reklam

11 Temmuz 2002 Perşembe
Ana Sayfa
>
Haberler

Nemrut, geleceğe sağlam kalacak

Dünyanın 8. harikası olarak tanımlanan ören yerinde restorasyon çalışmalarının ikinci aşamasına geçildi.Nemrut Dağı'nda geçen yıl başlatılan yüzeysel çalışmaların yerini bu yıl koruma amaçlı çalışmalar aldı. Uluslararası Nemrut Vakfı, Türk Demokrasi Vakfı ve Dünya Anıtlar Fonu'nun sponsorluğunda süren restorasyon çalışmaları 10 yıl sürecek.

Adıyaman Valisi Halil Işık , Kâhta ilçesinde bulunan ve dünyanın 8. harikası olarak da tanımlanan Nemrut Dağı ören yerinde, bilinçsiz kitle turizmi ve doğa koşullarının yol açtığı olumsuzlukların önlenmesi gerektiğini söyledi. Işık, 14 Temmuz 2001'de Nemrut Dağı'nda başlatılan restorasyon çalışmalarının ikinci aşamasını yaşama geçirdiklerini belirterek ''Geçen yıl yüzeysel nitelikli olan çalışmalar, yerini, bu yıl restorasyon ve koruma amaçlı projelere bıraktı'' dedi.

14 Temmuz'un, Nemrut Dağı ören yeri için çok anlamlı olduğunu belirten Vali Işık, ''Zirvedeki Aslan Horoskopu'nun üzerindeki yıldızların konumu, MÖ 69 yılının 14 Temmuzu'nu ifade ediyor. Bu yüzden 14 Temmuz'da her yıl çeşitli etkinlikler düzenliyoruz'' diye konuştu.

Kültür Bakanlığı bürokratları ve Nemrut Dağı ören yerindeki uluslararası çalışmaya destek veren sponsorların katılımıyla, 14 Temmuz'u ''kurtarma günü'' ya da ''sponsorlar günü'' olarak kutlayacaklarını ifade eden Halil Işık, şu bilgileri verdi:

''Bu çalışmalarla, dünyanın 8. harikası olarak bilinen, dünyada güneşin doğuşu ve batışının en iyi izlendiği yer diye tanımlanan Kommagene medeniyetinin eşsiz mirasını dünya gündemine taşıyacağız. UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Listesi'nde bulunan ve Dünya Turizm Yazarları ve Gazetecileri Federasyonu Büyük Jürisi'nin (Altın Elma) ödülüne değer gördüğü Nemrut'u, yapacağımız çalışmalarla geleceğe sağlam bir şekilde bırakmaya kararlıyız.''

Uluslararası Nemrut Vakfı, Türk Demokrasi Vakfı ve Dünya Anıtlar Fonu'nun sponsorluğunda restorasyon ve koruma çalışmalarının 10 yıl süreceğini anlatan Işık, sözlerini şöyle tamamladı:

''Bu süre içinde, yeni sponsorların da desteğiyle, çalışmalar önemli ölçüde tamamlanacaktır. Geçen yıl ören yerindeki dev heykellerin, lazer yöntemiyle durumları tespit edildi. Heykellerden alınan taş örnekleri Avrupa'da inceleniyor. Doğa koşulları nedeniyle düşen ya da devrilen heykeller yerine konuluyor, doğrultuluyor. Nemrut'a geçen yıl 147 bin turist gelmişti. Rezervasyonları baz alırsak, bu yıl ziyaretçi sayısının 300 bini bulacağını söyleyebiliriz. Bu çok önemli bir patlamadır.''
Cumhuriyet

 

Temmuz 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz