “Avrupa’nın Yaban Hayatını ve Yaşama Alanlarını Koruma Sözleşmesi”nin “Kesin Koruma Altına Alınmış Bitkiler Listesi”nde yer alan bir tür orkide cinsi (Ophhyris argolica Flyeischm) ve “Kesin Koruma Altına Alınmış Hayvanlar Listesi”nde yer alan Yaban Keçisi (Capra aegagrus), Oklu Kirpi (Hystrix cristata) bu yörede, Akdeniz Foku (Monachus monachus), Karet Kaplumbağası (Caretta caretta) bu kıyılarda yaşamakta.

Milyonda birlik bir şans
Oxford, Cambridge, ve “Open University” öğretim üyesi Jeolist, Prof. Dr. Jill Eyers ise “Gemile’nin Jeolojik Tarihi” raporunda alanın doğal zenginliği konusunda aşağıdaki sonuca varıyor:
“Gemile Koyu’nun yapısı Türkiye peyzajında ender görülen bir şekil olup, bir dizi özelliğin uygun biçimde bir araya gelmesini gerektirir ki, bu oluşum ‘tek’ kelimeyle milyonda bir yakalanabilecek bir şanstır. Bölgenin bir parçası olan koyun peridotit ve diğer kaya tipleri, akarsu ve deniz ile çevrelenmiş bu konumu bitki ve hayvan türlerinin diğer bölgelere göç etmesini engelledi. Holosen dönemini izleyen dönemde Boğazda yaşayan bitki ve hayvan türleri komşu bölgelerden ayrılmaya başladı. Bu türlerin çoğu şimdi sadece bu bölgeye özgü olup, yaşam alanları bu küçük coğrafyayla sınırlıdır. Bunlar gibi endemik topluluklar evrimin dönemeç noktalarıdır ve kuvvetle inanıyorum ki, üzerlerinde yapılacak araştırmalar birçok önemli bilimsel bulgulara ve sürprizlere yol açacaktır.”

Ntvmsnbc

 

Temmuz 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz